OERhollandse recepten (Paleo)

De afgelopen maanden heb ik samen met Marinka (EetPaleo en Oerkracht) gewerkt aan een leuk project waarbij we traditionele Hollandse recepten in een Paleo jasje hebben gestoken: OERhollands. Het project was ik aanvankelijk met Astrid begonnen (voormalige eigenaresse van Oerkracht) en toen bleek dat Marinka op een zelfde soort idee was gekomen. We besloten de handen ineen te slaan en het project samen te doen. Ik bedacht de recepten voor Oerkracht, Marinka voor EetPaleo.

UPDATE maart 2017: inmiddels zijn de recepten weer mijn eigendom, en zullen de recepten 1 voor 1 weer op mijn eigen blog verschijnen. 🙂

 Enthousiast ontvangen

Het project werd door veel lezers enthousiast ontvangen! Er bleek veel vraag naar traditionele Hollandse recepten, maar dan aangepast naar Paleo standaarden. Toen ik aanvankelijk begon met het project moest ik een beetje omschakelen. Zelf ben ik helemaal niet opgegroeid met de Hollandse Pot (ik heb een Italiaanse moeder) en ik had mijzelf eerder Italiaanse Paleo gerechten zien ontwikkelen in plaats van Hollandse. 😉 Maar eenmaal bezig bleek ik het hartstikke leuk te vinden! Op het gebied van eten ben ik nou eenmaal avontuurlijk aangelegd: ik probeer graag nieuwe en onbekende gerechten / ingrediënten uit. Het was dan ook heel leuk om de traditionele Nederlandse keuken te verkennen. Ik leefde me uit met nieuw servies en traditionele kookboeken en al met al is het resultaat leuk geworden.

Update samenwerking met Oerkracht

Met het beëindigen van OERhollands is ook de samenwerking met Oerkracht gestopt. Voor wie Oerkracht niet volgt: Oerkracht is verkocht en daarbij eindigde automatisch ook de samenwerking met voormalige eigenaresse Astrid. Marinka heeft het stokje over genomen. Ik wens haar natuurlijk heel veel succes met Oerkracht. 🙂 Het goede nieuws is dat ik weer meer tijd en energie in mijn eigen blog ‘Paleofamilie’ kan steken. 🙂 en wie weet wat voor leuke projecten of samenwerkingen de toekomst me gaat brengen.

UPDATE maart 2017: inmiddels zijn de recepten weer mijn eigendom, en zullen de recepten 1 voor 1 weer op mijn eigen blog verschijnen. 🙂

 hacheemetrodekool2
Hachee met rode kool. Ik wist niet dat het zo lekker zou zijn. Ik combineerde de twee aparte recepten en maakte het tegelijkertijd in mijn slowcooker. Heerlijk en makkelijk!

knolselderijsoep2
Knolselderijsoep. Soepen zijn altijd zo fijn! Ik maak altijd graag grote hoeveelheden zodat ik een snelle lunch heb of een lekker bijgerecht al in de koelkast heb staan voor wanneer ik wat minder tijd heb.

andijviestamppot2
Deze Paleo variant van de andijviestamppot werd ook door mijn – niet – Paleo – etende – schoonouders helemaal goedgekeurd. 🙂

appeltaart1
De appeltaart bakte ik ook voor de 5e verjaardag van mijn dochter en het viel reuze in de smaak bij de gasten. Niet van de traditionele appeltaart te onderscheiden, maar dan helemaal glutenvrij/graanvrij met alleen maar pure ingrediënten.

haagse bluf 2
Een vergeten toetje: Haagse Bluf. Opgeklopt eiwit met wat sap en een zoetmiddel. Wat mij betreft, terug van weggeweest. 🙂

hete-bliksem1
Nog zo’n vergeten Oud Hollands gerecht. Onterecht vergeten, want wat is Hete Bliksem lekker zeg! Zeker als je verse appels uit het seizoen gebruikt. 🙂

huzarensalade1
Huzarensalade vond ik zelf nooit lekker, maar ik had dan ook nog nooit verse huisgemaakte huzarensalade geproefd. Ik kan je zeggen dat zelfgemaakte Huzarensalade niet te vergelijken is met kant en klare variant uit de supermarkt.

IMG_0040-copy
Rode bieten stamppot met appel en spek. Heerlijke en verwarmende combinatie!

stoofperen2
Stoofperen, wat zijn die lekker zeg! Als je ze heel kookt, dan ziet het er ook nog heel decadent uit op je bord.

vanillevla 1
Mijn favoriete toetje van vroeger, vanille vla! Ik at altijd vla uit een pak, maar wist je dat het heel makkelijk zelf te maken is?

IMG_9995-copy
Spinazieschotel van mijn schoonmoeder. Dit gerecht is favoriet bij jong en oud in mijn schoonfamilie, dus ik moest wel een Paleo variant ervan bedenken. 🙂

Mijn favoriete OERhollandse recepten van EetPaleo

Hieronder mijn favoriete OERhollandse recepten van EetPaleo. Door op de foto’s te klikken, ga je direct naar het recept.

OERhollands-Bietensalade-met-zure-haring
Bietensalade met zure haring. Dit gerecht wou ik zelf ook graag maken voor Oerkracht, maar uiteindelijk werd deze toegewezen aan EetPaleo.

OERhollands-Bitterkoekjespudding
Jamm deze bitterkoekjespudding van EetPaleo ziet er heerlijk uit!

OERhollands-Boerenkool-met-worst
Boerenkool met worst, een heerlijke klassieker, maar dan zonder de aardappel!

OERhollands-Ragout
Ragout herken ik nog wel van vroeger. Vaak zat er weleens een blikje kant en klare ragout in een kerstpakket. Maar zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder en daarbij ook veel gezonder. 🙂

OERhollands-Snert
De enige Hollandse gerecht die ik vroeger at en ook heel lekker vond! Snert! Ik miste het echt sinds ik Paleo ben gaan eten. Spliterwten zijn peulvruchten en hard te verteren en worden niet gerekend tot de Paleo voedingsmiddelen. Marinka bedacht een versie zonder peulvruchten! Hulde! Deze ga ik zeker maken deze winter. 🙂

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens