‘Panettone’ cakejes (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Panettone is een traditioneel Italiaans kerstbrood dat vertegenwoordig is in bijna al mijn vroege kerstherinneringen. Wij gingen vroeger speciaal  in november naar Little Italy (een Italiaanse speciaalzaak, toen nog gevestigd op de Meent, tegenwoordig op de Binnenrotte in Rotterdam) om ervan verzekerd te zijn dat we de kerst en Oud & Nieuw niet zonder de Panettone zouden doorbrengen. Little Italy had vroeger een groot aanbod van verschillende kwaliteits merken. Helaas is het aanbod de laatste jaren zeer achteruit gegaan en vond ik dat ik te veel betaalde voor droog brood. Inmiddels is de Panettone helemaal voor mij uit den boze sinds ik weet dat ik geen gluten mag eten.

Ik heb uiteraard geprobeerd om een Paleo variant te maken, maar de structuur is zonder gluten en zonder granen erg lastig na te bootsen. Qua smaak komt het echter zeker wel in de buurt, alleen de structuur dus wat minder. De cakejes zijn minder luchtig en smeuïg, niet broodachtig en wat compacter dan de echte Panettone. Toch deel ik het recept, want ze zijn wel errug lekker! Dus ik noem het maar ‘Panettone’ cakejes. Geen Panettone, maar soort van geïnspireerd. 🙂 Ik blijf in de tussentijd wel zoeken naar de perfecte Paleo Panettone recept. 🙂

Ingrediënten voor 12 cakejes

 • 200 gram amandelmeel
 • 3 grote eieren of 4 kleine
 • 50 gram zachte ghee, zachte roomboter of gesmolten kokosolie (de eerste 2 hebben mijn voorkeur vanwege de smaak)
 • 75 gram honing
 • rasp van 1 biologische citroen
 • rasp van 1 biologische sinaasappel
 • 1 eetlepel oranjebloesemwater  (optioneel)
 • 1 theelepel vanillepoeder (van een vanille peul)
 • half zakje droge gist (ik gebruikte de e-nummervrije variant van Bio Real)*
 • 1 theelepel bakingsoda
 • 1 eetlepel appelazijn
 • snufje Keltisch Zeezout
 • 100 gram rozijnen

* Gist is optioneel. Het is puur voor de smaak, want de cakejes gaan er niet echt door rijzen.

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Doe alle ingrediënten (op de rozijnen na) in de keukenmachine en mix tot er een glad beslag ontstaat.
 • Roer er de rozijnen doorheen.
 • Vul een muffinbakvorm met papieren muffinvormpjes.
 • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
 • Bak de muffins in 25 minuten goudbruin.

panettone-3

panettone-2

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens