Terugblik 2014

Ik ben normaal gesproken nooit zo van het terugblikken en voornemens, tenminste… meestal wel in mijn hoofd, maar ik werk het nooit echt uit op papier (hetzij digitaal zoals nu in een blogpost of anders). Maar op zich vind ik het geen verkeerde gedachte om even stil te staan bij 2014 en uit te kijken naar 2015. Dus vandaag mijn terugblik op 2014!

Terugblik 2014

“Eindelijk weer ‘ZIJN’ in plaats van toe te moeten kijken”

Het afgelopen jaar stond helemaal in het teken van genezing, herstel van mijn darmen, Paleo voeding en mijn weg vinden in de nieuwe strikte glutenvrije levensstijl. Begin dit jaar begon ik volgens het Paleo principe te eten, waarvan de eerste maand een striktere versie (AIP) voor een optimale start, en daarna ging ik door met regulier Paleo. Ik heb het graanvrije eten, al met al goed volgehouden, op af en toe een glutenvrij broodje na. Het strikte glutenvrije ging me op zich goed af, maar zorgde weleens voor frustraties en moedeloosheid bij sociale gelegenheden (feestjes, buiten de deur zijn etc).

Maar als ik dan bedenk hoe ik de afgelopen jaren er aan toe was: Bijna dagelijks in bed liggen, waarvan soms hele dagen slapend, te moe en lusteloos te zijn om dingen te ondernemen en ik last had van allerlei rare lichamelijke ongemakken en kwaaltjes… En hoe dat nu veranderd is: Een actievere en blijere mama die haar zaakjes vaker op orde heeft, vooral weer kan genieten van de kleine dingen en er kan ZIJN in plaats van toe te moeten kijken vanaf de bank of bed… Dan moet ik zeer zeker toegeven dat deze complicatie in mijn (sociale) leven, waarover ik me soms druk maak, eigenlijk maar een klein offer is die ik moet brengen.

SIBO en Candida overgroei

Ik ben er nog niet helemaal qua gezondheid. Er zijn af en toe nog dagen dat ik extreem moe ben. Dit komt vooral voor wanneer ik niet optimaal eet (veel groente met vlees/vis), te laat naar bed ga / niet goed slaap, of te veel stress ervaar. Ook kamp ik nog met wat overgebleven darmproblemen (SIBO en Candida overgroei in mijn dunne darmen) die nog wel voor de nodige ongemakken zorgen. Al met al wordt de puzzel steeds completer en kan ik zo gerichter toewerken naar mijn gezondheid. Dit laatste doe ik o.a. ook met de hulp van mijn orthomoleculaire kPNI therapeut, Yassir van Unen.

‘Geglutend’!

Ook ervoer ik in de zomer van 2014 tot drie keer toe, hoe het is als je per ongeluk toch gluten (of zelfs sporen ervan) binnen krijgt. Nou ik kan je zeggen… tis niet smakelijk! 😉 Ik moet nog veel leren als het gaat om buitenshuis eten en te drinken. Zo ben ik ziek geworden na het eten in een burgertent waar grasgevoerd vlees geserveerd wordt, ondanks het vooraf bellen en ter plekke alles dubbelchecken met de burgerjongen… Ziek geworden doordat iemand mij een koekje bij de thee serveert in de sauna, die ik niet eens heb aangeraakt… Of ziek geworden van een croissantje die gemaakt is van ‘glutenvrije’ tarwezetmeel, die mijn vader goedbedoeld voor mij gekocht had… Het resultaat was dat ik alle drie de keren een week lang heftig aan de diarree ging, een gevoel van algehele malaise en ziek zijn ervoer, en ook vooral weer extreem moe was. Gelukkig herstelde ik de derde keer sneller en beter door het opvolgen van deze handige tips!

Mijn dochter van haar buikklachten af

2014 was ook het jaar dat mijn dochter van haar buikklachten af kwam door Paleo te eten. 🙂 Het overgaan naar een Paleo leefstijl met het hele gezin ging eigenlijk makkelijk en haast moeiteloos. Ik had af en toe wel mot met de overblijforganisatie op de school van mijn dochter, en dat was eigenlijk mijn grootste obstakel. 🙂 Lag ze in november 2013 nog op de grond van de buikpijn, was dat in 2014 helemaal weg. 🙂

Blootsvoets lopen!

Voor mijn kinderen kocht ik al een tijdje minimalistische schoenen maar van de zomer stapte ik ook over: ik schaftte voor het eerst barefoot schoenen aan: de Xero teenslippers en de Vibram Five Vingers. De gedachte erachter is dat je voeten vanzelf een goede stand gaan aannemen als ze niet meer ondersteund worden en meer contact maken met de grond waarop je loopt. Het was de eerste dagen een beetje wennen (vooral vermoeide voetspieren) maar daarna wou ik niet anders meer. Het loopt heerlijk en het fijne is vooral dat dit verlichting gaf aan mijn onderrug (die nog weleens wil gaan zeuren na lang lopen). Het gaf af en toe wel wat rare blikken maar inmiddels heb ik geleerd me steeds minder van anderen aan te trekken. 😉 EetPaleo heeft een handig artikel gedeeld over blootsvoets lopen.

Medebloggers

Ik leerde echt veel op het gebied van voeding, koken (o.a. fermenteren, zelf bouillon trekken, graanvrij bakken etc) en gezondheid. Ik las alles wat los en vast zit betreffende darmgezondheid en Paleo. 🙂 Ik ging naar het Weston Price Congres waar ik inspirerende vooraanstaanden in het “Ancestral Health Community” zoals Sally Fallon hoorde spreken. Ook ontmoette ik ‘live’ mede Paleo bloggers kennen, zoals Leo Goes Paleo, Cave – A – Eva, Astrid van Oerkracht, en Catharina van Paleo Feest. Vooral online kwam ik in contact met Marinka van EetPaleo (en nieuwe eigenaresse van Oerkracht) en Eva Witsel, en verder praatte ik actief mee in het Paleo AIP facebook groep.

Van ‘Getrouwd, met kinderen’ naar ‘Paleofamilie’

Ook mijn blog onderging een kleine transformatie. Ik blog al sinds februari 2013. In het begin was het vooral een zoektocht naar ‘het weer gezond worden’ en milieubewuster te leven. Een jaar later kwam de focus meer op Paleo, genezing en meer recepten te liggen. Om die reden veranderde ik de naam van mijn blog in ‘Paleofamilie’. Ik heb het geweten, want in die periode ging ik van 4000 unieke bezoekers per maand naar ruim 10.000! 🙂 Ik heb nog een tijdje met Astrid (voormalige eigenaresse van Oerkracht) samengewerkt en enkele recepten voor haar ontwikkeld, en ook dat heeft veel nieuwe lezers naar mijn blog gebracht. Oh en niet onbelangrijk: 2014 was ook het jaar dat ik een e-boekje uitbracht! ‘Begin je dag goed, 30 feestelijke ontbijtrecepten‘.

OnS appartement kreeg een make over

Hoewel ons appartement niet heel ideaal is voor een gezin (gehorig, raar ingedeeld en wat aan de kleine kant), zit verhuizen er momenteel niet echt in. Met de gedachte ‘het beste te maken met wat je wel hebt‘ gingen we dit najaar aan de slag in ons huis. We gaven onze woonkamer een kleine make-over (o.a. met dit nieuwe oude schoolbankje, betere eettafel, nieuwe kleur op de muur en nieuwe gordijnen), verhuisden de kinderen naar een grotere kamer met een mooi nieuw bed en meer speelruimte, en kregen we zelf ook een fijnere slaapkamer. We zijn weer helemaal blij! Alles is nu praktischer ingedeeld en de ruimte is nu veel beter benut. Nu kunnen we weer een tijdje vooruit totdat onze verhuisdromen werkelijkheid worden!

Mijn voornemens voor 2015

Die bespreek ik in mijn volgende blogpost, want deze is namelijk al lang zat! 🙂

Tags: , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens