Marshmallows! (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij, paleo)

Bloghop---Paleo-voor-kinderenIk doe deze week mee met de bloghop ‘Paleo voor kinderen’ waaraan meerdere blogs deelnemen. Ik zal in totaal met drie blogs meedoen en ik start de week met een spectaculair recept voor marshmallows, je weet wel, die spekjes! Het is echt waar, je kan ze zelf maken, en het is niet eens moeilijk! Dochterlief’s opmerking na het proeven was: “Het zijn net snoepjes!” en ook mijn dreumes vond ze lekker. 🙂 Ze lijken me trouwens ook heerlijk met warme chocolade.

Zelfgemaakt v.s. supermarkt

Ik geef gelijk toe, deze spekjes zijn dan wel vrij van geraffineerde suiker, maar er gaat behoorlijk veel honing in. Dus goed voor de bloedsuikerspiegel of gezond zou ik ze niet gelijk willen noemen. WEL zijn ze vrij van geraffineerde suiker en rommel en zitten er alleen maar natuurlijke en echte ingrediënten in. Dus wanneer ik mijn kinderen een ‘uitzondering‘ laat maken en ze iets anders als (gedroogd)fruit of zelfgemaakte koekjes wil laten snoepen, dan zou mijn voorkeur uit gaan naar deze heerlijke spekjes die een stuk verantwoorder zijn dan de troep uit de supermarkt.

De 80 / 20 regel

En laten we eerlijk zijn: zonder recepten als deze zou het enorm moeilijk zijn om een gezonde levensstijl vol te houden, zeker als er kinderen in het spel zijn. Wie bekend is met de 80/20 regel (80 % gezond eten, 20 % zondigen), dan vallen deze spekjes (voor ons) in de 20% categorie.

Ik wist in eerste instantie niet eens dat het mogelijk was om spekjes/marshmallows thuis te maken, totdat ik de geweldige blog van The Urban Poser tegenkwam. Een dame in Texas die zich in de keuken uitleeft met heerlijke lekkernijen die allemaal graanvrij zijn en binnenin het Paleo template passen. Ze is zelfs met een Paleo Patisserie bakboek bezig, en ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot die uitkomt! Toch fijn dat je zo nu en dan van iets lekkers kan genieten zonder dat het directe gevolgen heeft voor je gezondheid. 😉

De gezondheidsvoordelen van gelatine!

Deze spekjes zijn gelijk ook een leuke manier om weer wat gelatine binnen te krijgen, wat ik echt geen straf vind. 😉 Zoals ik al eens eerder heb geschreven bevat gelatine van grasgevoerde runderen veel gezondheidsvoordelen. Wil je meer over die gezondheidsvoordelen weten, lees dan vooral dit artikel van de Voedzame Keuken eens. 🙂 De enige gelatine die voor dit recept geschikt is, is de gelatinepoeder van Great Lakes, afkomstig van grasgevoerde runderen, o.a. te koop bij BRNDSTF of Puur Mieke. Het is echt het geld waard (en nee, ik verdien hier niets aan 😉 ).

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Water 135 ml
 • Gelatinepoeder van Great Lakes, de rode bus 20 gr
 • Heldere honing 350 gr
 • Vanillepoeder 1 theelepel
 • Keltisch Zeezout 1 snufje
 • Arrowroot of kokosmeel Of meer indien nodig 1 eetlepel
 • Handig: Thermometer stuks

BEREIDING:

 1. Bekleed een ovenschaal met bakpapier.
 2. Doe de helft van het water in de keukenmachine. Strooi daar gelijkmatig de gelatinepoeder overheen en laat het even staan.
 3. Doe in de tussentijd de andere helft van het water, de honing en een snufje zout in een pannetje op midden-hoog vuur.
 4. Breng het mengsel al roerend tot het kookpunt en hou er een thermometer bij. Zet het vuur uit zodra de temperatuur 100 – 115 graden Celsius bereikt heeft.
 5. Zet de keukenmachine aan en giet langzaam, beetje bij beetje, het honingmengsel bij de gelatine mengsel.
 6. Voeg de vanillepoeder toe.
 7. Laat de keukenmachine ongeveer 10 minuten tot een kwartier het mengsel opkloppen tot het luchtig, dik, romig en wit van kleur is. Het uiteindelijke mengsel is wat ingedikt, dus het mag niet te vloeibaar zijn. Als het nog te dun is, blijf dan door kloppen. Het vergt wel even wat geduld. 😉
 8. Wanneer het mengsel de gewenste dikte heeft, giet het dan in de, met bakpapier bedekte schaal.
 9. Laat het minstens 4 tot 6 uur op kamertemperatuur staan. Hoe langer het blijft staan, hoe beter de structuur. Dus als je nog wat meer geduld op kan brengen, laat het dan nog langer dan de aangegeven tijd staan. 🙂
 10. Wanneer het mengsel goed opgestijfd is, snij het dan in blokken of reepjes en bestrooi ze met arrowroot of kokosmeel en wrijf het er goed in, zodat ze niet meer aan elkaar blijven plakken. Dan zijn ze klaar om gegeten te worden!

Tip: wil je wat meer handvatten? Bekijk dan het filmpje van de blog van The Urban Poser, waar ze het voordoet. 🙂

IMG_0004-copy

IMG_0009-copy

IMG_0011-copy

IMG_0016-copy

bloghop-vorige bloghop-volgende

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 13 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Leuk dat je mijn link hebt opgenomen! Mooie foto’s maak je trouwens! Marshmallows is inderdaad altijd een goed recept om te maken met gelatine, moet ik ook weer eens gaan doen! Ik ben trouwens zelf marshmallow plantjes aan het opkweken, zodat ik straks echte marshmallows kan maken van de wortels daarvan:-)

  • Bestaan Marshmallow plantjes? Dat klinkt interessant 😀

 2. Wat een heerlijk joch. Lekker recept. Marshmallow plantjes heb ik ook nog nooit van gehoord. Ben benieuwd.

 3. Wat een leuk idee! Ga ik zeker maken. Ben benieuwd wat mijn kleine snoeperd hiervan vindt!

 4. Kunnen ze ook smelten? (ik ben heel serieus :’) ) aangezien ik een suikervrij persoon ben en dit graag wil maken voor mijn verjaardag om boven de barbeque te houden.

  • Ik heb geen idee! 🙂 Het beste zou zijn om dit vooraf uit te testen 🙂

 5. Ik ben zo blij met dit recept! Heb het nu al meerdere malen gemaakt. Goede honing is wel belangrijk, smokkelen met een goedkope variant is echt zonde.

  Ook al gevarieerd met frambozensap in plaats van water of een derde van de honing vervangen met gepureerd fruit.

  Ik heb ze op vakantie meegenomen in een luchtdicht trommeltje om ze boven het kampvuur te kunnen doen. Wil prima maar ze worden niet zo ‘krokant’ als suikerspekjes en je moet echt goed opletten dat ze niet te snel van het stokje smelten.

  Bedankt dus voor dit super recept!

 6. jammer dat dit NIET SUIKERVRIJ is. Honing is pure glucose hetgeen suiker is.

 7. Wat ontzettend jammer! Ik heb interesse om deze website goed te bekijken maar het beeld blijft maar op en neer springen.

  • Hoi Sonja, hier geen problemen als ik mijn site bekijk. Ik kan je er helaas niet mee helpen zo gauw. Groetjes, Diana