Zelf deodorant maken

Toen ik overstapte naar natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten vielen de deodorants uit de natuurvoedingswinkel wat tegen. Ten eerste de prijs: 7 Euro voor een deodorant… en ten tweede werkte het ook nog eens niet naar tevredenheid. Ik ving toentertijd online geruchten op dat deodorant makkelijk zelf te maken is, dus uiteindelijk raadpleegde ik mijn grote vriend Google en vond op Amerikaanse sites tientallen recepten voor goedkope deodorant recepten die ECHT werken. 🙂

Zuiveringszout en kokosolie als werkzame ingrediënten

Inmiddels maak ik al ruim 2,5 jaar mijn eigen deodorant, en ik kan je zeggen… sindsdien ruik ik echt niet meer naar zweet! Ik zweet uiteraard nog wel, maar de kokosolie en de zuiveringszout (natriumbicarbonaat) neutraliseren de luchtjes doordat ze anti-bacterieel werken (dus de bacteriën die de luchtjes veroorzaken tegengaan). Het is daarbij ontzettend goedkoop, gaat lang mee, en helemaal gifvrij. Manlief daarentegen gebruikt het niet, want hij vindt het niet fijn dat hij de deo moet smeren i.p.v. rollen of spuiten. Dus hij gebruikt inmiddels niks meer. Hij stinkt overigens niet bij normale lichamelijke activiteiten 😉 Het lijkt er namelijk op dat zijn lichaam zich goed heeft aangepast. 🙂

Minderen met zuiveringszout vanwege irritaties

Het recept heb ik regelmatig naar eigen voorkeur moeten aanpassen. Zo reageer ik slecht op te veel natriumbicarbonaat (zuiveringszout) in mijn deo. Het resultaat is dat mijn oksels verschrikkelijk  gingen jeuken. Één tot anderhalve eetlepel minder zuiveringszout en het probleem was opgelost. 🙂 Een ander nadeel is dat de deodorant in de zomer helemaal vloeibaar wordt en in de winter keihard. Dat maakt smeren soms wat lastig. Ik heb het opgelost door in de zomer scheaboter toe te voegen (kan ook cacaoboter zijn) en in de winter een eetlepel vloeibare olie (olijfolie, amandelolie). Als het niet te koud of te warm is buiten, dan laat ik deze extra toevoeging weg. 😉 Scheelt weer! 🙂

Ingrediënten voor zelfgemaakte deodorant

 • 2 eetlepels koudgeperste kokosolie
 • (Bij heel warm weer: 1 tot 2 eetlepel scheaboter of cacaoboter)
 • (Bij heel koud weer: 1 tot 2 eetlepel amandelolie of olijfolie)
 • 2 eetlepels natriumbicarbonaat (zuiveringszout / baking soda) (of 1 eetlepel als je erg gevoelig blijkt voor dit ingrediënt).
 • 2 eetlepels tapiocabloem (uit de toko). Maizena of arrowroot kan ook (is alleen wat duurder).
 • 10 tot 15 druppels etherische olie naar voorkeur (ik gebruik graag lavendel, cipres, sinaasappel, of roos)

Hoe maak je deodorant

 • Smelt de kokosolie met de sheaboter/cacaoboter (in de zomer) of amandelolie/olijfolie (in hartje winter).
 • Meng er de zuiveringszout, tapiocabloem en etherische oliën erdoorheen en mix alles goed. Ik gebruik hier een mixer voor (staafmixer, keukenmachine) zodat er geen klonten ontstaan en ik minder lang bezig ben met roeren. 😉
 • Bewaar het in een klein glazen potje (bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Dille en Kamille)

Gebruik zelfgemaakte deodorant

Je smeert een heel klein beetje onder de oksels voordat je je aankleedt. Een klein beetje gaat meestal een hele dag mee. 🙂

ZELFGEMAAKTE-DEO-2

ZELGEMAAKTE-DEO1

Tags: , , , , , ,

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Leuk om herkenning te lezen. Zo doe ik het ook al ruim een jaar. Ik roer gewoon. De hoeveelheden zijn te klein om er een staafmixer door te halen. Bij het opstijven wil ik nog wel eens tussentijds roeren, want de maizena (in mijn geval) wil nog wel eens zakken. Ik ga altijd voor de sinaasappelgeur, want dat kan voor zowel man als vrouw. Hoef ik maar 1 keer te maken en in een potje voor mij en in een potje voor mijn man te gieten. We zijn er beide blij mee!

 2. Ik maak het ook al een hele tijd mijn deo zelf. En idd, ik stink echt niet meer. Als etherische olie gebruik ik salie. Waar haal jij je cacaoboter etc?

 3. Pingback: Hoe behoud/creëer ik gezonde eetgewoontes? | Love Living Healthy

 4. Heel leuk recept, en zeker uitgeprobeerd. Vandaag voor het eerst gebruikt en volgens mij stink ik niet, haha. Wel heb ik het in een plastic bakje gedaan en las net dat dat niet goed is, dus volgende x glas? Ook zit ik best wel met het feit dat je eerst je vingers nat moet maken en dan beetje wrijven en dan op je oksels, Is er geen manier om het in een soort rolversie te krijgen? Ik dacht zelf aan zo n waterijsjesmaker en dan met een stokje ofzo, dan is het makkelijker?

  • Het is mij nog nooit gelukt om een roldeodorant te maken. Ik heb zelf geen problemen met smeren. Ik maak zelf niet mijn vingers nat, ik steek het gewoon in de deodorant pot. 🙂 Wat het bewaren betreft: BPA plastic potje/bakje kan natuurlijk ook. Maar zelf vind ik glas fijner en mooier.