Luieruitslag op een natuurlijke (en goedkope) manier behandelen

Natuurtroebele appelazijn uit de natuurvoedingswinkel is een veelzijdig product. In de keuken gebruik ik het in saladedressings en werkt het samen met zuiveringszout als rijsmiddel in baksels. Naast koken en bakken gebruik ik het om maskers mee aan te maken (van bijvoorbeeld groene Franse klei, of Marokkaanse Rhassoul), als haarconditioner na het douchen of als gezichtstonic.

Omdat ongepasteuriseerde en troebele appelazijn probiotisch is (het is immers een gefermenteerd product) werkt het ook goed voor schimmelplekjes op de huid. Ik heb er al verschillende keren succesvol luieruitslag (waaronder schimmelinfectie) mee behandeld bij mijn zoontje. Hij had eerst nooit echt veel last van luieruitslag of schimmels, totdat zijn wasbare luiers opgegeven moment te klein aan het worden waren. Toen kreeg hij de ene uitslag na de andere. De ene keer was het luiergebied behoorlijk geïrriteerd met schrale plekken, de andere keer was er sprake van een fikse schimmelinfectie. Geïrriteerde plekken besmeerde ik met wolvet (lanoline) die ik gevonden had op boerderij ’t Geertje, maar dat was natuurlijk niet voldoende wanneer er een schimmelinfectie heerste. Dat was het moment dat ik appelazijn inzette. 🙂 Kokosolie had ik uiteraard ook geprobeerd, maar als ik dat solo gebruikte, boekte ik daarmee geen resultaat.

Appelazijn niet direct op de huid

De eerste keren depte ik heel voorzichtig met een vochtig doekje, doordrenkt met wat appelazijn direct op de aangetaste huid. Dat was niet echt een succes. Mijn zoontje gilde het uit van de pijn. Als de huid echt open ligt dan brandt dat vreselijk, met als het gevolg dat mijn zoontje heel erg moest huilen, en ik huilde met hem mee uit schuldgevoel. Direct op de huid was dus geen succes. Ik merkte echter wel bij volgende luierwisselingen dat de schimmelinfectie aan het opdrogen was en zijn huidje snel weer aan het genezen was. Dus pijnlijk of niet, appelazijn deed wel zijn werk.

Badjes met appelazijn, zuiveringszout en kokosolie

Dus uiteindelijk had ik het volgende bedacht: Bij schimmelinfectie liet ik een badje vol lopen met handwarm water. Ik deed daar een heel beker met appelazijn bij, een beetje zuiveringszout (baking soda) en een paar eetlepels kokosolie. Mijn zoontje had zo nergens last van en genoot gewoon van zijn badsessie. Dit herhaalde ik de dag dat de schimmelinfectie op zijn ergst was, een aantal keer. Vervolgens liet ik mijn zoontje na het badje een halfuur luiervrij rondlopen om de boel goed te laten luchten. Wanneer ik daarna weer zijn luier bij hem omdeed smeerde ik wat lanoline, Weleda billenzalf of gewoon nog wat kokosolie, op de schrale plekken. De volgende dag was zijn huidje dan meestal aanzienlijk opgeknapt en de wondjes waren dan meestal al gedicht. Doordat zijn huid dan niet meer open lag kon ik dan wel probleemloos wat appelazijn direct op zijn huidje aanbrengen bij elke luierwisseling. Na enkele dagen was hij er vaak helemaal vanaf. Ik heb zo nog nooit een chemisch middeltje nodig gehad! Inmiddels heeft mijn zoontje weer de juiste maat luier om, dus al die luieruitslag is gelukkig weer verleden tijd. 😉

Altijd in huis en budgetvriendelijk

Appelazijn, zuiveringszout (bakingsoda) en kokosolie zijn producten die ik altijd in huis heb en uiteindelijk is dit ook nog eens een heel budgetvriendelijke methode! De meeste producten zijn verkrijgbaar bij de Reform, biologische supermarkt of natuurvoedingswinkel. Bakinsoda kun je heel goedkoop bij de Toko vinden. 🙂

Tags: , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat een goede tips! Mijn zoontje heeft op zijn beentjes, billetjes en wreven van zijn voetjes last van hele droge/schrale plekken, soms zelfs excemerig geweest, hier heb ik eerst exceem zalf van grahams opgesmeerd, maar die is nu op en erg duur, dus ik had nog calendula zalf van vsm dus dat smeer ik nu, maar het blijft wel droog… zijn die badjes dan ook een idee of alleen kokosolie smeren?
  groetjes Nine

  • Hoi Nine, bij exceem is er vaak ook sprake van een probleem dat van binnenuit komt (denk aan voedselintoleranties, lekkende darm e.d.) dus wellicht is het eens een idee om dat te laten uitzoeken bij een (natuur)arts of orthomoleculair voedingstherapeut? 🙂 Dit e-boekje bevat ook veel tips (wel in het Engels).

   Kokosolie kun je ook gewoon smeren, het is echt heel fijn spul. 🙂 Verder kun je ook experminteren met andere olieeën en kijken wat beter werkt: arganolie, olijfolie, avocado olie, shea butter etc. 🙂 Of producten die van de bij komen: rauwe honing of propolis druppels werken vaak ook helend en kun je bijvoorbeeld aan dit recept toevoegen. 🙂

 2. Ik gebruikte altijd zinkzalf bij mijn dochter, eigenlijk geen idee wat er precies inzit maar destijds ruim 35 jaar geleden was dat normaal.

  • Zinkzalf werkt ook heel goed bij schrale en rode plekken in het luiergebied! Ik gebruik graag die van Weleda 🙂 Bij schimmelinfecties werkt het niet zo goed is mijn ervaring, omdat het die schimmel niet bestrijdt. Daar komt appelazijn om de hoek kijken. 🙂