Oliebollen! (graanvrij, suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)

Het moest er eens van komen, zelf oliebollen bakken! 🙂 Gelukkig kan dit ook graanvrij! 🙂 Ze waren hier thuis een regelrechte hit. Ik gebruik hier een mengsel van kastanjemeel en boekweitmeel. Je kunt er ook voor kiezen om alleen kastanjemeel te gebruiken, maar zelf ben ik niet zo heel fan van de kastanje smaak. Door een combi te gebruiken proef je dat al veel minder terug.

Boekweitmeel

De vraag is natuurlijk of boekweit wel Paleo is. Nederlandse schrijvers (Hallo Paleo, Oersterk koken, Oergondisch genieten) gebruiken het wel in hun recepten. Technisch gezien is het ook een zaad en geen graan, maar in de VS wordt boekweit meer als een pseudograan gezien, en zul je ze ook niet tegen komen in Paleo recepten (net zoals quinoa, dat wordt ook niet gebruikt). Zelf gebruik ik het haast nooit meer, maar soms, zoals in dit recept, vind ik het wel heel handig! 🙂

Tip: Zoek je nog een lekker recept voor Paleo appelbeignets? Kijk eens naar dit recept van Oerspronkelijk. 🙂 

Ingrediënten

  • 125 gram kastanjemeel
  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 25 gram kokosbloesemsuiker
  • half zakje droge gist (ik gebruik graag de e-nummervrije variant van Bio Real uit de natuurvoedingswinkel)
  • snuf Keltisch Zeezout
  • 250 ml handwarm water
  • 100 gram rozijnen
  • 1 appel
  • Flink wat kokosolie om in te bakken

Bereiding

  • Doe de kastanjemeel, boekweitmeel, snuf Keltisch Zeezout, zakje droge gist, kokosbloesemsuiker, citroensap, kaneel en handwarm water in een kom en roer goed.
  • Snij een appel in kleine blokjes en doe die, samen met de rozijnen, door het beslag.
  • Bedek de kom met een folie en laat het beslag op een warme plek minstens een uur rijzen. Ik doe dit een de oven op 30 graden.
  • Verwarm de kokosolie tot deze goed heet is (of 170 graden in een frituurpan). Ik heb geen frituurpan, en heb het gewoon, op gevoel, in een diepe pan op het vuur gebakken. 😉
  • Neem een eetlepel beslag en leg die voorzichtig in de hete olie. Maak de oliebollen niet te groot, dan zijn ze het lekkerst. 🙂
  • Frituur ze aan alle kanten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op een keukenpapier, en serveer!
  • Bestrooi eventueel nog met fijn gemalen kokosbloesemsuiker (je kunt het zelf tot poedersuiker vermalen in een koffiemolentje) of kaneel. 🙂

oliebollen4

oliebollen2

oliebollen3

Tags: , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens