Melanzane al cioccolato (Italiaans dessert: aubergine met chocolade) Paleo, suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij

Zoek je een bijzonder en luxe dessert voor de feestdagen, dan zit je met dit recept zeker goed. Want bijzonder is het zeker! Aubergine met chocolade is een typisch Zuid – Italiaans dessert uit de regio Campania. Toen ik er voor het eerst over hoorde heel wat jaren terug, trok ik één wenkbrauw op. Aubergines met chocolade? Dat vond ik maar apart. 🙂 Toch bleek het best lekker. Daarna heb ik er eigenlijk nooit aan gedacht om het zelf eens te maken.

Inmiddels ben ik een stuk creatiever in de keuken geworden en groentes verwerken in baksels is niet meer zo een raar iets voor mij. Al surfend op Italiaanse sites stuitte ik op een versie van dit bijzondere antieke recept. Ik raakte enthousiast, en ik was vastberaden om een verantwoorde versie te maken. Alle varianten van het recept zijn helemaal graan en glutenvrij, dus dat was al gelijk makkelijk. 🙂 Het was aan mij om alleen nog een recept te bedenken dat gezoet zou zijn met een ongeraffineerd zoetmiddel. 🙂

Ingrediënten voor een ovenschaal

 • 1 kg aubergine
 • 200 gram pure chocolade
 • 250 ml kokosmelk
 • Honing
 • 2 eieren
 • 1 grote sinaasappel
 • 50 gram pijnboompitten
 • 100 gram gehakte vijgen
 • 100 gram ontpitte en gehakte dadels
 • 100 gram geschaafde amandelen
 • Keltisch Zeezout
 • Kokosolie om in te bakken

Bereiding

 • Snij de aubergine in dunne plakjes (0,5 cm dik). Bestrooi ze met Keltisch Zeezout en laat het 2 uur staan. Dit is om het overtollige vocht te verwijderen. Deze stap kan eventueel worden overgeslagen, alleen zal je dan veel meer kokosolie nodig moeten hebben bij het bakken.
 • Bereid in de tussentijd de sinaasappelsaus. Rasp de sinaasappel schil en zet het even apart.
 • Schil de sinaasappel en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe het vruchtvlees samen met de sinaasappelrasp in een pannetje. Pureer tot een glad mengsel met een staafmixer. Breng het sausje op een laag vuurtje aan de kook en laat het 20 minuten staan. Roer regelmatig even het sausje door. Laat vervolgens het sausje afkoelen. Roer er vervolgens 2 eetlepels honing goed doorheen.
 • De sinaasappelsaus zal na het verwarmen bitter smaken, dit proef je echter niet terug in het eindresultaat. Als het bittere je erg tegenstaat kun je dit eventueel weglaten en abrikozenjam ervoor in de plaats gebruiken.
 • Bereid het chocoladesausje. Smelt al roerend de chocolade met de kokosmelk Au Bain Marie, op een laag vuurtje. Voeg 2 eieren toe en 4 à 5 eetlepels honig, en mix met een staafmixer tot een gladde saus.
 • Wanneer de aubergines 2 uur hebben gestaan, spoel ze dan heel goed af en dep ze goed droog met een schone theedoek.
 • Verwarm in een koekenpan een paar eetlepels kokosolie. Wanneer de olie goed heet is, bak dan de aubergine schijfjes aan beide kanten goudbruin. Herhaal dit tot alle aubergines gebakken zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet.
 • Verwarm de oven voor op 170 graden.
 • Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
 • Ontpit de dadels en hak ze in stukjes. Hak de vijgen in stukjes en rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge pan.
 • Bestrijk de bodem van de ovenschaal met een beetje sinaasappelsaus. Bestrijk het vervolgens met chocoladesaus. Bekleed de bodem met een laagje aubergines.
 • De tweede laag: bestrijk de aubergines met wat honing. Vervolgens met de sinaasappelsaus en tenslotte met de chocoladesaus. Bestrooi de laag met wat gehakte vijgen, gehakte dadels en pijnboompitten. Bedek de laag rijkelijk met geschaafde amandelen. Herhaal dit bij de volgende lagen, tot alle aubergines op zijn.
 • Zet de ovenschaal in de oven, en laat het zo’n 25 minuten staan, tot de geschaafde amandelen op de top goudbruin zijn geworden.
 • Laat de ovenschaal afkoelen en bewaar het een nachtje in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, hoe beter de smaken op elkaar gaan inwerken.
 • Serveertip: lekker met een espresso 🙂

melanzane-al-cioccolato4
 
melanzane-al-cioccolato3
 
melanzane-al-cioccolato2
 
melanzane-al-cioccolato1
 
melenzane-al-cioccolato-bereiding-foto's

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens