Green Pasture – Review Blue Ice gefermenteerde levertraan

Ergens in de herfstmaanden van vorig jaar bestelde ik ons eerste potje gefermenteerde levertraan en een potje boterolie van het merk Green Pasture. Ik had vernomen dat Green Pasture de beste levertraan levert en ik had al veel gelezen over de gezondheidsvoordelen van levertraan, dat ik besloot dat we het maar eens moesten gaan proberen.

UPDATE OKTOBER 2015: De levertraan van Green Pasture is in opspraak gekomen na een vernietigend rapport van voormalig Weston Price Foundation vice president Dr. Kaayla (hoewel WAPF zelf, met name Sally Fallon, wel achter Green Pasture blijft staan). Het rapport van Dr. Kaayla roept wel wat vragen op (is het o.a. verstandig om levertraan te fermenteren? is de gefermenteerde levertraan ranzig, en daardoor slecht voor je gezondheid?) Uit voorzorg koop ik zelf niet meer het merk Green Pasture. Dat wat we nog hebben, maken we wel op en we stappen langzaam aan over op een niet gefermenteerd merk. 😉 Ik geloof nog steeds in de voordelen van levertraan, alleen heb ik veel twijfels bij de gefermenteerde variant. Weston Price heeft het in zijn werk bijvoorbeeld ook nooit over gefermenteerde levertraan gehad, wel over ‘gewone’ levertraan. Lees hier meer over het Green Pasture ‘schandaal’ op Evawitsel.nl.

Dieet van onze voorouders rijker aan vitamine A, D en K2

Gefermenteerde levertraan is heel rijk aan vitamine A en D, omega 3 vetzuren en het bevat zelfs goede bacteriën door de fermentatie. 🙂 Het is niet voor niets dat het zo’n geliefd supplement was bij de Noord/West Europese volkeren. Van zowel vitamine A als D hebben we tegenwoordig vaak een tekort. Het zijn vetoplosbare vitamines die vooral in dierlijke vetten en orgaanvlees voorkomen. Orgaanvlees wordt nauwelijks meer gegeten en vet (vooral dierlijke) hebben we de afgelopen decennia angstvallig vermeden. Weston Price ontdekte in de vorige eeuw al dat de diëten van alle natuurvolkeren juist heel rijk waren aan vitamine A, D en omega 3 en dat dit bijdroeg aan het voorkomen van tandbederf, scheve tanden en allerlei andere moderne en degeneratieve ziektes.

De belangrijke rol van de in vet oplosbare vitamines

Deze, in vet oplosbare vitaminen, spelen een belangrijkere rol dan we aanvankelijk gedacht hebben in onze algehele gezondheid, het voorkomen van ziektes en de ontwikkeling en groei bij kleine kinderen. Helaas worden zwangere vrouwen bang gemaakt voor vitamine A. Een te hoge doses zou gevaarlijk zijn voor de ongeboren baby. Vitamine A in hoge doses is vooral gevaarlijk als het in synthetische vorm wordt genomen, en ook als het niet in combinatie met vitamine D wordt genomen. Vitamine D beschermt tegen een vitamine A overdoses en vitamine A beschermt tegen een vitamine D overdoses. Vitamine A en D werken optimaal samen en ze zijn vaak samen in natuurlijke voedingsmiddelen te vinden. Een derde vitamine die samenwerkt met vitamine A en D is vitamine K2, vooral te vinden in vetten, afkomstig van dieren die uitsluitend gras hebben gegeten (denk aan roomboter, volle melk, en volvette kaas). De levertraan van Green Pasture wordt niet alleen in de Weston Price gemeenschap aangeprezen, ook de Paleo beweging ziet inmiddels de voordelen in van het supplementeren met levertraan en boterolie. Vooral bij auto – immuunziektes kan het heel hulpvol zijn om het auto – immuunsysteem te kalmeren.

Meer informatie over gefermenteerde levertraan

Er valt nog veel meer over dit onderwerp te schrijven, maar om het beknopt te houden verwijs ik voor meer informatie graag naar de volgende artikelen en boeken:

Onze ervaringen met levertraan en boterolie

Ons eerste pakketje met levertraan en boterolie werd precies bezorgd op het moment dat ik met de kinderen aan tafel zat voor de lunch. Dat kwam mooi uit, want dan konden we het gelijk uitproberen. 🙂 Ik had de smaak Oslo Orange (sinaasappelsmaak) besteld in de hoop dat het smerigheidsniveau zou meevallen. 😉 Ik beloofde de kinderen iets heel lekkers en gaf mijn dochter een eetlepel levertraan. Ze keek me in eerste instantie heel vreemd aan, zo van: “Mama je hebt me in de maling genomen.” Toch was ze moedig en probeerde ook de boterolie. Die vond ze verrassend genoeg erg lekker! Na een aantal keer had ze met de levertraan zelf ook geen moeite meer en kwam ze er zelfs om vragen. 🙂 Maar ze was wel echt de enige gewillige in ons gezin. Manlief moest er na 1 hap nooit meer wat van weten en de jongste was getraumatiseerd na de eerste hap en weigerde pertinent wanneer ik het weer bij hem probeerde. Ik kneep mijn neus dicht wanneer ik de levertraan nam, maar de smaak wende en na een tijdje vond ik het wel te doen. Maar waar ik maar niet aan kon wennen was de boterolie… kokhals neigingen kreeg ik ervan. Ik was echter wel overtuigd van de gezondheidsvoordelen dus ik slikte beide dagelijks trouw.

Levertraan met carobe en banaan is wèl lekker!

Op het Weston Price Congres van begin februari, was de eigenaar van Green Pasture zelf aanwezig, helemaal overgevlogen vanuit de VS. Hij vertelde wat over zijn producten en over de bijzondere productiemethode. Ook waren de importeurs aanwezig met alle levertraan- en boterolieproducten en was er gelegenheid om te proeven. Mijn zoontje had tot dan aan toe nog steeds geweigerd om levertraan te slikken, zelfs als ik het ergens in verstopte, moest hij het niet meer. Dus ik vroeg of ze een smaak in het assortiment hadden die ook in de smaak valt bij kinderen. Ze raadde me de Carobe / banaan smaak aan. Ik proefde, en ook ik vond het heel goed te doen! Ik probeerde ook de andere smaken (kaneel, chocola en wederom ook sinaasappel) maar Carobe / Banaan kwam echt als winnaar uit de bus. Het grote voordeel is dat deze ook gelijk de boterolie bevat en kokosolie. Toen de levertraan en boterolie die ik nog thuis had bijna op was, bestelde ik dus een grote pot Carobe en Banaan. Ik was erg benieuwd wat vooral mijn jongste ervan zou vinden. Gelukkig valt deze erg in de smaak bij allebei! Als ik vraag wie er een hapje levertraan wilt, dan komen ze letterlijk naar me toegerend. Dit klinkt wellicht wat ongeloofwaardig, maar bekijk het onderstaande filmpje maar (als je het filmpje hieronder niet kunt zien, klik dan hier). 🙂 Het is echt zo!

fermented-cod-liver-oil1

fermented-cod-liver-oil2

fermented-cod-liver-oil3

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 27 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat een leuke actie en ja ook ik krijg bij de gedachte van levertraan niet direct en glimlach op mijn gezicht qua smaak. Nu heb ik zelf een auto-immuunziekte (vitiligo) en mijn man heeft artrose…beide willen we natuurlijk ervan af op natuurlijke wijze. We eten ook steeds meer Paleo met verwoede pogingen met meer raw erbji ook. Zo te lezen (Weston Price ligt al thuis te wachten tot mijn vakantie aanbreekt…), zal levertraan ook een boost zijn ter verbetering van onze gezondheid, dus we willen hem graag winnen 😀

 2. Lijkt me een lekkere combi levertraan met carobe en banaan, ik ben benieuwd!

 3. Ik zou graag een potje winnen om te proberen. Waarom? Waarom niet eigenlijk. Ik gebruik al vitamine K2, D en magnesium, maar cod liver oil heb ik nog niet.

 4. Mijn dochter heeft te kampen met vaccinatieschade (heeft 2 prikken gehad en krijgt de volgende ook zeeeeeker niet meer) en ik wil graag haar weerstand wat verhogen.

  De “kunstmatige vitamine D” met de lekkere zoete smaakjes zijn best wel slecht en het lekkere smaakje maakt uiteraard dat ze vitamines makkelijk innemen.
  Een lekkere levertraan is natuurlijk win-win: gezond, puur natuur (geen rotzooi) en ook nog eens lekker! Deze zou ik haar dus graag willen gaan geven…

  Voor mijzelf zou het ook niet verkeerd zijn, omdat ik het cytomegalo-virus heb… (daarbij heb je een verhoogde leverwaarde en ik ook nog eens vit. D tekort, waar levertraan ook aan tegemoet komt).

 5. Wil ook graag meedoen met deze winactie! Net bevallen van een baby dus kan wel wat extra’s gebruiken. Vanwege de prijs tot nu nog niet zelf besteld maar moet er toch maar eens van komen 🙂

 6. Dit lijkt me een heel nuttig supplement voor mij (autoimuun), ik zou het graag willen proberen.

 7. Heel graag zou ik zo’n pot willen winnen, omdat ik nog complexen heb van de echte levertraan, die ik vroeger als kind moest slikken. Ik weet, dat het gezond is en kijken op ik de Carobe banaan zonder kokhalzen kan door slikken. Dat zou een overwinning zijn. 😀

 8. Ik ben erg benieuwd naar deze leverolie, vanwege de prijs nog niet besteld, maar ik ben nu 40 weken zwanger en zou graag dit product willen gebruiken tijdens de borstvoedingsperiode.

 9. Ik heb deze levertraan een keertje geproefd, helemaal niet vies! Levertraan als supplement is een van de dingen die nog mist in mijn eetpatroon. Voorlopig moet ik het stellen met vitamine D vanwege de prijs, vandaar ook dat ik dolgraag een potje levertraan zou winnen 😀

 10. wat een mooie win actie, en (ik MOET het gewoon zeggen) wat een mooie en leuke kinderen heb je! zoooo schattig hoe ze aan komen rennen en enthousiast het hapje nemen 🙂
  waarom zou ik graag willen winnen? omdat mijn immuunsysteem niet goed is (op zijn zachtst gezegd), ik heb M.E. en ik ben zeer vaak ziek. ik eet zeer gezond en heb qua supplementen al vanalles geprobeerd, maar heb nog niet het ding gevonden wat me echt goed helpt. ik zoek iets wat me ondersteuning kan geven en mijn immuunsysteem kan opkrikken en zo te lezen zou dit wel eens kunnen werken! 🙂
  groetjes
  eva

 11. Wat een leuke actie Diana! Lijkt me geweldig om deze levertraan aan mijn neefje van 11 jaar te geven, en als de pot op is, zijn papa overtuigen om een pot aan te schaffen 🙂 Want omega 3 en vit D is natuurlijk voor iedereen goed, en specifiek voor kinderen met ADD (gedragsstoornis) kan het een enorm voor verschil maken!

 12. Oh, oh, levertraan….. Hoe gezond ook, ik kan me allereerst niet voorstellen dat ik vrijwillig een pot “nachtmerrie” zou kopen en om ‘m dan vervolgens smaakvol leeg te lepelen klinkt als pure utopie maar…. Ik hou van een uitdaging!!!

 13. Ik zou graag mee willen doen omdat ik veel last heb van vermoeidheid en verschillende gezondheidsproblemen die mij opeens treffen in mijn leven. Ik zou graag willen kijken of levertraan mij daarmee zal helpen. Leuke actie!

 14. Ik heb net een pot levertraan met boterolie gekocht met kaneelsmaak van green pastures. Helaas vinden de kinderen het niet lekker, als ik dit filmpje eerder had gezien had ik dat besteld. Het zou fijn zijn om een pot te winnen om mijn kindjes ook zo te zien bij iets gezonds

 15. Wow wat een mooie actie !! Tjah gewoon levertraan…. Bleh bijna traumatische ervaring aan over gehouden… Maar dit zou toch wel een goed alternatief zijn, ook voor onze dochter van 2 ! Sinds kort ben ik me meer aan het verdiepen in de Paleo wijze, dit spreekt mij steeds meer aan en ben al begonnen met diverse recepten e.d. te maken om het principe wat meer eigen te maken. In ieder geval zou deze levertraan versie een goede aanvulling zijn om onze gezondheid meer te kunnen ondersteunen! Uiteraard zouden wij het geweldig vinden om deze te winnen!

 16. Ik probeer mijn kindjes heel langzaam over te zetten op gezonde voeding. Dit is lastig want ik heb hele slechte eters. Maar langzaamaan gaan we steeds iets verder. De levertraan lijkt me een hele goede aanvulling op onze gezonde toekomst.

 17. Wij zijn sinds kort ook begonnen met deze levertraan (degene waarvan je een pot weggaf) en ik maak me eigenlijk wel zorgen om de dosering. Hoeveel mag ik mijn kind van 2.5 jaar geven. Er staat bij volwassen op het etiket : 1/2 theelepel = 7 gram , maar hoe ziet een theelepel eruit waar 14 gram in past. Ik heb wel een keukenweegschaal, maar die is niet stabiel tot op de gram en ben bang voor een overdosis. Moet ik dan mijn kind een kwart theelepel geven of nog minder? Wij hebben de levertraan trouwens in de koelkast staan en dan is die hard. Is het gewicht dan nog hetzelfde, of mag je het toch buiten de koelkast bewaren? Ik hoop dat jij de antwoorden hierop hebt.

  Alvast bedankt,
  Sjira Porcelijn

  • Hoi Sjira,

   Ik maak mijzelf eigenlijk nooit zo’n zorgen om de dosering… ik geef altijd een theelepel. Ik vergeet namelijk weleens een dagje te geven (soms weleens een week) 😉 en bij ziekte geef ik zelfs wat meer. De Carob/banana smaak is ook geen pure levertraan, maar gemengd met kokosolie en boterolie waardoor je ook minder snel kunt overdoseren. Met de pure levertraan was ik wel altijd veel preciezer (gewoon een halve theelepel). Ik bewaar mijn carob/banana levertraan op kamer temperatuur. In de koelkast vond ik het te hard worden, waardoor doseren zo wie zo ook wat lastiger wordt omdat ik dan vaak te veel eruit lepelde (één harde stuk) en zo een harde brok waarderen mijn kinderen ook niet echt. 😉

   Verder heeft Green Pasture een hele handige FAQ pagina waarop er antwoord wordt gegeven op vragen als die jij net gesteld hebt: http://www.greenpasture.org/public/FAQ/index.cfm

   Ik hoop zo een beetje je vragen beantwoord te hebben. 🙂

 18. Ik wil zojuist Boterolie en levertraan bestellen als aanvulling nu ik zwanger ben. Lees ik bij waarschuwing dat het niet geschikt is voor kinderen onder de 4 jaar en over zwangerschap het volgende:

  Wanneer u zwanger bent, borstvoeding geeft of voorgeschreven medicijnen inneemt, neem dan voor gebruik van het product contact op met uw voorschrijver.

  Wat is wijsheid??

  • Ja klopt, officieel worden dingen als lever afgeraden tijdens een zwangerschap maar zelf vind ik dat het niet zo zwart wit is. Ik mag officieel verder hier geen advies in geven, maar raad je aan hier zelf onderzoek in te doen. Vooral in de hoek van Weston Price zul je veel informatie vinden of het belang van vetoplosbare vitamines voor ongeboren baby’s en kinderen. Succes!

   • Dank je wel Diana! Ik heb het besteld en inmiddels binnen. De eerste 2 porties heb ik inmiddels binnen. Wel heel vies maar alles voor het goede doel 😉

    • Haha ja lekker is anders 😉

 19. Hai,

  Misschien een rare vraag hoor, maar vandaag mijn eerste pot ever binnen gekregen…
  En klopt het dat bovenop een dikkige harde massa zit?
  Kan ik dit er gewoon doorheen roeren?

  P.s. De smaak was toch even wennen…ik hoop dat mijn kinderen ooit net zo enthousiast aan komen rennen als de jouwe ;))

  • Dat van die dikke harde massa bovenop, is nieuw voor mij. Hopelijk wennen je kinderen eraan 🙂

 20. Hai Diana,
  Welk merk gebruik je nu? Ik zoek een levertraan (en evt boterolie) voor m’n zoontje van net 1 jaar.
  Groetjes Marike

  • Hoi Marike, denk aan merken als Mollers, Rosita, Artic Blue etc. In plaats van boterolie kun je ook ghee gebruiken afkomstig van grasgevoerde koeien (zoals Remeker).