Ontbijtkoek! (Paleo, auto – immuun Paleo, glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, ei-vrij allergeenvrij)

Met dit recept ben ik zo ontzettend blij! Ik probeer al meer dan 2 jaar een lekkere ontbijtkoek te bakken. Er mislukten er veel, waarvan er zelfs een heel aantal in de prullenbak belandden. Nota bene lukte het me nu wel in één keer met een recept dat zelfs AIP vriendelijk is! Noujaaaa zeg! 🙂 Ik ben echt heel blij, want ik mis soms toch weleens een goede ontbijtkoek! Zelfs als je AIP eet, hoef je dit niet meer jezelf te ontzeggen, hoe geweldig is dat? Nou zeg ik niet dat je nu dagelijks met ontbijtkoek moet ontbijten (dat is niet echt wenselijk als je graag weer gezond wilt worden), maar zo nu en dan, als traktatie, een plakje bij een kopje AIP kruidenthee? Ja graag! 🙂 MAAR, ook als je regulier Paleo eet, is dit recept echt een aanrader!

Water-kastanjemeelWaterkastanjemeel-ontbijtkoek

Voor dit recept heb ik Water-kastanjemeel gebruikt, een AIP vriendelijk ingrediënt. Persoonlijk vind ik het een welkome afwisseling op alle notenmelen en de tapiocameel. 😉 De smaak is vrij neutraal en een heel klein beetje zoet. Het is qua smaak daarom niet echt te vergelijken met normale kastanjemeel. Het is te koop bij de toko. Grootste kans van slagen heb je in een Aziatische supermarkt met een breed assortiment (zoals Amazing Oriental) of een Indiase Toko. Die van mij (van het merk TRS) komt van de Indiase Toko vandaan op de West-Kruiskade in Rotterdam. Wellicht dat het ook online te verkrijgen is, maar ik heb dat zelf nog niet uitgezocht. Zie de post over de AIP bananencake voor meer info over Waterkastanjemeel.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Water-kastanjemeel (Singoda Flour) 200 gr
 • Kokosmelk 125 ml
 • Palm- of kokosbloesemsuiker 30 gr
 • Koudgeslingerde honing 75 gr
 • Gemberpoeder 1 halve theelepel
 • Korianderpoeder Niet te verwarren met gemalen korianderzaad want dat is niet AIP! 1 halve theelepel
 • Kaneel 1 halve theelepel
 • Piment 1 snufje
 • Gelatinepoeder van Great Lakes De rode bus 1 eetlepel
 • Keltisch Zeezout 1 snufje
 • Bakingsoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout 2 theelepels
 • Appelazijn 2 eetlepels

BEREIDING:

   1. Verwarm de oven voor op 150 graden
   2. Doe alle droge ingrediënten in de keukenmachine (water-kastanjemeel, snuf zout, gemberpoeder, korianderpoeder, kaneel, piment, palm- of kokosbloesemsuiker, bakingsoda en de gelatinepoeder). Pulse de machine een aantal keer tot alles goed gemengd is.
   3. Doe vervolgens de natte ingrediënten erbij: kokoksmelk, honing en appelazijn. Mix alles tot er een glad beslag ontstaat.
   4. Bekleed een kleine cakevorm met bakpapier, stort daarin het beslag.
   5. Bak de ontbijtkoek in 45 minuten klaar.
   6. Controleer met een satéprikker of de ontbijtkoek gaar is.
   7. Haal het uit de oven, laat het 10 minuten even afkoelen.
   8. Stort het op een afkoelrooster en laat het verder nog wat afkoelen.

aip-ontbijtkoek

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Is het recept ook te maken met gewone (gedroogde) kastanjemeel?
  En zijn de verhoudingen dan anders?
  Het lijkt me erg lekker!

  • Ik heb het ook geprobeerd met Kastanjemeel, maar vond het zelf iets minder lekker. Het resultaat was natter en ik vond de kastanjesmaak er niet lekker bij (maar wie weet is dat voor een ander geen probleem 😉 ) en waterkastanjemeel smaakt wat neutraler en de cake wordt droger. 🙂

   • Hoi Diana,

    Welk meel kun je nog meer gebruiken? Ik heb veel in huid maar dit net niet ;). Het hoeft niet perse aip. Ik zie wel veel recepten maar vaak met spelt oid…
    Alvast bedankt!

    Mirjam

    • Hoi Mirjam,

     Ik denk dat ik het zou proberen met kastanjemeel.Ik denk dat dat wel een beetje in de buurt komt qua structuur. Wel smaakt kastanjemeel naar kastanje 😉 Moet je wel van houden. Waterkastanjemeel is veel neutraler van smaak.