Calamari fritti (gefrituurde inktvisringen) – glutenvrij, zuivelvrij, suikervrij, paleo

De calamari fritti is één van mijn all – time favourites. Al als kind keek ik ernaar uit, wanneer we op familiebezoek naar Italië gingen. 🙂 Zo lekker als dat ik ze daar gegeten heb, zo lekker heb ik ze eigenlijk nergens anders gegeten. In de restaurants krijg je vaak van die taaie ringen met een vettige dikke krokante laag, en eigenlijk is er maar weinig inktvis te bekennen, en eet je vooral gefrituurd deeg. Maar zo horen ze dus niet te zijn. Als je calamari fritti van goede kwaliteit hebt, zijn ze knapperig en toch mals. Gepaneerd in bloem, maar toch niet te overheersend.

Maar dan eet je ineens paleo en vraag je je af of het ooit nog wel mogelijk is om calamari fritti te kunnen eten. Gelukkig blijkt dus dat het gewoon prima kan, en ze zijn net zo lekker als de ‘real deal’! 🙂 Het antwoord: tapiocameel! 🙂

De inktvis koop ik zelf, al helemaal schoongemaakt, bij de Marqt. Ze liggen daar in de diepvries voor ongeveer 9,50 de kilo. Je kan ze ook goedkoper krijgen, op de markt bijvoorbeeld, maar dan mag je ze wel zelf nog gaan schoonmaken… en dat is best veel werk, iets waar je dus eigenlijk niet eens aan wilt beginnen. Als dat schoonmaken namelijk niet goed gebeurd, dan kan het zijn dat het uiteindelijke resultaat taai is (het verwijderen van het buitenste vliesje is best een karweitje). Dus voor het zekere kies ik al schoongemaakte inktvisjes. 🙂 Het snijden van de ringen doe ik zelf, maar dat is zo gepiept. Deze zomermaanden ga ik weer genieten van calamari, als vanouds. 🙂

Voor wie een raar gezicht trekt bij de gedachte om inktvis te eten… get over it! Het is echt, echt lekker. Ja zelfs die tentakels! Laatst waren mijn schoonouders hier en hoewel ze hadden geroepen nooit inktvis te zullen eten omdat de gedachte alleen al voor hun te bizar leek, waren ze verrast dat ze het eigenlijk best lekker vonden toen ik het ze voorschotelde op de 2e verjaardag van mijn zoontje. Uit beleefdheid hebben ze het toen toch maar geprobeerd. 🙂

Hier dus het recept voor gefrituurde inktvis ringen, voor 4 kleine porties, of twee hele grote. 🙂 Helemaal glutenvrij en Paleo proef! Heerlijk met een lichte salade en besprenkeld met wat verse citroensap.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Inktvis, al schoongemaakt 400 gr
 • Tapiocameel 60 gr
 • Keltisch zeezout 1 theelepel
 • Kokosolie, ontgeurd Om in te bakken. Andere stabiele vet werkt ook. ml

BEREIDING:

  1. Ik ga ervan uit dat je schoongemaakte inktvis gebruikt. Is dat niet zo, dan vind ik je heel dapper! 😉 Hier kun je bekijken hoe je ze schoon moet maken.
  2. Spoel de inktvis onder koud stromend water, dep ze droog en snij de inktvis in ringen. Dit is heel simpel: inktvis hoofd/lichaam is hol, dus wanneer je ze snijdt, krijg je automatisch ringen.
  3. Dep de ringen goed droog met een schone theedoek.
  4. Dan nu het leukste gedeelte: Om de ringen te paneren met tapiocameel doe je het volgende: pak een papieren zak, of een plastic zak bij gebrek aan beter. Doe daar de tapiocameel en het zout in. Gooi de inktvisringen erbij en schud tot alles goed gepaneerd is. Je kan er een dansje bij doen als je dat nog leuk vindt en je heupen schudden. 🙂
  5. Leg de gepaneerde inktvisringen op een schoon bord.
  6. Verwarm en smelt in een pan flink wat kokosolie. Ik heb de hoeveelheid er niet bij gezet omdat dit per pan verschilt. Je wilt de inktvisringen kunnen frituren en dat ze de bodem niet raken. Wij hergebruiken die olie nog oneindig vaak tot het op is of ververst moet worden.
  7. De inktvisringen moeten in porties gebakken worden. Gooi je alles in één keer in de pan, dan is al je harde werk van net, voor niets geweest. Het wordt dan één kleverige boel en het resultaat is… tja, niet knapperig en niet wat het moet zijn. 🙂 Ik heb 400 gram in 3 porties gebakken voor een goed resultaat. Hoeveel je ook gaat bakken, zorg dat de pan niet te vol is en dat de ringen elkaar niet raken.
  8. Frituur de inktvis ringen op midden hoog vuur tot ze goudbruin geworden zijn.
  9. Laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier.
  10. Herhaal hetzelfde bij de volgende porties.
  11. Serveer ze met een lekkere salade en wat citroen!

calamari-fritti4
calamari-fritti3
calamari-fritti1
calamari-friti2

 

gerelateerd-ontbijtrecepten

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wooaah! Dit vinden wij zo lekker altijd, snel eens kijken of hier in de buurt ook inktvisringen te krijgen zijn!

  • Inktvisringen die niet gepaneerd zijn, zul je minder snel vinden denk ik, maar schoongemaakte ingevroren inktvis is makkelijker te vinden. 🙂 Toko’s verkopen ze ook. 🙂