Receptenruil juli: Graanvrije ‘havermout’ pap van Puur en lekker leven!

receptenruilIk doe voor het eerst mee met de receptenruil! Een groepje gezonde foodbloggers nemen dan een ‘kijkje bij elkaar in de keuken’, proberen een recept uit en bloggen daarover. Ik kreeg het blog ‘Puur en lekker leven volgens Mandy‘ toegewezen. Het was de eerste keer dat ik echt uitgebreid op haar blog ging rondneuzen. Zo ontdekte ik dat Mandy 50 kg is afgevallen en al een aantal jaar op gewicht blijft door een natuurlijke levensstijl. Dat vind ik behoorlijk inspirerend! 🙂 Zij laat zien door middel van lekkere recepten, dat je om op gewicht te blijven zeker niet hoeft in te leveren op smaak en je kunt blijven genieten van je eten op een verantwoorde manier. Veel recepten van haar zijn ook Paleo, dus wie graag meer inspiratie zoekt, dan is haar blog zeker een aanrader! 🙂

Bloemkoolpap?

Toen ik door haar recepten ging, viel me één recept gelijk op: ‘Zoete bloemkoolpap‘. Ik eet momenteel weer volgens het Paleo Auto-immuun protocol waardoor ik nu vooral ben aangewezen op hartige ontbijtjes die voornamelijk bestaan uit een stukje vlees of vis met wat groente afgewisseld met zelfgemaakte kokosyoghurt en wat zomervruchtjes. Maar soms wil je ook eens iets wat meer lijkt op ‘comfortfood’, zoals een lekkere kom havermout zoals ik die tot vorig jaar met grote regelmaat at. Er bestaat een Paleo variant gemaakt met gemalen noten, maar die zijn nu even niet toegestaan in het Auto-immuun protocol. Ik vond het een verrassend idee dat je dus ook pap van bloemkool kan maken! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik niet gelijk warm werd van de gedachte, maar ik heb de instelling dat ik het tenminste moet proberen voordat ik besluit dat iets lekker is of niet. Ik heb me aan de basis van Mandy’s recept gehouden maar uiteindelijk het wel wat aangepast om het AIP proef te maken en heb het gelijk ook een zomers tintje gegeven. 🙂 Het resultaat? Het had echt wat weg van de oh zo heerlijke havermoutpap! Alleen valt het iets minder zwaar op je maag. 😉 Manlief at zijn hele kom leeg en vertelde me dat hij het lekker vond. De bloemkool proefde je niet echt meer erin terug. Ook de peuter at zijn kommetje braaf leeg (een teken dat hij het goedkeurt) alleen dochterlief deed moeilijk en weigerde te eten. Waar dat aan lag weet ik nog niet zo goed, maar ik vermoed dat het niet aan de pap zelf heeft gelegen. 😉

Het recept voor graanvrije ‘havermoutpap’ (voor 4 à 5 porties pap)

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Kleine / middelgrote bloemkool 1 stuk
 • Bananen 4 stuks
 • Kokosolie stuks
 • Kokosmelk 150 ml
 • Kersen (uit de diepvries) 300 gr
 • Optioneel: rauwe honing 1 eetlepel
 • Optioneel: gelatinepoeder van Great Lakes De groene bus 2 eetlepels
 • Optioneel: grasgevoerde rauwmelkse roomboter Voor de niet AIP-ers 1 theelepel

BEREIDING:

  1. Snij de bloemkool in roosjes. Maal het in een keukenmachine tot het de structuur heeft van grove korrels.
  2. Verwarm in een koekenpan een paar eetlepels kokosolie, voeg de bloemkoolkorrels toe en bak dit enkele minuten (5 minuten) al roerend op een middenhoog vuurtje.
  3. Snij ondertussen de bananen in stukjes en voeg het met de kokosmelk toe aan de bloemkool. Laat het geheel nog 10 minuten pruttelen op een laag vuurtje. Roer af en toe. Voeg eventueel nog de gelatinepoeder toe (voor de eiwitten 😉 ).
  4. Verwarm in de tussentijd in een andere koekenpan wat kokosolie, voeg de kersen toe en bak het enkele minuten tot de kersen beginnen te slinken.
  5. Schep de bloemkoolpap in kommetjes, doe de kersensaus eroverheen en serveer met eventueel nog een beetje rauwe honing. Voor mijn man en kinderen voegde ik ook nog een klontje rauwmelkse roomboter toe. 🙂
  6. Eet smakelijk!

receptenruil-bloemkoolpap5

receptenruil-bloemkoolpap2

receptenruil-bloemkoolpap1

receptenruil-bloemkoolpap4

receptenruil-bloemkoolpap3

Wie doen er nog meer mee met de receptenruil?

De volgende blogs doen in juli mee:

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Dat ziet er lekker uit zeg! Wat een verrassende recept, bloemkool als zoete pap. En wat een prachtig fotogeniek zoontje heb je 🙂

  • Dankjewel Reny! 🙂

 2. Erg lekker recept!
  Ik heb ook nog wat cacao toegevoegd.

 3. Heerlijk!Ga het nu voor de tweede keer maken!