SIBO: Goede darmbacteriën, wat als je er te veel van hebt, op een plek waar ze niet horen?

Ik heb lang gedacht dat je van goede darmbacteriën niet te veel van kon hebben. Hoe meer ervan in je darmen, hoe beter, dacht ik. 🙂 Ik heb om die reden het afgelopen jaar volop veel probiotica binnen gekregen in de vorm van gefermenteerde groente (zoals zuurkool), gefermenteerde dranken (melkkefir, waterkefir, kombucha), (kokosmelk)yoghurt, gefermenteerde rauwmelkse kazen en ga zo maar door. Hoewel het HELE gezonde producten zijn en het goed is om er dagelijks van te eten, kreeg ik echter na een tijdje alleen maar meer buikpijn. Ik eet al sinds januari volgens het Paleo principe en ik begon mijn energie weer terug te krijgen, maar ik bleef spijsverteringsklachten houden. Dit was op zijn zachts gezegd frustrerend omdat ik alles volgens het boekje deed. 😉 Ik wist echter niet, dat ik met alle probioticarijke voeding meer olie op het vuur aan het gooien was.

Een geweldige darmflora?!

Volgens de ontlastingstest die ik vorig jaar had laten doen, had ik geen Candida overgroei en mijn darmflora bleek in orde. Sterker nog… alle goede bacteriën waren meer dan vertegenwoordigd. Al die waardes bleken zelfs wat aan de hoge kant dus. ‘Fantastisch‘ dacht ik. Ik was zelfs verbaasd, gezien alle antibioticagebruik in de afgelopen 5 jaar en het suiker- en koolhydraatrijke voedingspatroon voordat ik bewuster ging eten en ik bijna nooit probiotica binnen kreeg via voeding. Maar achteraf bleken die verhoogde waardes in de ontlastingstest eerder een indicatie dat er iets niet goed zat (Bron: Mind Body Green).

SIBO: een bacterie overgroei in de dunne darm

In The Paleo Approach van Sarah Ballantyne was ik al een aantal keer de term SIBO tegen gekomen. SIBO staat voor: Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Een bacterie overgroei in de dunne darmen. Echter, gezien de ‘oh zo positieve‘ ontlastingsuitslag verdiepte ik me er verder niet in, omdat ik ervan overtuigd was, dat dit niet op mij van toepassing was. Het was Catharina van Paleofeest die mijn ogen opende. Tijdens een Health-Food bloggers bijeenkomst zat ik naast Catharina. Zij eet al geruime tijd AIP om haar Hashimoto symptomen onder controle te houden. Om zichzelf te helpen heeft zij ontzettend veel bestudeerd, gelezen en zelfs consulten gehad bij artsen in de VS (via Internet) en inmiddels studeert ze ook nog om zelf Health Coach te worden. Nadat zij mij aanhoorde, over mijn resterende klachten ondanks mijn Paleo voedingspatroon, antwoordde zij gelijk dat er sprake van een SIBO kan zijn. “Ja maar volgens de ontlastingstest is mijn darmflora meer dan optimaal!” antwoordde ik. Ze legde me geduldig uit dat een SIBO niet via een ontlastingstest te diagnosticeren is. Die ontlastingstest laat namelijk niet zien WAAR al die bacteriën zich in de spijsverteringsstelsel bevinden. Ze horen in de dikke darm thuis, maar een te veel aan (goede) bacteriën in de DUNNE darm, dat is niet zo goed. 😉 De dunne darm is niet de plek waar de bacteriën zich moeten verschansen, en wanneer er wel een te veel aan goede bacteriën in de dunne darm zijn, kan dat voor heel veel ongemak zorgen. Symptomen van SIBO zijn: constipatie, diarree (of diarree afgewisseld met constipatie), misselijkheid, opgeblazen buik, gasvorming en buikpijn.

Waarom horen ze dan niet thuis in de dunne darm?

In de dunne darm wordt normaal gesproken je eten verteert. Dat is op zichzelf al een complex proces. Wanneer daar te veel goede of slechte bacteriën bij aanwezig zijn, verstoren ze het verteringsproces waardoor er het één en ander mis kan gaan. Voedingsstoffen kunnen dan niet goed opgenomen worden en de bacteriën stelen zelfs enkele vitaminen en mineralen voor eigen gebruik, zoals ijzer en b12. Klinkt niet zo goed he? Elke keer wanneer er weer voeding binnenkomt dat verteert moet worden, begint er een heel feestmaal voor de bacteriën. Wanneer de bacteriën zich gevoed hebben produceren ze gassen (o.a. methaan en/of waterstof) wat voor de opgezette pijnlijke buik zorgt. Afhankelijk van de verschillende gassen die geproduceerd worden ontstaat er vervolgens constipatie of diarree, of allebei.

Nog meer gevolgen

Een onbehandelde SIBO kan naast de al omschreven vervelende klachten het volgende in de hand helpen:

 • Malabsorbtie en tekorten van vitaminen en mineralen (ijzertekort, B12 tekort, tekorten van de -in-vet-oplosbare- vitaminen zoals A,D, E en K2)
 • Vettige ontlasting (dat blijft drijven)
 • Hang naar suiker en koolhydraatrijke voeding
 • Vermoeidheid
 • Een doorlaatbare darm in de hand helpen of in stand houden (Leaky Gut)
 • Voedselintoleranties triggeren (FODMAP, lactose intoleranties etc)
 • Hoofdpijn en migraines
 • Eczeem, huiduitslag
 • Concentratiestoornissen (Brain Fog)
 • Depressie

Hoe vaakt komt SIBO voor?

SIBO komt vaker voor dan je denkt. Het schijnt dat zo’n 84% van de patiënten waarbij een spastische darm (IBS) is vastgesteld er sprake is van SIBO (bron: Siboinfo). Uit een Italiaanse studie uit 2003 is gebleken dat bij patiënten gediagnosticeerd met Coeliakie, er twee op de drie last hebben van SIBO!! Dus zo gek is het niet dat veel coeliakie patiënten klachten blijven ervaren als ze glutenvrij zijn gaan eten. Bij veel patiënten die FODMAPS niet goed lijken te verdragen, is de onderliggende oorzaak vaak een SIBO. Zie hier voor een complete lijst van SIBO gerelateerde aandoeningen.

Welke SIBO testen zijn er?

Er zijn een aantal manieren om een SIBO aan te kunnen tonen, waarvan de meest gangbare een ademtest en een urinetest zijn.

 • Met de ademtest wordt de hoeveelheid methaan en/of waterstof (gassen die alleen door de bacteriën in de darmen worden geproduceerd) in de adem gemeten. Deze ademtesten zijn het meest accuraat en het is handig om te weten welke gassen domineren, omdat methaan producerende bacterien een andere aanpak nodig hebben dan de hydrogeen producerende bacterien. In Nederland worden de lactulose en/of glucose test in het ziekenhuis afgenomen via een MLD specialist, maar in bijna alle gevallen wordt er alleen naar waterstof gekeken en niet naar methaan, terwijl het toch wel erg belangrijk is om naar beide gassen te kijken, en de uitkomst van de test dus niet volledig is.
 • Met de urinetest worden er zuren gemeten die door de bacteriën geproduceerd worden en door de nieren in de urine worden uitgescheiden. Zelf heb ik deze laatste test laten doen: de Organix Dysbiose Urinetest van Medivere (die o.a. hier is te krijgen is). Echter moet ik er wel bij zeggen dat ik de test wel te beperkt vind in vergelijking met de urinetesten in de VS. Mocht de uitslag negatief zijn (dus geen SIBO), dan bestaat er nog steeds een kans dat er dus wel sprake is van SIBO, simpelweg omdat er niet naar alles gekeken wordt.

Hoe zat het bij mij?

Je voelt het vast wel aankomen, aangezien ik zeer uitgebreid over dit onderwerp schrijf, dat er bij mij een SIBO is vastgesteld. Ik had na het lezen van alle informatie een zeer sterke vermoeden en de Urinetest bevestigde die. Naast een SIBO werd er bij mij ook een lichte Candida overgroei vastgesteld. De urinetest blijkt een betrouwbaardere indicatie voor Candida te zijn dan de ontlastingstest, en dat klopt wel, aangezien er uit de ontlastingstest niks was uit gekomen. 😉

Veel artsen / therapeuten weten niet van het bestaan van SIBO af!

Hoewel SIBO in de VS al meer een algemeen geaccepteerde aandoening is, is er in Nederland eigenlijk minder bekend. Artsen (ook MDL specialisten) overwegen SIBO vaak niet als een eventuele oorzaak van IBS klachten. Maar ook veel (natuur)artsen en orthomoleculaire therapeuten weten niet beter dan dat je van de goede bacteriën niet te veel kan hebben, en dat ze NIET in de DUNNE darm op grote schaal thuis horen. Als je dus het vermoeden hebt dat SIBO bij jou de boosdoener is, dan moet je nog maar eens een arts/therapeut vinden die dus weet wat het is. Lastig dus. De grootste kans van slagen heb je bij een kPNI arts / therapeut. Mijn eigen kPNI therapeut wist in eerste instantie ook niet precies wat een SIBO inhoudt, maar hij heeft zich in de materie verdiept om mij te kunnen begeleiden en me er vanaf te kunnen helpen.

Hoe behandel je een SIBO

Hoe kom je van een SIBO af? Ik zou hier een heel blogpost over kunnen schrijven, maar het komt hier kort op neer: De meest effectieve manier is een combinatie van dieetaanpassingen met het gebruik van antibacteriële supplementen: Je beperkt koolhydraten in de vorm van zetmeel en suikers om de bacteriën uit te laten hongeren, je ellimineert ze echter niet allemaal omdat dat weer contra-productief werkt . Ook vermijd je FODMAPS, aangezien dat ook voeding is voor de bacteriën. Daarnaast is er een bepaalde antibiotica die effectief kan zijn zoals Rifaximin, ook wel bekend onder de naam Xifaxan (al weet ik niet of deze in NL voorgeschreven wordt). Je kunt ook aan de slag met natuurlijke antibiotica zoals allicine (speciaal voor methaan producerende bacterien) pepermuntolie, oregano-olie etc. Echter, ook al zijn de laatst genoemde middelen natuurlijk, het is niet verstandig, of aan te raden deze zonder begeleiding van een deskundige in te nemen. Er is gebleken uit een studie dat deze natuurlijke middelen net zo effectief zijn als de antibiotica Rifaximin/Xifaxan. Naast het uitmoorden van de bacteriën moet er aandacht besteed worden aan het weer op gang krijgen van de vertraagde darmperistaltiek (dit is o.a. een van de onderliggende oorzaken) om te voorkomen dat de SIBO terugkeert. Dit kan o.a. gedaan worden door Low Dose Naxtrone te nemen en te leren niet de hele dag door te snaaien maar je eetmomenten te beperken naar 2 à 3 keer op een dag. Dit wordt echter helaas ook door behandelaars vergeten, maar het is heel belangrijk om dit niet over te slaan, wil je SIBO blijvend de baas worden. In mijn geval werd de vertraging veroorzaakt door te weinig schildklierhormoon en was het toedienen van natuurlijke schildklierhormoon de oplossing om dat weer op gang te krijgen.

Aanvullende informatie en geraadpleegde bronnen

Er is nog veel meer te schrijven over SIBO: Wat zijn de mogelijke oorzaken ervan, meer informatie over de behandeling ervan, de klachten, symptomen en de gerelateerde aandoeningen. Daarvoor wil ik je graag verwijzen naar de door mij geraadpleegde bronnen:

Photocredit header: Radicata Medicine

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 39 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat ik niet lees: heeft het jou ook geholpen? Ben je nu van al je klachten af?

  • Hoi Hella, ik weet pas sinds enkele weken dat ik echt SIBO heb! Het vermoeden heb ik al enkele maanden, de uitslag van de test heb ik een paar weken terug binnen gekregen. Gisteren heb ik een consult gehad en het behandelplan besproken en ik moet nog aan de behandeling beginnen 🙂 Daarmee bedoel ik dus vooral dat ik aan de supplementen moet gaan beginnen.

   Ik heb echter wel significant verschil gemerkt wanneer ik geen zetmelen en suikers eet en wanneer ik die wel eet, wanneer ik geen probiotica neem en wanneer wel. Wanneer ik weinig zetmeel en suikers eet en geen probiotica neem, helpt dit enorm mijn klachten onder controle te houden. Ik ga dan beter naar de WC, mijn buik is minder pijnlijk en opgeblazen. Alleen komen ze gelijk terug wanneer ik die weer eet, omdat die bacteriën er dus nog wel zitten en gelijk een feestmaal hebben wanneer ik weer zetmelen e.d. eet. Maar omdat het verschil dus zo groot is, in hoe ik mij voel, hebben mijn kPNI therapeut en ik goede hoop dat de behandeling zal gaan aanslaan. 🙂

   Ik zal jullie op de hoogte houden van de vorderingen van mijn behandeling 😉

 2. Geweldig artikel Diana! Ik denk dat je veel lezers gaat helpen met je onderzoek en dit verslag, want het is niet makkelijk om die gegevens in je eentje te verzamelen, te vertalen en dan nog eens te begrijpen ook 🙂 . Ook voor behandelaars is dit belangrijke informatie. Maar al te vaak wordt bij een verstoorde darmflora meteen naar de probiotica of gefermenteerde voeding verwezen, wat een overgroei van bacteriën alleen maar verder in de hand werkt. In ben benieuwd welke aanpak bij jou gaat werken, succes ermee!

  • Dankjewel Catharina! 🙂 En nogmaals, super bedankt. Zonder jou was ik hier waarschijnlijk niet achter gekomen, of misschien uiteindelijk wel, maar had het allemaal langer geduurd. 😉 Dus super bedankt 🙂

 3. Graag gedaan, we helpen mekaar toch, daar zijn we voor hé! Nu nog samen naar oplossingen zoeken voor dat beestje 😉

 4. Hoi Diana, ik heb een vraag. Bij het behandelen van SIBO zeg je dat de meest effectieve manier een combinatie is van dieetaanpassingen met het gebruik van antibacteriële supplement. In het boek ‘Digestive health with real food’ van Aglaée Jacob gaat er een hoofdstuk over SIBO waarin ze zegt dat je moet kiezen tussen óf het gebruik van antibiotica (natuurlijk of synthetisch) óf het verhongeren van de bacteriën (pagina 66).

  Niet allebei tegelijk dus, ze zegt dat als je de bacteriën verhongert ze in een soort sluimerstand gaan voordat ze dood gaan. In die toestand zou antibiotica niet werken. Weet jij hier meer van? Ik vraag mij af dat als je kiest voor antibiotica (enteric coated peppermint oil in dit geval) je nog zou kunnen en moeten eten om te voorkomen dat de bacteriën in sluimerstand gaan zodat de pepermuntolie zijn werk kan doen.

  • Hoi Sander,

   Ik heb net even opgezocht en ook gelezen. 🙂 Ik weet niet het exacte antwoord hierop. Echter, als ik logisch nadenk dan betekent het dat de voedingsadviezen die je dan volgt, in combinatie met supplementen als bijvoorbeeld de pepermuntolie, minder streng zijn dan wat Aglaée Jacob zelf voorschrijft. Van haar mag je 4 weken haast niks eten waardoor de bacteriën zeker weten uitsterven 😉 Ik mag van mijn therapeut meer eten (wel passend in een Paleo template) want hij vindt Aglaée Jacobs adviezen te streng, waardoor de bacteriën op dieet alleen waarschijnlijk niet dood zouden gaan (en daar komen de supplementen om de hoek kijken).

   Ik vind dat je een hele goede vraag hebt gesteld. Ik ga het aan mijn therapeut voorleggen en ook aan anderen die er bekend mee zijn. 🙂

  • Ik heb nog gezocht op anti-bacteriële supplementen in combinatie met dieet, en die combinatie wordt dus toegepast. Het dieet wat daarvoor wordt toegepast is bijvoorbeeld het SCD dieet (wat erg lijkt op het reguliere Paleo dieet) in combinatie met FODMAP restricties. Deze adviezen zijn min of meer, bijna hetzelfde, wat mijn therapeut mij aanraadt. Dat protocol is minder streng dan het protocol van Aglaée Jacob, dus wellicht is dan de ‘hybernation mode’ waarin de bacteriën kunnen geraken dan geen voorkomend probleem in combinatie met supplementen. Hier heb ik die informatie vandaan: http://www.siboinfo.com/diet.html

   Hopelijk heb je zo antwoord op je vraag 🙂
   Groetjes,
   Diana

   • Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Goed schema, bij siboinfo.com! Het blijft een studie 🙂

 5. Jeetje, weer een ‘nieuw’ darmprobleem…
  Ik had de stille hoop dat mijn klachten met het FODMAP dieet helemaal verleden tijd zouden zijn. Helaas is dat niet het geval. Ja, mijn ontlastingspatroon is vele malen verbeterd en ook de winderigheid is verminderd. Maar nog steeds heb ik dagelijks een opgeblazen buik, die na iedere maaltijd in meer of mindere mate van streek is. Dat kost zoveel energie, pff.
  Misschien heb ik wel een SIBO, denk ik nu. Ik heb echter nooit (veel) gefermenteerd voedsel gegeten en ook nauwelijks anderszins probiotica tot me genomen. Ik woon in het Noorden van het land en de zoektocht naar een geschikte diëtist of therapeut voor het FODMAP dieet was al lastig. Ik vrees dat er voor een SIBO helemaal niemand te vinden is hier. Heb jij enig idee waar ik meer info kan vinden over therapeuten/diëtisten in Nederland welke gespecialiseerd zijn hierin? Ik zou er wel meer info over willen.

  • Hoi Meinou,

   Wat vervelend dat je nog niet helemaal van je klachten af bent 🙁 Als je opblaast na het eten, kan er meer spelen: SIBO kan dit veroorzaken, maar ook Candida en wellicht ook parasieten. Ik merk dat ik vooral erg opblaas wanneer ik meer zetmeel/suikers heb gegeten.

   Ik weet heel eerlijk gezegd niet welke therapeuten wel of niet bekend zijn met SIBO. Veel therapeuten kennen het gewoonweg niet. Meeste kans van slagen heb je volgens mij bij een KPNI therapeut maar ik weet niet of je die in het Noorden kan vinden en het is geen garantie dat ze bekend zijn met SIBO. Mijn therapeut was er ook niet mee bekend, maar hij heeft zich er toen wel in verdiept en helpt mij nu ermee. Hij heeft wel veel meer verstand van supplementen en overziet het geheel waardoor hij goede adviezen kan geven. Hij werkt ook op afstand, via Skype (linkje staat onderaan het artikel) dus wellicht is dat een optie?

 6. Het zou heel goed kunnen dat ik hier ook last van heb. Waar ik alleen erg mee zit… Als ik mijn dieet aanpas door geen zetmeel en suiker meer te eten, hoe gaat het dan met mijn gewicht? Ik heb al ondergewicht en mag geen gluten/lactose/noten. Dus hoe voorkom ik dan verder afvallen… Zijn er calorierijke oplossingen?

  • Hoi Jolanda, zoiets zou je dus het beste dus onder begeleiding moeten doen, zodat het dieet op jouw lichaam en behoeftes afgestemd kan worden. Ook zou het verstandig zijn om eerst te testen zodat je zeker weet of het echt speelt en niet onnodig jezelf allerlei restricties op gaat leggen. 😉

   Maar om antwoord te geven op je vraag, de truc is o.a. om niet minder te gaan eten en vooral meer vet toe te voegen. Maar dat is een heel algemeen advies dus niet persé goed voor jou persoonlijk. 🙂

   • Ik ben idd onder behandeling van een dietiste in het ziekenhuis. Zal eerst eens vragen of ik de test via haar kan doen, want het is vrij prijzig zag ik.

 7. Hoi Diana,

  Heb je ook al gedacht aan histamine-intolerantie, als je zo vaak opblaast na probiotische voeding? Dat zou naast een SIBO ook nog mee kunnen spelen. Goed om te weten dat candida en SIBO beter te meten is via urine. Succes met je behandeling!

  • Ik sluit histamine niet uit, maar omdat er zo veel speelt nu in mijn dunne darm, is dat lastig te zeggen. 😉 Eerst SIBO en Candida behandelen en daarna de rest klachten aanpakken (als die er dan nog zijn). 🙂

 8. Vraagje:
  Als je sibo hebt mag je dan helemaal geen gefermenteerde dingen meer en geen probiotica?
  En noten/zaden en eieren wel?
  Hoe lang moet je zo een dieet volgen?

  groetjes
  nathalie

  • Beste Nathalie,

   Er wordt idd aangeraden om eventjes geen gefermenteerde voeding te nuttigen. Wat probiotica betreft ligt het niet zo makkelijk, en hangt het eigenlijk heel erg van het soort overgroei dat je hebt. Het is dus wel mogelijk om bepaalde probiotica te slikken (zoals Prescript Assist) maar dit zou dan echt onder begeleiding van een deskundige moeten. Noten/zaden zijn toegestaan, zolang ze low FODMAP zijn (even de FODMAP lijst erbij pakken) en mogen met mate gegeten worden. Eieren kunnen ook gewoon, maar ik moet er wel bij zeggen dat er wel altijd per individu gekeken moet worden of eieren, zaden en noten verdragen worden. Een SCD / low FODMAP dieet duurt ongeveer van 4 tot 6 weken, daarna zal er weer getest moeten worden om te kijken of de SIBO weg is, want dat is namelijk niet altijd het geval. In het laatste geval, zal er dus nog even doorgegaan moeten worden met de behandeling en dieet. Het is in ieder geval niet iets om op eigen houtje aan te pakken.
   Groetjes,
   Diana

 9. Pingback: Het eliminatiedieet: week 5 | mijnbuikgevoel

 10. Hai Diana, Gister ben ik bij een GAPS deskundige geweest, zij vertelde mij dat het voor 99% zeker is dat ik SIBO heb. Ik gebruik al 3 weken geen suiker/zetmeel meer en ben sinds kort begonnen met Berberine en Oregano olie en ga starten met Allimed. Begrijp ik goed dat ik verder geen probiotica mag nemen? Mis behoorlijk wat in mijn dikke darm… En mag ik ook geen gefermenteerde groente? Ik las op een andere site : Het meestvoorkomende fout is dat er na een behandeling geen ‘prokinetic *’ wordt gegeven. Prokinetic‘* is een synthetische of natuurlijke middel die de initiële oorzaak van SIBO aanpakt: het stimuleren van de darmbewegingen/contracties, om te voorkomen dat de bacteriën zich in de dunne darm kunnen ophopen. Anders kan SIBO constant blijven terugkomen. Heb jij enig idee hoe ik daar aan kan komen? Verder beschrijven ze een “drink dieet” ben jij hier bekend mee? Ik hoor graag van je… ! Groet, Deborah

  • Dat van de prokinetic klopt helemaal, die is wel belangrijk, maar ook ik heb geen idee hoe je daar aan zou kunnen komen… Ik weet dat in de V.S. daar Low Dose Naxtrone voor wordt gegeven, maar ik denk dat je hier in NL daar een ruimdenkende arts aan te pas moet komen om dat te krijgen… Weet de GAPS deskundige, waar je geweest bent, dit niet toevallig?

   Ik las vandaag toevallig dat een traagwerkende schildklier de darmbeweging zou kunnen vertragen (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056127/) dus het is wel handig om daar even naar te laten kijken omdat het anders elke keer terug kan komen als daar niet wat aan gedaan wordt.

   Probiotica is zeer persoonlijk… het hangt er ook vanaf wat voor soort bacterie overgroei je hebt… en die zou je niet willen blijven aanvullen met probiotica. Een optie is Prescript Assist (de bodem bacterien) maar ook daarmee zijn de resultaten zeer wisselend. Gefermenteerde voeding wordt in eerste instantie tijdens de behandeling afgeraden.

   Het drink dieet heb ik over gelezen, maar ook wat dat betreft: het zijn speciale formules/zakjes, en ik heb geen idee waar je zoiets in Nederland zou kunnen krijgen. Het schijnt ontzettend effectief te zijn… maar ook heel zwaar om te doen en vies. 😉

   • Actually, some practitioners are now suggesting probiotics as a major source of treatment for SIBO (including Siebecker). It seems that the good bacteria can help get rid of the bad ones in the small intestine.

    Dr. Siebecker also has a recipe for a homemade elemental formula (the drink you can do instead of herbs or antibiotics) but it is really hard to stick with it. It tastes terrible.

 11. Diana, have had similar problems for many years, and recently moved to the Netherlands and have been searching for a doctor (or any practitioner) who specializes in this. As far as I can tell, there are none! Have you found any since you posted? I am living in Amsterdam.

  • Hi Michelle,

   I am with a practioner who does have some knowledge about SIBO, but he isn’t specialized. I know that Yvonne van Stigt (a practioner) is familiar with SIBO. http://www.oerslank.nu/over-ons/

   Did you try the elemental formula? Does she share the recipe on her website? I did two rounds of herbal antibiotics, but still have SIBO. The symptoms are diminished but when I take regular probiotics (with lactobacilli strains) the symptoms return. I take now megaspore biotics, I do fine with that, it seems to be effective for SIBO, but after one month taking it, it is too soon to tell if it really is helping.

  • Marijke de waal is someone Who knows all about SIBO!

 12. Is een Lactulose test hetzelfde als een Lactose test? De laatste heb ik in het ziekenhuis gehad en was negatief.

  • Nee een lactulose test is weer anders.

 13. Interessant onderwerp waar ik nog niet eerder over had gelezen. Wellicht heb ik hier ook mee te maken en dat wil ik graag uit laten zoeken. Het vreemde bij mij is dat zodra ik probiotica slik mijn toch wel heel dunne ontlasting veel dikker wordt, maar blijft drijven en ik krijg ook last van obstipatie. Ik durf dan bijna nergens meer naar de toilet, want het spoelt niet meer weg. Eigenlijk het tegenovergestelde van hoe probiotica zou moeten werken. Ik ben er nog niet achter waar dit mee te maken heeft, maar misschien heeft het hiermee te maken. Kun je mij vertellen waar ik de ademtest in Nederland kan laten doen en welke arts in Zuid Holland ik kan raadplegen? Ik heb al ruim 30 jaar problemen en die verergeren alleen maar, ondanks alle therapieën en diëten. Helaas heeft mijn homeopathisch / orthomoleculair arts ook geen oplossingen meer. Ik heb voor een vermogen aan probiotica en andere supllementen ingenomen. Alvast dank voor je hulp.

  • Hoi Ingrid, wat de ademtesten betreft, in de comments kun je een antwoord op je vraag vinden. Zelf ben ik onder behandeling bij praktijk Musarella, in Zeist. Hij doet eens per maand ook consulten in Rotterdam. Hij kijkt of er parasieten kunnen zijn, bekijkt de darmflora dmv testen e.d. en je kan de urinetest laten doen om vast te stellen of er sprake is van een dysbiose hogerop in de darmen. Ook neemt hij de spijsvertering zelf onder de loep (heb je genoeg maagzuur, maak je genoeg spijsverteringsenzymen aan etc). Hij zal ook naar je schildklier willen kijken om te kijken of die te traag is (kan constipatie veroorzaken). Er kan van alles aan de hand zijn, het is moeilijk te zeggen of SIBO een oorzaak is. Ik hoop dat je hier wat aan hebt, Groetjes, Diana

 14. hoi!

  ik loop al een hele tijd met buikpachten maar kreeg plots ook nog eens de laatste maanden een erg opgezette buik , , en nu deze week ook nog eens een traagwerkende schildklier.
  je artikel doet bij mij een belletje rinkelen. zou het kunnen dat ik teveel probiotica innam? ik reageerde bvb niet goeddoe de symbioflor kuur die mn arts voorschreef/ kan het daar aan liggen , ??

  ik bestelde nu ook deze: Natural Energy Flora Balance is dit dan ook een voeding voor sibo, of net niet`

  hier in ybelgie weten ze er minder over:(

  ik denk al al die jaren dat het candida is maar de artsen zeggen dat ik geen overgroei heb..

  groetjes

  • Als je schildklier te traag is gaan werken, kan dat die opgezette buik veroorzaken. Aan de andere kant, kunnen darmproblemen ook weer een trage schildklier in de hand werken (maar dan zou je andere oorzaken zoals Hashimoto etc. uit moeten sluiten). Het is iig altijd onverstandig om ‘zomaar’ probiotica te slikken bij buikklachten zonder gedegen onderzoek wanneer er sprake is van darmklachten. Heel veel succes in ieder geval. Groetjes, Diana

 15. Dag Diana,

  Fijn zo’n site met alle info bij elkaar!
  Vorig jaar heb ik een urinetest van Medivere laten doen, maar ik wist niet meer welke. Ik heb onlangs aan Medivere gevraagd of mijn test in 2015 ook SIBO omvatte. Ik kreeg toen van hen een antwoord waarin onder andere de volgende zinnen stonden:

  “Om SIBO te kunnen meten moet een Glucose ademtest worden gedaan. Medivere heeft deze niet in pakket.
  Eventueel kan dit via een arts door Ganzimmun Diagnostics in Duitsland worden uitgevoerd.”

  Ze verwezen dus niet naar de Medivere Organix Dysbiose Urinetest. Later bleek trouwens dat dit ook de test was die ik in 2015 heb laten doen. Maar als ik het goed begrijp dan is bij jou wel op basis van deze test SIBO vastgesteld. Heeft jouw KPNI arts dit dan toch uit de uitslag van deze test weten te halen?

  Ik ben erg benieuwd, want na jaren zoeken en allerlei diëten ben ik behoorlijk wanhopig geworden. Zou uiteindelijk blij zijn als ik SIBO zou hebben, dan weet ik tenminste wat ik heb;-)

  groetjes,
  Claudia

  • Hoi Claudia, zoals ik al in het artikel schrijf is de Urine test niet helemaal betrouwbaar. Het kan een indicatie geven. Bij mij is dit vast gesteld in combinatie met deze urinetest, de ontlastingstest die al die richting uitwees (te veel aan goede bacteriën), en het klinische beeld (slecht reageren op probiotische voeding etc) en de mega opgezette buik die bizarre proporties aannam. Wil je het echt goed doen, moet je de ademtest doen… die je in Nederland niet kan uitvoeren zoals het hoort. Uiteindelijk heeft de kuur mij goed geholpen in combinatie met schildklierhormoon om de motiliteit weer op gang te brengen (die trage schildklier veroorzaakte dat de bacteriën hoog in het spijsverteringsstelsel bleven hangen). Ik hoop dat je de oorzaak van je klachten gaat vinden! Ik weet hoe frustrerend het kan zijn… Heel veel beterschap en succes!

 16. Wat een goed artikel! Ik vroeg me af of je goede suggesties hebt voor artsen/ behandelaars van SIBO problemen?

 17. wat merkte je precies nadat je probiotica nam? welke klachten had je en namen die ook meteen af nadat je hiermee stopte? en hoelang heb je dit genomen tot er klachten kwamen? want ik heb ook veel darmklachten maar ik denk niet dat ik SIBO heb sinds ik vrij recent, pas sinds een paar weken ben begonnen met het eten van probiotica (kefir) en mijn klachten zijn niet verergerd, maar iemand die SIBO had zei dat ik dat mogelijk ook zou hebben?

  en welke ontlastingstest heb je precies gehad want ik had er zelf 2 gedaan (PCR, TFT,) en daar werd niet getest op darmbacteriën/probiotica?

  • Hoi F, darmklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. SIBO kan een oorzaak zijn, maar ik weet natuurlijk niet wat precies je klachten zijn. Er kan erg veel mis gaan in het spijsverteringsstelsel, wat voor klachten kan zorgen. Zorg dat je met een goed professional werkt (en daarmee bedoel ik niet alleen een MLD specialist, maar denk bijvoorbeeld aan een darmfloratherapeut, kPNI therapeut etc), die de oorzaak (of meerdere oorzaken) van jouw problemen kan achterhalen.

   Om antwoord te geven op je vraag: mijn buik ging nog meer opzetten van probiotica. De opgezette buik nam pas af nadat ik mijn darmmotiliteit weer op gang kreeg en de overgroei van de bacteriën tegelijkertijd ging afdoden.

   Heel veel succes en sterkte!

 18. Hoe gaat het nu met je Diana??
  Heb je het idee dat de SIBO langzaam minder wordt?
  Ik hoor het graag.
  Groetjes, Petra