Bananenpannenkoeken met chocoladesaus (Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij)

Normaal gesproken ben ik nooit zo lang van te voren met de kerst bezig, maar dit jaar is het een beetje anders. 🙂 Dat ik al op 6 december wat kerstversieringen heb neergezet is zeer bijzonder voor mijn doen, en mijn man vraagt zich af waar dit ineens vandaan komt. 🙂 Ik weet het zelf ook niet precies. Misschien is één van de redenen dat dit mijn eerste kerst is met de diagnose coeliakie, en ik daarom alles goed moet plannen met als gevolg dat ik er automatisch ook meer mee bezig ben. 🙂 Maar goed, hoe dan ook, ik ben al redelijk in de kerstsfeer! 🙂

Oranjebloesemwater

Deze pannenkoeken met chocoladesaus gaan bij ons niet ontbreken bij het ontbijt op kerstochtend. 🙂 Mijn kinderen zijn dol op de banaanpannenkoekjes (met banaan en ei) en dit is een luxere variant ervan. Oranjebloesemwater is voor mij een nieuw ingrediënt. Ik zag het gebruik ervan staan in het Mediterranean Paleo Cooking kookboek (echt een aanrader trouwens!). Ik was er zeer benieuwd naar en ben het maar gaan halen om het uit te proberen. Ik heb mijn flesje gevonden in de Groene Passage in Rotterdam, bij de bakproducten (extracten en aroma’s). Als je er niet aan kan komen, dan raadt het kookboek aan om rasp van een sinaasappelschil te gebruiken.

De ingrediënten zijn voor 4 personen, er van uitgaande dat de pannenkoeken niet de enige zijn die je op kerstochtend eet. 😉

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de pannenkoekjes:

 • 2 grote bananen
 • 4 eieren
 • 2 eetlepels kokosmeel
 • Snufje Keltisch zeezout
 • 1 eetlepel oranjebloesemwater
 • Kokosolie om mee te bakken

Voor de chocoladesaus:

 • 100 gram pure chocolade (80% of meer)
 • Pakje Aroy – D kokosmelk van 250 ml (te koop in de Toko’s of deze van PuurMieke)
 • 1 eetlepel oranjebloesemwater
 • 2 a 3 eetlepels rauwe honing naar smaak
 • snufje Keltisch zeezout

Bereiding

 • Zet het pakje kokosmelk een nachtje ondersteboven in de koelkast.
 • De volgende dag: knip het pakje kokosmelk open en laat het water weglopen. Laat de geharde kokosroom uitlekken.
 • Verwarm alle ingrediënten (op de honing na) al roerend op de ‘au Bain Marie’ manier. Zorg dat de chocolade niet te heet wordt.
 • Voeg de honing toe wanneer alles mooi gesmolten is. Proef of de saus zoet genoeg is (naar smaak) en voeg eventueel nog wat extra honing toe.
 • Bereid de pannenkoekjes.
 • Doe alle ingrediënten voor de bananenpannenkoekjes in een kom en mix alles met een staafmixer tot een glad beslag. Een blender gebruiken kan natuurlijk ook. 😉
 • Smelt in een koekenpan de kokosolie en giet er wat pannenkoekenbeslag in en bak de pannenkoekjes (diameter van ongeveer 10 cm) in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Ga zo door tot alle beslag op is en voeg eventueel nog wat kokosolie toe bij het bakken.
 • Maak een mooie toren van de pannenkoeken en giet er de chocoladesaus voorzichtig overheen, tot de pannenkoeken mooi bedekt zijn. De chocoladesaus dat overblijft kan op tafel gezet worden voor als extra bij het opeten van de pannenkoekjes. 🙂

pannenkoeken-met-chocoladesaus3
 
pannenkoeken-met-chocoladesaus2
 
pannenkoeken-met-chocoladesaus1

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens