Aantekeningen Interview met Alison Siebecker over SIBO

Interview met Dr. Alison Siebecker over SIBO op Digestion Sessions (Underground Wellness)

Interview afgenomen door Sean Croxton.

Over Dr. Alison Siebecker

Zelf heeft ze al vanaf haar 5e jaar last gehad van darmproblemen, ze kreeg de diagnose IBS (spastische darm), en uiteindelijk bleek het SIBO te zijn. Ze had vooral last van een opgeblazen gevoel, buikpijn en verstopping. Haar eigen ervaringen motiveerde haar om anderen patiënten met soortgelijke problemen te helpen, meer te leren over SIBO en anderen daarover te informeren.

Symptomen SIBO

 • Brandend maagzuur
 • reflux
 • misselijkheid
 • boeren
 • winderigheid
 • diarree
 • verstopping
 • of een combi van diarree en verstopping in allerlei mogelijke variaties
 • brain fog
 • vermoeidheid
 • vettige, drijvende ontlasting.

SIBO: bekendheid, hype?

De laatste jaren wordt SIBO meer bekend en krijgt het meer aandacht, het is echter geen nieuwe aandoening. Het werd voor het eerst 30 jaar geleden genoemd in een wetenschappelijke artikel in combinatie met de auto-immuun ziekte Sclerodermie. Sclerodermie bijeenvloedt de darmcontracties waardoor bacteriën kunnen gaan ophopen in de dunne darm en daar is toen een hele studie over verschenen.

Er zijn mensen die niet in SIBO geloven en zeggen dat het een hype is. Maar dat is het volgens Alison Siebecker dus niet. Het is echt een veelvoorkomend probleem, wat al bestaat, zolang mensen bestaan.

Rond het jaar 2000 werd er voor het eerst een wetenschappelijke artikel gepubliceerd waarin SIBO in verband werd gebracht met IBS (spastische darm). SIBO zou in veel gevallen weleens de onderliggende oorzaak van IBS kunnen zijn

Wat is SIBO

SIBO staat voor een bacterie overgroei in de dunne darm. De goede bacteriën die in de dikke darm thuishoren, kunnen hogerop in de spijsverteringskanaal terechtkomen en klachten veroorzaken. In het geval van SIBO zijn het geen slechte bacteriën, maar juist de goede bacteriën die dus op de verkeerde plek zitten. Het gaat vaak niet zo zeer om probiotische bacteriën, maar vaak om vriendelijke onbekendere bacteriën die eigenlijk thuis horen in de dikke darm.

Hoe kan SIBO de spijsvertering verstoren

De bacteriën horen dus niet hogerop in de dunne darm te zitten. Daar wordt namelijk het eten verteert en opgenomen door het lichaam en de bacteriën zitten daar flink de spijsvertering in de weg. Het probleem is dat die bacteriën ook aanspraak willen maken op het eten dat binnenkomt, wat eigenlijk voor het lichaam is bedoeld. Ze stelen voedingstoffen uit onze eten. Ze stelen vooral B12, maar ook andere vitaminen en mineralen (met allerlei lichamelijke klachten als gevolg). Ijzertekort kan bijvoorbeeld daarom een indicatie van SIBO zijn. Doordat ook de vetvertering wordt verstoort is vettige en drijvende ontlasting ook een veel voorkomend probleem bij SIBO patiënten. Dit kan leiden tot een tekort van vetoplosbare vitaminen maar ook een tekort aan vetzuren zoals DHA (omega 3) etc, met alle gevolgen van dien. Vaak krijgt de galblaas de schuld van de slechte vetervering, maar eigenlijk is dan SIBO de oorzaak. Alison Siebecker heeft het over DECONJUCATED BILE (door toedoen van de bacteriën – ik moet opzoeken wat dit precies inhoudt) die de darmwand beschadigt.

De bacteriën produceren zelf enzymen om zich te kunnen voeden met het voedsel wat eigenlijk voor ons bedoeld is. Die enzymen die de bacteriën produceren, kunnen ook de darmwand beschadigen (doorlaatbaar / poreus maken) doordat ze ontstekingsreacties veroorzaken. Deze enzymen verteren ook onze lichaamseigen enzymen die suikers verteren (wat kan leiden tot fructose malabsorbtie).

De dunne darm maakt meer slijm aan om zichzelf te beschermen tegen de schade die al die bacteriën veroorzaken, maar die te veel aan slijm kan ook weer onze voedselvertering (nutriënten opname) in de weg zitten. Uiteindelijk raken de cellen die de slijm produceren uitgeput, waardoor er weer te weinig slijm aanmaakt wordt en er geen beschermlaag meer is en de darmwand nog meer wordt blootgesteld aan de schade die de bacteriën kunnen veroorzaken.

SIBO kan een hang naar koolhydraten en suikers veroorzaken omdat bacteriën hier voornamelijk van leven.

Testen op SIBO

Alison Siebecker noemt twee manieren om te testen:

Ademtest: waarbij de gehaltes van de gassen hydrogeen en methaan gemeten worden in de adem na het drinken van lactoluse. Idealiter moet de Lactulose ademtest 3 uur duren voor een accurate uitslag.

Minder voorkomend is een kweek van bacteriën die verkregen worden d.m.v. een endoscopie. Komt alleen niet vaak voor.

Ontlastingstest is geen optie.

Er is ook nog de urinetest die test op aanwezige zuren die alleen door bacteriën uitgescheiden worden maar het is nog een beetje onduidelijk of deze test wel accuraat genoeg is om SIBO aan te tonen. De urinetest wordt vooral gebruikt door therapeuten die niet bevoegd zijn om de ademtest voor te schrijven.

Gassen

Hydrogheen en methaan zijn gassen die geproduceerd worden door de bacteriën en veroorzaken een opgeblazen gevoel. Methaan kan een omgekeerde werking in de darm veroorzaken, en alles naar boven duwen, wat dus verstopping kan veroorzaken, maar ook reflux en misselijkheid. Methaan kan de transittijd van voedsel met 70% vertragen wat resulteert in verstopping. Hydrogeen versnelt de transittijd van voedsel wat leidt tot diarree. Deze gassen geven een onaangename druk in de buik, wat als pijn kan worden ervaren. De darmspieren kunnen ook reageren op de te veel aan aanwezige gassen, en die pijn kan echt vreselijk zijn.

Oorzaken SIBO

Slow motility of the small intestine. Vertraagde darmbewegingen, darmcontracties van de dunne darm is een oorzaak dat de bacteriën zich in de dunne darm kunnen ophopen. Onderliggende oorzaken van vertraagde contracties kunnen zijn: ontstekingsremmers, een operatie, een ziekte… Stress kan ook een oorzaak zijn omdat stress de spijsvertering stil legt.

Andere oorzaken van een bacterie overgroei kunnen zijn: Te weinig maagzuur (maagzuur doodt bacteriën te weinig maagzuur kan het eten in de maag laten gisten wat weer voeding is voor bacteriën).  Ook kan onvoldoende gal SIBO in de hand werken, of een slecht werkend immuunsysteem.

Een ander oorzaak dat ophoping van bacteriën in de dunne darm kan veroorzaken is het feit dat de dunne darm zichzelf te weinig schoonmaakt. Om de zo veel tijd maakt de dunne darm een contractie om resterende restjes eten weg te ‘spoelen’ en werkt zo ook de bacteriën weg. Het nalaten van deze ‘schoonmaak contractie’ kan een ophoping van bacteriën in de hand werken.

Vaak wordt SIBO veroorzaakt door een combinatie van alle bovenstaande factoren.

Allison Siebecker heeft het ook over POST INFECTIOUS IBS (klachten die blijven hangen na het doormaken van een darminfectie, zoals voedselvergiftiging of iets dergelijks. Wanneer je lichaam dat wilt bestijden kan er een ‘mistaken identity’ plaats vinden en ook de cellen beschadigen die verantwoordelijk zijn voor de ‘schoonmaak contractie’ van de dunne darm. Dat kan de oorzaak zijn waarom er na een dergelijke infectie darmklachten zijn blijven hangen, omdat er op die manier een overgroei van bacteriën kan ontstaan.

Hoe behandel je SIBO

 • Reguliere Antibiotica, met name Rifaximin. Rifaximin werkt alleen in de dunne darm en werkt ontstekingsverlagend. Het veroorzaakt ook geen candida overgroei. Echter, deze antibiotica werkt alleen bij bacteriën die de gas Hydrogeen produceren. Bacteriën die methaan produceren moeten op een andere manier aangepakt worden: een combinatie van Rifaximin en een andere antibiotica erbij (Neomycin). Neomycin heeft echter vaak wel vervelende bijwerkingen en kan ook een Candida overgroei veroorzaken.
 • Natuurlijke antibiotica. Deze werken ook heel goed, en vaak zelfs net zo goed als de antibiotica Rifaximin en Neomycin, alleen heeft het wat meer tijd nodig. Waar er 2 weken nodig is voor een reguliere antibioticakuur, is er 4 weken nodig voor een natuurlijke antibioticakuur. Veel gebruikte kruiden zijn Berberine complex, oregano, neem, kaneel en Allicin (een extract afkomstig van knoflook). De beste merk Allicin is ‘Allimed’ omdat deze het hoogste concentratie Allicin bevat. Allicin werkt voornamelijk goed tegen methaan producerende bacteriën.
 • Drink dieet: een soort van drinkformule i.p.v. gewone maaltijden. Deze manier is heel effectief: de voedingstoffen uit het drankje worden wel door het lichaam opgenomen, nog voordat deze bij de bacteriën aankomen, waardoor de bacteriën uitgehongerd worden. Het is wel een zware behandeling omdat je niet mag eten, en de drinkformules schijnen ook heel vies te smaken.  Toch is het enorm effectief en vooral ook een snelle manier om SIBO aan te pakken. De reguliere of natuurlijke antibioticakuren moeten soms een paar keer gegeven worden terwijl de drinkformule vaak in één keer werkt.

Wanneer eenmaal de bacteriën aangepakt zijn, betekent het echter nog niet dat de oorzaak, die er in eerste instantie voor gezorgd hebben dat die overgroei is ontstaan, ook verholpen is.

Wat kan er mis gaan bij de behandeling van SIBO

 • Het meestvoorkomende fout is dat er na een behandeling geen ‘prokinetic *’ wordt gegeven. Prokinetic‘* is een synthetische of natuurlijke middel die de initiële oorzaak van SIBO aanpakt: het stimuleren van de darmbewegingen/contracties, om te voorkomen dat de bacteriën zich in de dunne darm kunnen ophopen. Anders kan SIBO constant blijven terugkomen.
 • Bij verstopping gerelateerde SIBO (methaan) is een veelgemaakte fout dat er naast de antibiotica Rifaximin, niet de andere antibiotica Neomycin erbij wordt voorgeschreven, waardoor Rifaximin alleen, niet effectief genoeg is. Wanneer er sprake is van de natuurlijk aanpak, is een veelgemaakte fout dat er geen Allicin (Allimed) gebruikt wordt. : Bij methaan producerende bacteriën is gebleken dat vooral hoge doseringen Allicin effectief te werkt.
 • Het niet goed testen: Niet weten of er sprake is van methaan of hydrogaan waardoor er geen gerichte behandeling wordt voorgeschreven.
 • Het nalaten van testen na de behandeling:  2 weken na het stoppen van de behandeling zou er op nieuw getest moeten worden om te onderzoeken of de behandeling effectief is gebleken of dat er wellicht nog een ronde (natuurlijke) antibiotica nodig is. Artsen maken daarom vaak de behandeling niet af terwijl er eigenlijk door gegaan moet worden met de behandeling, tot uit de testen blijkt dat er geen sprake meer is van SIBO.

Voedingsadviezen

Volgens Alison Siebecker bestaat er geen perfect dieet voor SIBO. SIBO patiënten reageren vaak sterk op veel voedsel waardoor een dieet altijd aangepast moet worden voor de individu.

Over Koolhydraten: Koolhydraten voeden SIBO.  Er zijn een paar dieeten die koolhydraten gedeeltelijk elimineren, zoals bijvoorbeeld de SCD (specific carbohydrate diet) methode. Deze methode elimineert met name zetmeel (granen, en zetmeelrijke knollen). GAPS en low FODMAP kunnen ook worden ingezet bij SIBO. Er zijn echter wel verschillen in de verschillende methodes: zo is zetmeel wel toegestaan in low FODMAP. Terwijl het FODMAP dieet ook weer dingen weghaalt, die fastfood zijn voor de bacteriën en wel weer toegestaan zijn in het SCD. Dus wat Alison Siebecker doet:  Ze combineert de beide diëten (SCD en low FODMAP) voor een meest succesvolle aanpak. Zie hier voor een overzicht van de toegestane voedingsmiddelen. Haar ervaring is dan ook dat die combinatie van SCD en low FODMAP het beste werkt. Het is echter best een streng dieet en dit kan weer niet geschikt zijn voor patiënten die bijvoorbeeld ondergewicht hebben. Over het algemeen heeft ze dus het beste ervaringen met een combi van low FODMAP en SCD, maar het kan zijn dat dit niet voor iedereen goed is en dat er persoonlijke aanpassingen nodig zijn.

Ze laat haar patiënten dit dieet voor ongeveer een maand tot 6 weken volgen. Tijdens het volgen van het dieet moet er bekeken worden of er wat aan het dieet gesleuteld moet worden: bijvoorbeeld het elimineren van eieren of noten, zaden e.d. Of misschien blijkt juist dat er wat voedingsmiddelen moet worden toegevoegd om zo tot een optimaal dieet te komen dat werkt voor een patiënt.

Ze heeft echter geen goede ervaringen met patiënten die  enkel en alleen met bijvoorbeeld SCD dieet, GAPS of low FODMAP van SIBO afkomen zonder aanvullende behandeling met supplementen / antibiotica. Ze sluit echter niet uit dat patiënten met SIBO enkel en alleen met dieet kunnen genezen. Er bestaat ook een dieet die alleen de vezels elimineert (vezels voeden bacteriën) en die schijnt ook heel effectief te werken. Dat dieet staat wel veel ongezonde voedingsmiddelen toe, waardoor het niet haar voorkeur heeft. Alison Siebecker bespreekt ook Paleo: Ze vindt Paleo of Auto-immuun Paleo ook prima bij SIBO. Ze maakt er wel een kanttekening bij: In het Paleo dieet wordt er naast gekookt voedsel ook veel rauwe voedsel genuttigd (salades, maar ook RAW foods, zoals bijvoorbeeld chia zaden, lijnzaad etc. etc.). Dat rauwe zou dan tijdelijk geschrapt moeten worden. Er zijn ook Paleo varianten die rauwe zuivel toestaan (Primal). Zuivel (vooral de zuivelvarianten die lactose bevatten) zou ook tijdelijk geschrapt moeten worden.

Verder is het volgens dokter Alison Siebecker ook verschillend op welk dieet patiënten het beste reageren. Volgens haar reageren patiënten met de ziekte van Chrohn, Colitis Ulcerosa en Coeliakie het beste op SCD: patiënten met een spastische darm lijken het het beste op low FODMAPs te doen. En haar variatie (combi van low FODMAP en SCD) is het beste voor SIBO patiënten. GAPS is vooral goed voor mensen die naast darmproblemen ook last hebben van neurologische symptomen en hersen – gerelateerde klachten (Brainfog, angsten, autisme, ADHD, depressie etc).  Maar stel een persoon doet GAPS en heeft ook SIBO, dan kan die zich vreselijk voelen op GAPS omdat daarin weer voedingsmiddelen worden toegestaan die SIBO in stand kunnen houden, en moeten er weer dingen aangepast worden (bijvoorbeeld FODMAPS eruit).  Uiteindelijk hangt het soort dieet die gevolgd moet worden, dus per patiënt en aandoening af.

Een speciale noot over rauwe honing: SCD staat honing toe en het low FODMAP niet. Honing kan zeker problematisch zijn, maar het hangt er vanaf welk honing er gebruikt wordt. Alison Siebecker raadt honing aan afkomstig uit noordelijke klimaten (omdat die honing 50/50 ratio heeft van glucose/fructose heeft) en er dan geen sprake is van fructose malabsorbie . Ze praat vooral over ‘clover honey’ als geschikte honing. Geen honing uit warme klimaten dus. 🙂

Terugval voorkomen

Veel mensen krijgen vaak weer SIBO omdat de onderliggende oorzaak van SIBO niet aangepakt wordt. Zij raadt patiënten aan om gezond te blijven eten en niet te veel koolhydraten te nuttigen na de behandeling en een ‘prokinetic’* te nemen voor gezonde darmcontracties (kan ook natuurlijk). Ze geeft op haar site SIBOINFO.COM suggesties voor synthetische en natuurlijke prokinetic* 🙂

*Prokinetic: A gastroprokinetic agent, gastrokinetic, or prokinetic, is a type of drug which enhances gastrointestinal motility by increasing the frequency of contractions in the small intestine or making them stronger, but without disrupting their rythm.

Digestive Sessions

Siboinfo.com

Disclaimer: De aantekeningen zijn met alle zorgvuldigheid opgeschreven, maar ik ben niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van mogelijke onjuistheden en/of onvolledigheden, of verkeerde interpretatie, uit het Engels (van de woorden en zinnen van Alison Siebecker). Bovengenoemde aantekeningen dienen niet als vervanging van medisch advies of behandeling. Raadpleeg bij klachten altijd uw therapeut/behandelaar/arts. 

Credit header afbeelding: Radicata medicine

Tags:

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Pingback: SIBO: Goede darmbacteriën, wat als je er te veel van hebt, op een plek waar ze niet horen? | Paleo Familie

 2. Het kan dus wel genezen? Waar laat je dit in Nederland testen?