Borstvoeding, de eerste wonderlijke Paleo voeding!

Vorige week vond er in San Francisco, VS, de Ancestral Health Symposium plaats, ook wel AHS 2014 genoemd. De AHS is een jaarlijkse conferentie van een paar dagen, omtrent gezondheid en voeding volgens de tradities en wijsheden van vroeger. Het is jammer dat we in Nederland, naar mijn weten, nog niet echt zulke evenementen hebben. Het Weston Price congres kwam er wel aardig in de buurt, en die was ook zeker zeer interessant en leuk, maar hopelijk gaat er ook eens iets georganiseerd worden wat meer gericht is op Paleo. 🙂

Hoe dan ook, het leuke is dat veel van de lezingen op You Tube zijn gezet, en er zitten echt hele interessante onderwerpen tussen en ze zijn helemaal gratis (!) te bekijken. Dus voor de Paleo – nerds onder ons, leef je uit! 😉 Mijn aandacht werd vooral getrokken naar een lezing over borstvoeding en ik heb er dan ook met heel veel aandacht geboeid naar gekeken. Ik geef zelf nog borstvoeding aan mijn zoontje die in juni 2 jaar is geworden, en ook mijn dochter heeft 16 maanden borstvoeding gekregen. Zelf heb ik echter nog nooit borstvoeding gehad: in de jaren 80 werden veel moeders een beetje ontmoedigd om hun kinderen te voeden met eigen melk. Het is jammer dat ik niet kon profiteren van alle voordelen die borstvoeding biedt, maar ik leef nog, hetzij met allemaal gebreken (grapje! 😉 ).

Wat we weten over borstvoeding is nog maar het topje van de ijsberg

Op borstvoeding.com kun je al heel veel over de wonderlijke voordelen van het geven van borstvoeding lezen, en dit filmpje is echt een hele goede toevoeging daarop. Wat me vooral is bijgebleven is dat wat wetenschappers tot nu toe ontdekt hebben over de wondere wereld van moedermelk, nog maar het topje van de ijsberg is. Zo zijn er nog heel veel stoffen in moedermelk waarvan niemand weet waar ze voor dienen. Ook zitten er stamcellen in moedermelk en ook daar is verder nog niet veel over bekend. Dat de samenstelling van moedermelk met de tijd veranderd wist ik al, maar wist je dat de samenstelling van de melk voor een meisje anders is dan voor een jongen? Zo bevat melk voor meisjes meer calcium, en voor jongens meer vet. Het -waarom- is echter nog een mysterie.

Nog meer wonderlijke weetjes uitgelicht over borstvoeding

Enkele weetjes die mij zijn bijgebleven na het zien van de lezing, zijn het volgende:

  • Moedermelk voor een prematuur kindje bevat veel meer omega 3 vetzuren. Normaal gesproken krijgt het kindje in de buik, via de placenta, in de laatste weken van de zwangerschap veel meer omega 3 vetzuren. Als het kindje dus om één of ander reden eerder komt, dan zorgt de natuur ervoor dat de baby dat via de moedermelk toch binnen krijgt.
  • Als het kindje via de natuurlijke manier ter wereld komt, bevat de moedermelk veel meer endorfinen dan wanneer er een keizersnede plaats vindt. Dit is o.a. voor het kindje gunstig, zodat die de traumatische ervaring van het geboren worden, sneller ten boven kan komen.
  • Tegenwoordig zitten er in moedermelk helaas allerlei stoffen die er niet thuis horen, zoals BPA, Dioxine en andere stoffen die toe zijn te schrijven aan het gebruik van bestrijdingsmiddelen en milieuvervuiling. Toch wegen die nadelen niet op tegen de voordelen van het geven van borstvoeding.
  • Wanneer de mama ziek is, geeft ze via haar melk meer Interferon door aan haar kindje. Interferon helpt de weerstand van haar kindje te ondersteunen en beschermt het kindje tegen o.a. de infectie die de moeder heeft opgelopen.
  • Er zitten levende cellen in borstvoeding die o.a. slechte bacteriën en schimmels bestrijden.
  • En die cellen blijven nog jaren na de zoogperiode in het kindje en kan zo daarvan blijven profiteren.
  • Via de borstvoeding krijgt het kindje na de geboorte, de eerste goede bacteriën binnen. Er is recentelijk ontdekt dat vlak voor de geboorte die goede darmbacteriën op de huid van de borsten gaan zitten, zodat het kindje daar direct mee in aanraking komt zodra het aangelegd wordt.
  • In moedermelk zit vervolgens ook Prebiotica, wat als voeding dient voor de eerste bacteriën die zich in de darmen van de baby gaan koloniseren.

Ik kan volgens mij wel even doorgaan met het opsommen van al die interessante weetjes over borstvoeding omdat ik het zelf helemaal geweldig vind. 😉 Maar dan wordt dit artikel te lang vrees ik. Wil je hier dus meer over weten, kijk dan vooral naar de lezing! Mocht je het filmpje hieronder niet weergegeven zien, klik dan hier.

Tags: , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens