Mediterraanse gehaktballen (Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, AIP, suikervrij)

Misschien vind je dat er wat ongewone ingrediënten in deze gehaktballen zitten, zoals olijven, ansjovis en zelf hart… maar geloof me… het zijn echt één van de lekkerste gehaktballen die we in tijden gegeten hebben.

Vlees en vis gecombineerd

De combinatie vlees en vis was ik al eens eerder in Italië tegengekomen. Een hele lieve vrouw, die ook nog eens geweldig in de keuken is, had eens op iedereen indruk gemaakt door gevulde inktvis te serveren, waarvan de vulling dus gehakt was. De combinatie klonk mij erg ongewoon in de oren, zelfs voor die specifieke streek in Italië. Maar inmiddels heb ik wel meer ongewone combi’s gegeten die verrassend genoeg erg lekker bleken, dus toen ik bezig was met de gehaktballen, dacht ik dat de ansjovisfilets een goede smaakmaker zouden zijn. En ik had gelijk. 🙂

Orgaanvlees?

Er zit ook een beetje hart in de gehaktballen verwerkt. Over het eten van hart heb ik hier al eens geschreven. Hart heeft in tegenstelling tot lever, niet echt een afwijkende smaak of structuur dan ander vlees, waardoor het niet echt opvalt wanneer het in, bijvoorbeeld, een hamburger of gehaktbal wordt verwerkt. Maar gezond is het wel. 😉

P.S. Helaas kon de foto alleen ’s avonds genomen worden (ik vermijd dat zo veel mogelijk, maar nu was het echt niet anders), vandaar dat de afbeelding niet echt recht doet aan de smaak. 😉

 Ingrediënten voor 15 gehaktballen

  • 500 gram gehakt (rund of lam)
  • 150 à 175 gram hart (rund of lam) in stukjes gesneden
  • 6 ansjovisfilets onder olie (uit een glazen potje of blikje)
  • 6 kappertjes
  • 50 gram ontpitte zwarte kalamata olijven
  • 1 teen knoflook
  • 2 flinke handen gehakte peterselie
  • Snuf Keltisch zeezout en peper naar smaak
  • Vet om in te bakken (ghee, reuzel, ossevet, kokosolie, roomboter)

BEREIDING:

    1. Doe de ansjovisfilets, olijven, kappertjes, knoflook en olijven in een keukenmachine en mix alles fijn.
    2. Voeg het gehakt en hart toe.
    3. Mix tot alle ingrediënten goed gemengd zijn.
    4. Voeg naar smaak zout en peper toe. Wees voorzichtig met de hoeveelheid zout, aangezien de olijven, kappertjes en ansjovis al zoutig smaken.
    5. Vorm balletjes ter grootte van ongeveer een golfbal / pingpong bal.
    6. Smelt in een steelpan wat kookvet (reuzel, kokosolie, ghee, ossevet).
    7. Bak de gehaktballen mooi bruin, in ongeveer 25 minuten, op een semi – laag vuurtje.
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens