Gratin van zoete aardappelen en champignons (Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij)

Zoekend naar een lekker gerecht dat past bij de hele kip die ik voor de kerst in de oven ga bereiden, kwam ik op deze gratin van zoete aardappelen uit. Het recept is een beetje geïnspireerd door een variant van Nigella Lawson (uit haar boek Nigella Express), wat een recept is met gewone aardappelen en melk. Gelukkig kan je met zoete aardappelen en amandelmelk ook een lekkere gratin maken. 🙂

 Ingrediënten

  • 750 gram zoete aardappelen, in dunne plakjes gesneden
  • 400 ml amandelmelk
  • 3 eetlepels citroensap
  • 250 gram kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
  • 4 eetlepels edelgistvlokken
  • Keltisch zeezout en peper naar smaak
  • 100 gram gerookte ontbijtspek
  • Ghee

Bereiding

  • Breng de dun gesneden plakjes zoete aardappels, de amandelmelk en citroensap in een pan aan de kook. Voeg de Keltisch zeezout en peper naar smaak toe en roer zo nu en dan. Laat het 10 minuten pruttelen.
  • Verwarm de koekenpan en bak de plakjes ontbijtspek goudbruin. Leg de ontbijtspek apart en ga door met de kastanjechampignons.
  • Bak de kastanjechampignons ongeveer 5 minuten, al roerend, in de resterende vet van de ontbijtspek.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de ontbijtspek en kastanjechampignons door de mengsel van zoete aardappelen en amandelmelk. Roer er 4 eetlepels edelgistvlokken doorheen.
  • Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal (of bekleed met bakpapier). Bestrooi de bovenkant met enkele klontjes ghee.
  • Zet de gratin in het midden van de oven, 60 minuten, tot er een krokant korstje is ontstaan.

gratin2
 
gratin1

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Ik was net op zoek naar een apart kersttafelgerecht. Gevonden. Bedankt!

  2. kan ik de edelgistvlokken ook weglaten? Wat is de bedoeling hiervan?

    • Edelgist geeft een hartige / wat kazige smaak aan het gerecht. Maar het kan prima weg gelaten worden. 😉