Lief zijn voor jezelf: ontspannen in een Hammam

Soms moet je als mama zijnde, even extra lief zijn voor jezelf. Hoewel ik niet een vaste baan buitenshuis heb maar als Freelancer thuis werk, en thuismama ben, betekent niet dat ik een minder intensief bestaan leid. 😉 Zeker nu mijn oudste vakantie van school heeft en zich nu wel begint te vervelen thuis, is het extra druk. 🙂 Natuurlijk vind ik het geweldig om bij de kinderen te zijn en vind ik het gezellig dat ze nu lekker vakantie heeft, maar soms ben je even toe aan een pauze. Vooral de afgelopen week liep alles minder op rolletjes: Ik had enkele nachten heel slecht geslapen, wat bij mij vaak een verergering veroorzaakt van mijn klachten. Ik was weer extreem moe overdag, lusteloos en had last van toenemende buikpijn. Ik raakte overprikkeld door de drukte van de kinderen om me heen en gleed zelfs een beetje af in een dipje. Gezond eten is natuurlijk één belangrijk aspect van herstellen, maar voldoende slaap, ontspanning, beweging, zonlicht en stressmanagement ook. En die ontspanning? Dat was voor mij de laatste jaren, sinds de komst van de kinderen, vooral even achter de laptop kruipen, of een filmpje met mijn man kijken. Dat is eigenlijk geen echte ontspanning. 😉

Er helemaal alleen op uit

Vrijdagavond gaf ik toe dat ik er doorheen zat. Ik had even een pauze nodig van het mama zijn. Manlief nam mijn uiting serieus en de volgende ochtend gaf hij me een tas vol met Paleo eten. Ik moest van hem erop uit, zonder kinderen. De hele dag. Ik vond het heel lief van hem, maar ik was moe, overprikkeld, en een dagje city hoppen zag ik niet zo zitten. Ik vond het echter wel verstandig om van zijn aanbod gebruik te maken: dat hij iets leuks met de kinderen zou gaan doen zodat ik echt iets voor mezelf kon gaan doen. Dus ik ging maar even goed bedenken wat ik wel zou gaan doen dan. Ik zocht op Google naar een aantal opties, en uiteindelijk kwam ik op een Marokkaans / Turks badhuis uit, met een Hammam arrangement. Ik zou een body-scrub krijgen, een massage, lichaamsmasker, haarmasker en gezichtsmasker. Verder zou ik vooral gebruik maken van het stoombad en sauna. Ik ben nooit het type geweest die geld uitgeeft aan massages, schoonheidsbehandelingen, sauna’s en dergelijke. Ik ben op dat gebied meer een ‘doe-het-zelver’. 😉 Maar ik was er gewoon zo aan toe om totaal te ontspannen, geen drukte om me heen, geen kinderen, en even alleen met mezelf bezig te zijn. Ik vond het daarom extra spannend om te bellen voor een afspraak. Gelukkig kon ik nog aan het einde van de middag terecht.

Ontspannen in een Hammam (badhuis)

In de Hammam (badhuis) waande ik me gelijk een beetje op vakantie. Alles was in Oosterse sferen. Er was een vriendelijk Marokkaans badvrouwtje hard aan het werk om iedereen te voorzien van scrubs, massages en allerlei maskers. Ik vond het fijn dat er alleen vrouwen waren en het feit dat je gewoon je badkleding aan moest houden, maakte dat ik me ook wat meer op mijn gemak voelde. 😉 Ik ben er denk ik wel 3 uur geweest. Of ik zat in de sauna, of ik zat in het badhuis, wat water over me heen te sprenkelen. Ik kreeg een volledige lichaamsscrub waarbij mijn huid ontdaan werd van dode cellen en op het eind een massage van 20 minuten. De meeste producten die gebruikt werden zijn natuurlijk (zoals ghassoul, arganolie, hennep etc). Toen ik 3,5 uur later weer de Hammam uitkwam voelde ik me als herboren! Ik voelde me weer vrolijk, ontspannen en uitgerust. Ik had werkelijk aan den lijve ondervonden hoe helend en goed het voor je lichaam kan zijn om echt aandacht aan jezelf te geven en heerlijk te relaxen. Vannacht sliep ik eindelijk ook veel beter! Ik hou dit er zeker in en hopelijk lukt het me om eens in de paar maanden zoiets te ondernemen!

Tip: via Vakantieveilingen.nl kun je vaak wel voordelige Hammam arrangementen winnen. 😉 🙂

Foto credits: Flickr Creative Commons License: David Holt

Tags: , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Begrijpelijk allemaal. En je uitje klinkt heerlijk hoor. Kun je zeggen waar het was? Vind het ook fijn dat je nl iets gevonden hebt waar je badkleding aan kunt houden.
    Succes met alles. Ik volg je blog regelmatig. Tannie

    • Leuk dat je mijn blog volgt Tannie! Bij alle Hammams is de regel dat je de badkleding aanhoudt. 🙂 Dus dat is wat dat betreft ideaal! 🙂 Ik ben zelf bij Dunya Hammam in Rotterdam Noord geweest. Het was mijn eerste bezoek aan een Hammam, dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal met andere Hammams. Ik miste wel iets van een (zwem)bad, om het helemaal compleet te maken. 😉