Rant: Onder valse voorwendselen

Gisteren waren manlief en ik in een elektronica winkel aan het kijken naar koelkasten. We hebben al sinds we samen zijn een heel klein koelkastje, zo’n tafelmodel. Hoe we het al heel wat jaren volhouden met dat zielig hoopje koelkast weet ik niet… Één pan met soep erin, en niks past er meer bij zeg maar…. Nu we inmiddels met zijn vieren zijn kan dit echt niet meer. Ik kan niet normaal grotere porties koken, of voorwerk doen (bouillon maken voor een week, en noem maar op) en dat is niet handig als je leeft met een intolerantie en een speciaal dieet! Dus tijd dat we gaan upgraden. 🙂

Mega korting op onze aankoop als we veranderen van energieleverancier

In winkel stond niet ons voorkeursmodel die we wel in hun webwinkel hadden gezien. We zagen wel een ander, voor ons interessant, model en we vroegen aan een medewerker of die het energieverbruik voor ons kon vergelijken met de koelkast die onze voorkeur had. Een andere medewerker kwam terug die ons vertelde dat het model een A+ is (ja.. dat hadden wij ook al gezien) en toen vroeg ik nogmaals naar het verbruik? Daar had hij niet naar gekeken. Maar hij raadde ons het model die in de winkel stond af, we moesten maar voor het model kiezen die we in de webwinkel hadden gezien, en sterker nog… als we nu gelijk daarvoor zouden kiezen dan konden we 250 euro korting erop krijgen! Manlief en ik keken elkaar aan… dat klinkt niet gek! Wat bleek: we moesten dan wel gelijk van energiemaatschappij veranderen. Ik stamelde nog dat ons contract tot augustus 2016 loopt en dat we een boete moeten betalen als we dat contract eerder beëindigen. Maar daar hoefde we ons geen zorgen over te maken: de nieuwe energiemaatschappij zou dat wel voor ons betalen. Nou goed dan, we gingen een praatje maken met de energie-man.

Wij leveren ALLEEN groene stroom

Er stond een mooi groot display dat het betreffende energiemaatschappij de grootste leverancier van groene stroom is in Nederland. Ik gaf gelijk bij de energie-man aan dat we al bij een groene energiemaatschappij zitten en dat overstappen geen optie is als blijkt dat ze minder duurzaam zijn. Maar de meneer (eigenlijk was het een jonge gast) verzekerde ons dat ze echt heel groen zijn. Dus ik vroeg maar gelijk: “Jullie wekken geen energie op via Koolcentrales?” Zijn antwoord: “Geen sprake van!” Ik: “Jullie doen ook niet aan atoomenergie?” “Neeeeee dat al helemaal niet!” Hij beweerde dat ze echt alleen groene energie leveren en dat er geen grijze opties zijn.

Vergelijkingssites die anders beweren

Bijna overtuigd stemde ik toe om de prijzen maar te gaan vergelijken met onze energiemaatschappij. Dit deed hij via de site van de Consumenten Bond. Toen ik aandachtig aan het kijken was viel mij op dat er in de productomschrijving ook ‘grijze stroom’ staat. Dus ik begon te twijfelen en vroeg om opheldering. De energie-man keek verbaasd naar het scherm en vertelde me dat het onmogelijk was dat die informatie klopte. Hij liep even weg om een folder te pakken om zijn gelijk te bewijzen en terwijl hij even weg was, maakte ik van de gelegenheid gebruik om op Rankabrand.nl te checken hoe de energiemaatschappij scoort op het gebied van duurzaamheid. Manlief en ik schrokken: ze stonden op de een na laatste plek! Toen de energie-man terug kwam liet ik onze vondst zien. De man was sprakeloos, het was allemaal volgens hem niet mogelijk. Maar de, door hem gehaalde, folder die een productoverzicht liet zien per februari 2014 toonde óók grijze energieproducten. Dus ik vroeg wéér of ze echt geen energie leveren dat opgewekt wordt in kolen- en/of kerncentrales. Hij ging naar de website van de energieleverancier en liet zien dat ze echt alleen maar groene stroom aanbieden. Ik zei hem dat ik me niet kon voorstellen dat de energie-man mij bewust zou willen voorliegen en wellicht was hij dan niet goed geïnformeerd door zijn werkgever? Er ontstond een lang “wellus – niettes” gesprek en we keken nog op andere vergelijkingssites die min of meer ons gelijk aantoonden. De man wist het ook niet meer, en uiteindelijk was zijn conclusie dat zulke sites vast niet onafhankelijk zijn en dat bedrijven vast betalen om hoog te scoren. Manlief werd het zat en zag dat het gesprek anders eindeloos door zou gaan dus hij zei streng: “Kom we gaan, we gaan niks ondertekenen, want ik wil dit niet.”

30% eigenaar van Borsele

Eenmaal thuis gingen we nog op verdere onderzoek uit: Volgens een artikel van de Consumentenbond blijkt dat de groene producten van de betreffende energiemaatschappij helemaal niet zo groen zijn omdat een groot deel verkregen wordt door biomassa. Een groot deel van de energie wordt opgewekt door het stoken van hout in kolencentrales, helemaal niet zo groen dus! Ook kwamen we erachter dat het moederbedrijf gewoon sinds 2011 30% aandelen heeft in de kerncentrale van Borsele! Op de site van nota bene de energiemaatschappij zelf staat ook dat ze per 2014 een nieuwe koolcentrale openen in Eemshaven! Terwijl het bekend is dat zulke centrales voor gezondheidsproblemen veroorzaken waaronder miskramen! (Bron: Nu.nl)

Onder valse voorwendselen…

Ik ben echt een beetje in schok, dat die energie-man bij hoog en laag beweerde dat ze alleen groene stroom aanbieden en mij probeerde over te halen om onder misleidende voorwendselen een contract te laten ondertekenen! Toen ik nog even terugliep om hem te vertellen dat zijn bedrijf 30% eigenaar van Borsele is zag ik hem druk bezig met andere klanten die waarschijnlijk overstag gingen, blij dat ze zoveel geld konden besparen op hun aankoop… Ik bedacht me en liep weer weg. Balend, boos, gefrustreerd en verdrietig dat zo’n bedrijf met zo’n aantrekkelijke actie zoveel mensen weet over te halen om over te stappen…

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Helaas is groene stroom niet zo groen als je zou denken 🙁 Je doet sowieso mee aan oplichting als je groene stroom afneemt (onbewust natuurlijk, dat begrijp ik). Ik heb er e.a over gelezen, onder andere dat onder de noemer “groene stroom” giftige stoffen legaal het milieu in worden gedumpt. Ook lijden er dieren onder omdat er palmolie wordt gebruikt voor groene stroom. Leefgebieden van deze dieren worden verwoest, en gebruikt voor palmolieplantages. Het milieu in het buitenland wordt er extra door belast. Ga maar eens op onderzoek uit, er is genoeg over te lezen. Hier een oud artikel: (verderop in het artikel lees je over palmolie en groene stroom) http://www.econoshock.be/de-schaduwzijde-van-een-natuurproduct/?replytocomment=9549

  Deze: http://www.uitkijk.net/milieu.php?do=lies

  En deze: http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100008835/groenestroom-een-leugen-om-meer-geld-te-roven.html

  En zo zijn er vele anderen te vinden. Hier in ons huis komt in ieder geval geen groene stroom! Sorry voor het ontnemen van de illusie dat je milieubewust bezig bent, maar het is wel belangrijk om de andere kant te kennen.

  • Bedankt voor je bijdrage Meryl. Ik ben me zeker al van bewust van wat je schrijft. Ik besef dat ook de groenste stroom die je kan vinden, een impact op het milieu heeft, al is dat minder dan grijze stroom lijkt me. En Het beste is daarom om altijd gewoon zuinig met energie om te gaan, en wij letten daar erg op thuis. En eigenlijk is het met alle ‘groene producten en diensten’ zo: hoe dan ook hebben ze een impact op het milieu, en het beste zou zijn als we eigenlijk helemaal stoppen met consumeren. Wij proberen daar een gulden middenweg in te zoeken. Ik kom bijvoorbeeld graag in tweedehandswinkeltjes en kopen alleen ‘nieuw’ als het niet anders kan en ook dan zoeken wij naar de beste en groenste keuzes, wetende dat ook dat een impact zal hebben. Het is gewoon lastig wat dat betreft. Je probeert het gewoon goed te doen, maar we kunnen het nooit perfect doen.

   Groene stroom afnemen lijkt in mijn optiek een betere optie dan stroom dat opgewekt wordt in Koolcentrales… Groen is echter lang niet altijd groen en het is goed zoeken naar wat echt groen is. Rankabrand.nl lijkt me verder een goede vergelijkingssite om het kaf van de koren te scheiden. Die nemen ook die aspecten die jij noemt op in hun beoordelingen. Ik geloof zeker niet zomaar een energiemaatschappij op hun woord als ze zeggen groene stroom te leveren, dat moge wel duidelijk worden zijn in mijn artikel. 😉