Gezonde roerbakschotel met herfst/winter groente

Spruitjes, de gruwel. Ik heb er geen leuke herinneringen aan als kind zijnde. Ik was echt geen moeilijke eter, maar van spruitjes kreeg ik kokhals neigingen. Eenmaal opgegroeid was dat helaas niet anders. Daar kwam voor het eerst verandering in toen ik in het eerste kookboek van Danielle Walker, ‘Against all Grain‘ een recept tegen kwam met spruitjes die mij wel te eten leek. In dat recept worden de spruitjes geraspt en gebruikt in combinatie met andere lekkere smaakmakers als verse bouillon, granaatappels en spekjes. Ik was aangenaam verrast toen ik mijn eerste hap nam: Ik vond het echt heel lekker en schepte zelfs nog een keer op. Op deze manier kon ik best wel wat vaker spruitjes eten. 🙂

Ik besloot dit keer de spruitjes te combineren met gehakt en andere seizoensgroente, geïnspireerd op een ander recept van Danielle, uit haar tweede boek ‘Meals made simple‘. Het resultaat was heerlijk! Lekker gezond, met al het goede van herfst- en wintergroente.

Ingrediënten voor een grote wok schotel

  • 750 gram biologische (liefst grasgevoerd) gehakt (rund, half om half, lam)
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 halve theelepel gemalen anijszaad
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • Paar snufjes nootmuskaat
  • Keltisch zeezout en gemalen zwarte peper naar smaak
  • 200 gram gerookte spekjes (zonder toevoegingen), zoals deze van Pure Graze
  • 250 gram champignons, in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 appels, in blokjes
  • 1 halve pompoen, ontdaan van pitjes en in blokjes gesneden
  • 400 gram spruitjes, geraspt in een keukenmachine, met rasp functie
  • 200 gram boerenkool, fijn gesneden
  • Vet om in te bakken (reuzel, rundervet, kokosolie, ghee)

BEREIDING:

    1. Smelt 1 tot 2 eetlepels vet in een koekenpan. Voeg het gehakt, venkelzaad, anijszaad, kruidnagel, nootmuskaat, peper en Keltisch zeezout toe. Rul het gehakt op een niet al te hoog vuurtje, tot het gaar is.
    2. Bak in een andere pan de spekjes uit. Verwijder de spekjes en leg ze apart.
    3. Bak in het vet van de spekjes, de uit glazig.
    4. Voeg de spruitjes, champignons, appels, pompoen en boerenkool toe, roerbak voor ongeveer 10 minuten, tot alles gaar is.
    5. Breng het op smaak met wat Keltisch zeezout.
    6. Voeg het rundergehakt en spekjes toe, en mix alles goed door elkaar.
    7. Eet smakelijk.
    8. Serveertip: lekker met een gebakken spiegeleitje.

november-hash-2

november-hash1

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens