Bananencake met kastanjemeel (glutenvrij, paleo, suikervrij)

Zaterdagochtend, manlief ligt nog op bed na een niet zo’n goede nachtrust en de kinderen geven aan dat ze honger hebben. Ik had niet zo’n trek eigenlijk in mijn gebruikelijke ontbijtjes en we hadden ook niet zo veel verse producten meer in huis. Gelukkig hebben we wel altijd een goed gevulde voorraadkast met o.a. allerlei melen en bakproducten. Bananen hadden we gelukkig ook, dus het leek me leuk om eens voor de verandering een bananencake te maken met kastanjemeel en daar mijn man en kinderen mee te verrassen. Eenmaal de oven aan en het beslag gemaakt, bleek ik geen bakpapier meer te hebben. Lekker handig. 😉 Gelukkig waren net de eerste winkels open gegaan in de stad, dus ik liep gezellig met mijn zoontje van 2 naar de supermarkt om de hoek om er wat te halen.

Eenmaal aan tafel was mijn man aangenaam verrast. Zodra hij een hap had genomen riep hij, terwijl ik mijn portie nog aan het fotograferen was, “Zo, Diana! Dit is echt je beste werk!” 🙂 Hij bleef maar herhalen wat hij er zo lekker aan vond. Dus ik denk dat de cake meer dan geslaagd was! 🙂 Persoonlijk vond ik hem ook erg goed gelukt, maar wel iets aan de zoete kant. Dus ik denk dat ik het de volgende keer met iets minder palmsuiker maak, maar dat is natuurlijk voor iedereen persoonlijk. 🙂 Maar ik denk dat de meesten het zo perfect gaan vinden!

Kastanjemeel

Ik heb het laatste half jaar wel vaker ge-experimenteerd met kastanjemeel. Hoewel ik zelf niet zo dol ben op kastanjes vind ik het in baksels best wel lekker. Kastanjemeel heeft een aantal fijne eigenschappen:

 • Luchtig resultaat
 • Notig en zoetig van smaak
 • Minder zwaar dan de andere noten-melen
 • Kan ook goed gebruik worden in ei-loze baksels
 • Goede variatie op de andere gebruikelijke Paleo melen

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Kastanjemeel 145 gr
 • Roomboter of kokosolie 55 gr
 • Palm- of kokosbloesemsuiker 50 gr
 • Bananen 2 stuks
 • Eieren 2 stuks
 • Carobe- of cacaopoeder 2 eetlepels
 • Vanillepoeder 1 theelepel
 • Zuiveringszout / bakingsoda / natriumbicarbonaat 1 theelepel
 • Appelazijn 1 eetlepel
 • Keltisch Zeezout 1 snufje

BEREIDING:

   1. Verwarm de oven voor op 180 graden
   2. Smelt de kokosolie of roomboter en laat het even afkoelen.
   3. Meng de kastanjemeel, palm- of kokosbloesemsuiker, vanillepoeder, carobe- of cacaopoeder, snufje zout en zuiveringszout door elkaar.
   4. Meng de eieren, gesmolten boter of kokosolie, bananen en appelazijn.
   5. Doe de natte en droge ingrediënten bij elkaar en meng tot een mooi en glad beslag.
   6. Doe wat bakpapier in een kleine cakevorm en giet daar het beslag in.
   7. Bak het geheel in de oven voor ongeveer 45 minuten.
   8. Prik met een satéprikker om te controleren of het bananenbrood in het midden gaar is. Komt het droog eruit, dan is het gaar.
   9. Haal het uit de oven enlaat het 10 minuten afkoelen.
   10. Stort het op een afkoelrooster en laat het verder nog wat afkoelen.

bananencake

IMG_0036-copy

Tags: , , , , ,

Reactie 17 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. oeh, ’s avonds meteen gemaakt en wij vinden hem ook super lekkerrrrr. Wij hadden er een laagje grasboter en abrikozenpuree over, jumjumjum

  • Jeeej leuk om te lezen! 🙂

 2. Afgelopen week gemaakt. Hij was echt TE LEKKER ;-)…. Ik had kastanjemeel in huis maar ik vond het eigenlijk niet lekker. Ik dacht: ik ga de meel maar eens opmaken aan deze cake. En wat een lekkere smaak! En zo heerlijk luchtig. Mijn dochter eet normaal niet cakes e.d. waar banaan in zit maar van deze heeft ze toch heerlijk gesnoept.

  • Wat leuk om te lezen Leonie! 🙂 Hier dus idem, ben zelf ook niet zo dol op kastanjemeel, maar hierin vond ik het ook erg lekker! 😀

 3. Ik heb de cake inmiddels gemaakt. Is heel lekker, maar ik had er geen appelazijn in gedaan (had wel drie andere soorten azijn, maar deze niet) Maakt het veel verschil qua smaak als je de appelazijn er niet bij doet?

  • Hoi Hanneke,
   De azijn is bedoeld om de cake beter te laten rijzen, dus het heeft geen ‘smaakfunctie’ 🙂 Je kunt, als je geen appelazijn in huis hebt, best een andere azijn gebruiken (wel een die een beetje neutraal van smaak is 😉 ).
   Groetjes,
   Diana

 4. Deze cake heb ik gemaakt met 3 bananen en rode wijnazijn en zonder suiker. Simpelweg, omdat het niet in huis was. Echt zo lekker en het gezin ( niet Paleo ) vonden ‘m ook super.

  • Hoi Swaney,

   Wat leuk om te lezen! Wij laten inmiddels ook de suiker gewoon weg 🙂
   Groetjes,
   Diana

 5. Deze cake nu 2 x gemaakt en smaakt heerlijk! De tweede keer 4 dadels ipv suiker en 1 van de 2 bananen in kleine stukjes er los door gedaan, mjammie!

 6. Pingback: 8 x bananenbrood zonder tarwe - Brndstf.nl

 7. heerlijk deze cake, ik heb hem alleen als muffins gemaakt en die waren heerlijk,ik heb inplaats van palmsuiker Ahorn siroop erin gedaan heerlijk. bedankt voor dit heerlijke recept.

 8. Diana, het was heerlijk! 1 Opmerking: het is NIET suikervrij zoals vermeld in de titel want er zit palmsuiker in.

 9. Een heerlijke luchtige cake. Ik maak m ook vaak met gehakte (bio) citroenschil ipv cacao. Zo krijg je een heerlijke citroencake.