Lekker naar de boer 2014, ons bezoekje aan Hoeve Ackerdijk

Elk jaar wordt er in Juni de ‘Lekker naar de boer‘ dagen georganiseerd. Verschillende biologische boerderijen door heel Nederland openen hun deuren voor publiek, en geïnteresseerden mogen dan een kijkje komen nemen. Dit jaar gingen wij naar Hoeve Ackerdijk, gelegen aan natuurgebied de Ackerdijkse plassen, tussen Delft en Rotterdam in. Hoeve Ackerdijk werd onlangs nog door Puur Natuur, een blad voor de leden van Natuur Monumenten, onder de aandacht gebracht. Het blad viel enkele dagen terug in onze brievenbus en het leek het ons leuk om de boerderij te bezoeken tijdens de “Lekker naar de Boer” dagen.

Midden – DelftLand

De hoeve ligt in Midden – Delftland, het groene hart tussen Rotterdam, Delft en Den Haag. Het gebied voorziet al eeuwenlang de steden rondom van voedsel en er schijnen zelfs ruïnes te zijn van vestigingen uit de Romeinse tijd. We hebben zelf niet heel veel van Midden – Delftland gezien, maar wie weet gaan we er eens een dagje wandelen of fietsen. 🙂 Aan de Rotterdamseweg 223 ligt Hoeve Ackerdijk, en het grappige is dat je de Rotterdamse Skyline in de verte kan zien liggen. 🙂

Melkveebedrijf voor ‘Zuiver Zuivel’

Hoeve Ackerdijk houdt zo’n 70 melkkoeien die lekker veel buiten mogen lopen en anders in een comfortabele open stal kunnen vertoeven. Het viel me trouwens wel op dat de koeien geen hoorns hebben. Uit alle informatie heb ik begrepen dat de koeien zo veel mogelijk gras eten, zelfs in de winter is er gedroogd gras beschikbaar. Over bijvoeding werd niet echt gesproken maar ik had er ook niet echt naar gevraagd, dus ik sluit dat niet uit. Hoeve Ackerdijk levert haar zuivel aan het zuivelmerk Zuiver Zuivel die onder ander te koop is in de Groene Passage en andere biologische winkels door heel Nederland. Jammer genoeg kan je niet op de boerderij terecht voor Rauwe melk, maar misschien kunnen we eens vragen of het mogelijk is. 🙂

Lekker naar de Boer op Hoeve Ackerdijk

Op Hoeve Ackerdijk kon je in het kader van de ‘Lekker naar de Boer’ dagen deelnemen aan rondleidingen op de boerderij verzorgd door de boer zelf. Zo’n rondleiding duurde een uur en er was ook gelegenheid om vragen te stellen. Voor de kinderen leek ons dit wat te lang dus wij kozen ervoor om een speurtocht met ze te doen. Er was een leuke route uitgestippeld waarbij er verschillende vragen beantwoord moesten worden. Eenmaal klaar konden de kinderen een bolletje biologische ijs halen 🙂 Niet Paleo, en ook dus niet suikervrij, maar moet kunnen voor een keer. 😉 We waren echt onder de indruk van het erf en de omgeving, wat een prachtige boerderij! 🙂 Ook waren er twee standjes van ‘Zuiver Zuivel’ met hun producten en kon er koffie gedronken worden. Wat ik wel jammer vond was dat er niet de boerenmelk van Hoeve Ackerdijk zelf geproefd kon worden. 🙁 Dat zou het echt hebben afgemaakt. 🙂 Het was verder een gezellige en leuke dag en tegelijkertijd hebben de kinderen zo weer wat bij kunnen leren. 🙂 Hieronder volgt een impressie van ons bezoekje aan Hoeve Ackerdijk.

lekkernaardeboer1

lekkernaardeboer2

lekkernaardeboer3

lekkernaardeboer4

lekkernaardeboer5

lekkernaardeboer6

lekkernaardeboer7

lekkernaardeboer8

lekkernaardeboer9

lekkernaardeboer10

lekkernaardeboer11

lekkernaardeboer12

lekkernaardeboer13

lekkernaardeboer14

lekkernaardeboer15

lekkernaardeboer16

lekkernaardeboer17

lekkernaardeboer18

lekkernaardeboer19

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Wat leuk! En dank voor de tip. Wij zijn met de hele familie naar het Geertje gegaan. Gezellige boel daar, en druk! De kinderen hebben de geitjes een flesje gegeven en een bolletje ijs gegeten. Leuk boerderijwinkeltje ook, heb er war rauwe geitenmelk en rauwmelkse kaasjes gekocht.

    • Wij zijn er zondag ook nog even geweest, was idd erg druk! 🙂 Idd leuk daar he! 🙂

      • Ja, het stond ook echt al maanden op mijn lijstje maar het kwam er gewoon niet van (en dat terwijl wij maar op 20 minuten rijden wonen). Ik las net je tip over de zorgboerderij in Rhoon. Kende ik nog niet! Iets verder weg voor mij, maar daar wil ik zeker ook eens heen.