Gezonder Paleo brood (met verborgen groente) (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Mijn dochter zit op een school waarbij de overblijf zelf het eten verzorgd. Kort gezegd is dat brood, veel brood en beleg vol met e-nummers en suikers, en uiteraard niet biologisch (al snap ik dat dit onhaalbaar is op veel scholen) … Toen ik aangaf dat ik mijn dochter zelf haar lunch zou laten meenemen ontstonden er toestanden. Kort samengevat: Ze waren het er niet mee eens. Er was veel frustratie van mijn kant. Mijn dochter kan gewoon geen brood eten (het verhaal van mijn dochter lees je hier). Wat als je kind dus voedselintoleranties heeft, is overblijven dan helemaal niet mogelijk? Dan zou de school zelf een alternatief regelen, was het antwoord. Of die vervanging dan gezonder zou zijn is zeer te betwijfelen. Uiteindelijk ging de juf van mijn dochter er zich mee bemoeien omdat ze het ook maar raar vond dat je als ouder niet mag beslissen wat je je kind wilt laten eten. Het resultaat was een gesprek met het hoofd van de overblijf en de schoolleiding. Er werd een overeenstemming bereikt: ik mocht mijn dochter eten mee geven op de voorwaarde dat het eten lijkt op wat de kinderen op school geserveerd krijgen. Dus brood. Met beleg. Ik was allang blij dat er een compromis gesloten was en ik zou dan zelf wel gezond brood bakken om mee te geven.

Liever eigenlijk niet elke dag brood

Maar na een aantal maanden ging al het brood me toch tegen staan. Om maar elke dag hetzelfde brood mee te geven leek mij ook niet gezond. Dagelijks tapiocameel of amandel- en kokosmeel lijkt mij ook niet de bedoeling… Toen gebeurde het dat ik op een dag ziek was geworden. Ik had per ongeluk gluten binnen gekregen en het duurde anderhalve week voordat ik weer opgeknapt was. Ik had dus geen fut om brood te bakken en de voorraad uit de vriezer was toevallig ook op. Ik kocht voor de verandering (en uitzondering) een glutenvrije Genius brood van de AH. Na een aantal dagen kreeg mijn dochter daar eczeem van rondom haar lippen, een teken dus dat ze dat brood niet goed verdraagt. Genius brood viel dus af en zelf bakken was op dat moment geen optie, dus op een ochtend pakte ik nog wat overgebleven banaan-ei pannenkoeken en stopte ik dat maar in haar trommel. Nog altijd beter dan het brood uit de winkel, dacht ik dan. Toen het weer beter met me ging gaf ik uiteraard weer brood mee.

Of ik me a.u.b. aan de gemaakte afspraken wil houden

Twee weken later werd ik ineens aangesproken door een dame van de overblijf. Ze had vragen over die pannenkoeken van een aantal weken terug. Of ik me a.u.b. aan de gemaakte afspraken wil houden… Ik legde vriendelijk uit dat het een noodgeval was geweest en dat het even niet anders was op dat moment, maar dat ik daarna gewoon weer brood mee heb gegeven. Mijn antwoord drong niet echt tot haar door, en ze bleef maar hameren op het feit dat er bepaalde afspraken gemaakt zijn en dat ik mijn dochter een brood maaltijd moet mee geven. Ik liep behoorlijk geïrriteerd weg omdat de dame in kwestie geen enkel begrip leek te tonen. Gefrustreerd bleef ik er maar aan denken: ik was al niet blij dat mijn dochter elke dag brood at (ook al was dat met Paleo ingrediënten) en dan werd er voor een noodgeval ook nog niet eens begrip getoond door de overblijf juf.

Droombrood

In eerste instantie wou ik op hoge poten naar de schoolleiding lopen maar de vraag is of ik daarmee wat ga bereiken. Uiteraard ga ik nog wel naar de schoolleiding toe en vragen of ze voor noodgevallen a.u.b. niet meer zo moeilijk willen gaan doen. Tot zover mijn frustratie over de situatie. 😉 Wie weet kon ik het broodrecept verbeteren en meer voedzaam maken. Ik ging maar piekeren over hoe ik dat dan zou aanpakken.  Ik droomde er zelfs warempel over!  In mijn droom had ik een brood gebakken van bakbanaan en verse gist en het resultaat scheen geweldig te zijn (in mijn droom dan 😉 ). De volgende ochtend ben ik gelijk bakbanaan gaan halen en het idee gaan uitproberen. 🙂

Het gebruik van verse gist en courgette

Ik koos voor verse gist als rijsmiddel omdat dit een lekkere typische smaak geeft aan brood die ik weleens mis als ik natriumbicarbonaat gebruik. Als je verse gist wilt gebruiken, check dan waar het verwerkt is aangezien er een reële kans is dat het glutensporen kan bevatten als het in een bakkerij is gemaakt. Check dus even de merk gist die je koopt en anders kun je ook droge gist gebruiken. Kies je daarvoor, dan hoef je dat niet eerst in water op te lossen, zoals dat in het recept omschreven staat. Verder heb ik er een geraspte courgette in gestopt om de voedingstoffen nog extra op te krikken. Ik ga het in de toekomst ook proberen met andere groentes, zoals wortel en bloemkool. 😉

Het brood sloeg gelukkig aan en dochterlief vond het erg lekker! Morgen krijgt ze in ieder geval dit brood mee, besmeerd met rauwmelkse roomboter en Pure Graze leverworst. 🙂

Recept voor bakbanaanbrood met courgette en verse gist

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Niet al te grote groene bakbananen Of 2 HELE grote 3 stuks
 • Eieren 4 stuks
 • Courgette 300 gr
 • Zachte Ontgeurde kokosolie, ghee, roomboter of reuzel Of een mix hiervan. Op kamertemperatuur. 100 gr
 • Keltisch Zeezout 1 theelepel
 • Blokje verse gist Als je coeliakie hebt... check goed of jouw gist kruisbesmettingsvrij is 15 gr
 • Kokosbloesemsuiker 1 theelepel

BEREIDING:

   1. Meng de verse gist met een paar eetlepels lauwwarm water en een theelepel kokosbloesemsuiker en laat het 10 minuten staan.
   2. Pel de bakbananen en snij ze in plakjes.
   3. Doe de bakbananen met de eieren en kokosolie en een theelepel zeezout in de blender en mix tot er een glad beslag ontstaat. Doe de gist er nog bij en mix nog kort even goed door.
   4. Snij de courgette in grove stukken en maal het fijn met een keukenmachine.
   5. Ontdoe de courgette van de vocht door het in een schone theedoek uit te knijpen, tot er geen vocht meer door de theedoek komt. Sla deze stap niet over, anders kan het brood te nat worden.
   6. Roer de courgette door het beslag.
   7. Bedek een grote cakevorm met bakpapier en giet daarin het beslag.
   8. Laat het afgedekt een uurtje rijzen op een warme plek (of in de oven op 30 graden)
   9. Als het brood wat gerezen is kan het 60 minuten in de oven afgebakken worden op 175 graden.
   10. Laat het brood helemaal afkoelen en dan pas aansnijden.

bakbanaanbrood

bakbanaanbrood2

bakbanaanbrood3

bakbanaanbrood4

Tags:

Reactie 21 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Respect hoor! Mijn haren gaan recht overeind staan als ik lees wat voor machtsmisbruik hier tentoon wordt gespreid. Knap van je dat je oplossingen vindt! Is het ook een idee om wat in te vriezen voor dagen dat je geen energie hebt?

  • Dat is zeker een idee. 🙂 Normaal gesproken bak ik altijd extra veel en vries ik het in plakjes in 🙂

 2. Ik sta perplexed! Wat zou de achterliggende gedachte zijn voor dit onflexibele gedrag? Gaan de andere kindjes stuiteren, omdat ze ook een pannenkoek of banaan willen? Is er geen orde meer in de groep als een kindje wat anders eet? Bizar. Machteloos. Brrr. Zet ‘m op!

  • Haha dankjewel Hanneke! 🙂

 3. Wat vreemd dat je niet eens zelf mag bepalen wat je kind eet. Ik moet juist zelf eten meegeven voor de overblijf. Ik weet ook niet beter dan dat dit altijd zo is geweest… Maar petje af hoor… ik was allang uit me slof geschoten.

  • Ja bijna alle scholen laten zelf eten meegeven 😉 Op zich snap ik het wel, in de wijk waarin die school zit, wonen veel ouders die kinderen echt troep mee geven soms… zoals chips voor lunch om maar iets op te noemen. Dat kan nu natuurlijk niet zo op deze manier. Maar ze slaan wel een beetje door wanneer een ouder juist iets gezonds mee wilt geven en dat niet mag… Ik heb inmiddels een lange mail gestuurd waarin ik vraag of ze zich flexibeler willen opstellen. Ik heb nog geen reactie gehad. 😉 Waarschijnlijk ga ik die mondeling van ze krijgen…

 4. Kan je ook de courgette weglaten en 2 bak bananen gebruiken??

  • Je kan zeker de courgette ook weglaten. Verder gewoon de hoeveelheden in het recept aanhouden. 🙂

 5. Hoi Diana,

  Ik heb verse gist besteld bij de bakker voor morgen en ga dan aan de slag met dit brood.

  Je noemt in het recept dat je “niet al te groene” bakbananen nodig hebt. Hier in de winkel liggen ze geel met zwarte spikkels (medium rijp, zeg maar). Zijn die geschikt?

  En kan de courgette ook in de blender gemalen worden? (heb geen keukenmachine…)

  Groetjes,
  Amerents

  • Hoi Amerents,

   Ik heb zelf groene gebruikt, ik denk dat de rijpere ook wel kunnen, alleen zal het brood dan wel zoeter gaan smaken. Verhouding zetmeel/suiker zal dan ook wat anders zijn. Je kan de courgette ook grof in de blender malen, als je daarna maar alle vocht eruit knijpt, dat is het belangrijkste 🙂 🙂
   Heel veel succes, ik hoop dat het lukt! 🙂

 6. Eczeem om de mond….er gaat een belletje af hier. Ik had het nog niet aan het Genus brood gelinkt, maar wie weet. Ik stop er in ieder geval accuut mee en ben benieuwd of het ook wegtrekt. En je bakbanaanbrood ga ik zeker maken met m’n bij elkaar gesprokkelde bakbananen :-). Hopelijk keurt de kleine man het goed! Groetjes Femke

 7. Hallo Diana, wat ziet dit brood er heerlijk uit!!
  Ik heb een vraagje, zou ik ook een zakje gist kunnen gebruiken i.p.v. verse gist??
  Alvast bedankt

   • Dank je voor je antwoord, ik zie het nu pas staan in je eigen tekst. Sorry, daar had ik overheen gelezen. Ik ga er morgen mee aan de slag, ik heb er zin in om het uit te proberen. 🙂 Fijne dag

    • Oh haha geeft niet 😉 Ben benieuwd naar het resultaat 🙂

 8. Ik heb zelf eczeem rond mn mond…..sinds ik Genius brood eet! Ik wilde er toch al mee stoppen 😉 Dit recept is super welkom! Mijn kinderen verdragen geen tarwe en gluten en de creche werkt bij ons juist fanatiek mee om voor mijn kinderen speciaal ander brood te bestellen! Laatst liet de juf mij trots zien dat ze ook glutenvrije bolletjes had besteld, voor als ze eens wat anders aten, zodat mijn zoontje ook mee kon doen! Ik waardeer het echt enorm dat ze met mij mee denken al besef ik me ook dat er veel andere ‘troep’ in dat glutenvrije brood zit.
  Maar goed aangezien ik ook nog niet snel genoeg was met het bakken van ander brood was dit tot nu toe de beste oplossing!
  Dankzij jouw site heb ik nu steeds meer bruikbare recepten voor ander ‘brood’ en ik word er elke dag sneller en beter in om het klaar te maken!
  Dankjewel Diana en blijf voor de gezondheid van je kinderen opkomen hoor!

  • Ja zie je, dan zit er toch iets in dat zo een reactie oproept! Ik ben blij dat wij er ook mee gestopt zijn. 😉 Ik koop nu heel af en toe de Schar zuurdesembrood (die nieuwe lijn, meesterbakkers of zo). Maar niet echt voedzaam en erg prijzig, maar wel lekker en geen nare reacties hier bij de kinderen. Zelf krijg ik er wel een opgeblazen buik van, maar dat is meer omdat ik een darmdysbiose heb en zo wie zo zetmeel slecht verdraag (ook niet van gezonde voedzame producten zoals bakbanaan). In mijn ontbijtboekje, die je nu hebt, zit ook een geslaagd recept in van kokosmeel en tapiocameel. Die valt hier thuis ook erg in de smaak, en het is redelijk snel te maken. 🙂
   Groetjes,
   Diana

 9. Ontzettend knap van je, dat je nig niet uit je pannetje geschoten bent. Wat is er op die school mis, dat een kind zich niet aan zijn dieet mag houden. Moet een diabeet dan ook maar jam eten bv ?? Grrrrrr
  Dank voor het delen van je brood. Heel veel succes met je overblijfmoeders ..

  • Dankjewel Marion! 🙂

 10. kan het ook zonder gist?

  • Ja hoor. Voeg dan wat bakingsoda (natriumbicarbonaat) toe in combinatie met iets zuurs (citroensap of appelazijn).