AIP bananencake! (Paleo, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, auto-immuun Paleo)

Herinner je de bananencake van gisteren nog? Volgens mijn man een succesrecept, en ik moet zeggen dat die erg goed gelukt was. Vandaag presenteer ik een versie die geschikt is voor mensen die volgens het Paleo Auto – immuun protocol eten! 🙂

Waterkastanjemeel

Het grote verschil is dat ik in plaats van kastanjemeel, water-kastanjemeel heb gebruikt. Waterkastanjemeel wordt ook wel Singoda flour genoemd en wordt vooral in India en China gebruikt. Het wordt, zoals de naam al zegt, van waterkastanjes gemaakt. Deze meel is geschikt voor mensen die het AIP volgen (volgens The Paleo Approach). Ik had al enkele maanden terug een heel klein pakje waterkastanjemeel uit China gespot in Amazing Oriental, maar ik wist niet goed wat ik ermee moest. Een groot voordeel van water-kastanjemeel ten opzichte van kastanjemeel, is dat het neutraler van smaak is. Ik kan niet altijd de kastanjesmaak waarderen en daarom vind ik het niet altijd geslaagd in baksels, maar daar heb ik met water-kastanje dus geen last van!

Gisteren poste iemand in de Nederlands/Belgische AIP groep op FB een postje over waterkastanjemeel, en mijn interesse was weer gewekt. Dus ik ging vandaag op zoek naar waterkastanjemeel op de West-Kruiskade in Rotterdam. Dat kleine pakje uit Amazing Oriental wou ik liever niet kopen en ik zocht specifiek naar het merk TRS. Uiteindelijk vond ik een pak van een kilo voor 6,95, in een Indiase Toko. Helemaal blij met mijn vondst liepen we weer naar huis, en ik probeerde er de bananencake van gisteren mee te bakken. Het lukte erg goed! Wederom weer door iedereen hier thuis goedgekeurd! Dus eet je AIP en kun je aan waterkastanjemeel komen, dan zou ik dit recept zeker proberen. 🙂

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Waterkastanjemeel (Singoda Flour) 145 gr
 • Rijpe bananen Liefst gestipte bananen 3 stuks
 • Palm- of kokosbloesemsuiker 20 gr
 • Kokosolie 55 gr
 • Carobe 2 eetlepels
 • Snuf Keltisch Zeezout 1 snufje
 • Vanillepoeder 1 theelepel
 • Appelazijn 1 eetlepel
 • Bakingsoda, natriumbicarbonaat, zuiveringszout 1 theelepel

BEREIDING:

   1. Verwarm de oven voor op 180 graden
   2. Smelt de kokosolie en laat het even afkoelen.
   3. Meng de kastanjemeel, palm- of kokosbloesemsuiker, vanillepoeder, carobepoeder, snufje zout en zuiveringszout door elkaar.
   4. Meng de gesmolten kokosolie, geprakte bananen en appelazijn.
   5. Doe de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng tot een mooi en glad beslag. Ik deed dat in de keukenmachine.
   6. Doe wat bakpapier in een kleine cakevorm en giet daar het beslag in.
   7. Bak het geheel in de oven voor ongeveer 45 minuten.
   8. Prik met een satéprikker om te controleren of het bananenbrood in het midden gaar is. Komt het droog eruit, dan is het gaar.
   9. Haal het uit de oven, laat het 10 minuten afkoelen.
   10. Stort het op een afkoelrooster en laat het verder nog wat afkoelen.

Waterkastanjemeel

aip-bananencake1

aip-bananencake-2

Tags: , , , , , , , , ,

Reactie 10 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Dank zij jou leer ik iedere keer weer nieuwe dingen kennen. Dank je wel.

 2. Ziet er heerlijk uit! Maar kastanje is toch een noot en dan dus niet geschikt tijdens AIP? En bij welke winkel heb je het gehaald?

  • Klopt, kastanje zelf is niet AIP. Waterkastanje daarentegen wel. Ik heb het bij een Indiase toko op West Kruiskade gevonden. Naam van de winkel weet ik niet meer, maar er is er maar 1 die Indiaans is.

 3. Bedankt voor het recept! Bij welke Rotterdamse Indiase toko heb je de waterkastanjemeel gekocht?

  • Op de Westerkruiskade. Er is er maar 1, alleen weet ik de naam niet meer.

 4. Met welk meel kan je het meer maken

 5. Ik las dat Carobe van peulvruchten afkomstig is. Deels van het pulp en deels van het zaad. Dat maakt het toch ook niet AIP? Wat zijn je alternatieven hiervoor? Denk je dat het ook met kokosmeel kan?

  • Sarah Ballantyne heeft het AIP verklaart juist omdat het alleen pulp zou zijn volgens mij. Ik gebruik Carobe bijna nooit vandaar dat ik me er verder niet in verdiept heb, maar ik raad je aan om het even op te zoeken in de AIP ‘bijbel’ The Paleo Approach of op haar website http://www.thepaleomom.com

   Kokosmeel kun je niet als 1 op 1 vervanger gebruiken in recepten en cakes met kokosmeel maar zonder eieren lijkt me nogal een uitdaging (lees… bijna onmogelijk). Ik kan je daarin geen goed advies geven. Wel kun je het proberen te vervangen met chufameel of bakbananenmeel maar ik weet natuurlijk niet hoe de cake dan lukt omdat ik het zelf niet geprobeerd heb. 🙂