Torta Caprese (Italiaanse chocolade / amandeltaart) Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij

Afgelopen weekend was de verjaardag van mijn dochter. 5 jaar is ze inmiddels alweer! Het is cliché maar wel o zo waar als het om je eigen kinderen gaat: Het gaat zo snel! 5 jaar geleden was ze een mini baby’tje van 2600 gram en nu is ze echt een klein mensje, dat naar school gaat, en steeds zelfstandiger aan het worden is.

Sara-5-jaar-blog-collage

Vrijdag gingen we voor haar verjaardag naar Plaswijckpark, zaterdag kwam mijn vader uit Duitsland en zondag kwam de familie van de kant van mijn man op bezoek. Ik had twee taarten gebakken voor de gelegenheid. Een OERhollandse appeltaart (waarvan het recept op Oerkracht staat) en de Italiaanse: Torta Caprese. Deze chocolade – amandeltaart is een Zuid – Italiaanse klassieker, vernoemd naar het eiland Capri, dat in de golf van Napels ligt. De taart is van zichzelf al graanvrij doordat het met amandelmeel is gemaakt, dus ik hoefde er maar weinig aan te veranderen om het Paleo – vriendelijk te maken! Dit recept heb ik gekregen van een lieve vriendin, die in de omgeving van Napels woont en een koningin is in de keuken. Ik maak het al een aantal jaren met succes. 🙂

Het gaat om nogal een grote taart! Maar gelukkig laten de restjes zich makkelijk invriezen. 🙂

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

  • Amandelmeel Of gemalen amandelen 350 gr
  • Zachte Kokosolie of zachte roomboter 200 gr
  • Kokosbloesemsuiker 250 gr
  • Eieren 7 stuks
  • Kokosmeel 1 eetlepel
  • Ongezoete cacaopoeder 2 eetlepels
  • Pure chocolade, minimaal 75% Zoals Vivani of Green Blacks 350 gr
  • Vanillepoeder 1 theelepel
  • Natriumbicarbonaat 1 theelepel
  • Keltisch Zeezout 1 snufje

BEREIDING:

      1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
      2. Doe de boter / kokosolie met de kokosbloesemsuiker in de keukenmachine en laat de machine draaien tot alles goed gemengd is.
      3. Voeg de amandelmeel, eieren, kokosmeel, vanillepoeder, natriumbicarbonaat en snuf zout toe en laat de machine draaien tot een glad beslag.
      4. Verwarm de chocolade au bain Marie tot deze gesmolten is en voeg het toe aan het beslag.
      5. Meng het beslag nog goed door.
      6. Bekleed de bodem van een taartvorm (diameter van 30 cm) met bakpapier en vet de randen goed in met roomboter of kokosolie.
      7. Giet het beslag in de vorm en bak het voor ongeveer 50 minuten in de oven gaar.
      8. Controleer na de baktijd of de taart gaar is met een satéprikkertje. Komt die er droog uit, laat het dan goed afkoelen.
      9. Optioneel: oorspronkelijk wordt de taart besprenkeld met poedersuiker. Voor het effect heb ik wat kokosrasp in een koffiemolentje tot poeder vermalen en erover heen gestrooid.

torta-caprese-4

torta-caprese-3

torta-caprese-2

torta-caprese1

Tags: , , , , , , , , ,

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Hm, dit klinkt lekker. Vinden kinderen het ook lekker? Is vast ook wel in een brownie-vorm te maken, toch?

    • Mijn kinderen vonden het heerlijk :p maar die zijn niet zo moeilijk als het om (gezonde) baksels gaat 😉

  2. Ziet er echt heerlijk uit. Is er een makkelijke manier om je recepten uit te printen?

    • Hoi Myra,

      Bedankt! 🙂 Nee helaas nog niet! Staat wel op mijn to-do lijstje, maar ik weet niet wanneer ik hier aan toe ga komen. Helaas is het wat printen betreft even behelpen op het moment.

      Groetjes,
      Diana

  3. Diana, al vaak voorgenomen, maar er nog niet van gekomen: een zeer welgemeend compliment voor dit recept! Ik ben geen enorm bakwonder (ook geen kluns) en deze taart lukt altijd! En zo gezond! En het allerleukste: ik krijg er altijd complimenten over als ik het maak voor bijvoorbeeld ouderavonden.Ik heb het recept al diverse malen op verzoek gedeeld.

    • Leuk Melanie! 🙂 Altijd leuk om te horen! 🙂