Gehakte lever met ei en spekjes (glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij, Paleo)

Sinds januari, toen we Paleo gingen eten, hebben we langzaamaan lever geïntroduceerd. Vroeger associeerde ik lever met ongezond en vies. Geen idee waarom eigenlijk, maar het leek me gewoon een ongezond idee om organen te eten. Daar kwam ik van terug toen ik Nourishing Traditions eind vorig jaar gelezen had waarin het belang werd uitgelegd van orgaanvlees. Vroeger werd alles gebruikt van een dier: spiervlees, botten (voor soep) en ook de organen. Nu moedigt Sally Fallon ons aan om ook nieren, hersenen en hart te eten want ze zitten tjokvol hele waardevolle voedingsstoffen… maar dat idee gaat mij (nog) te ver. Ik vind het al heel moedig dat ik lever heb geïntroduceerd en dat we het met regelmaat eten.

Lever van grasgevoerde runderen: een superfood!

Nu we het de laatste tijd toch over superfoods hebben, dan kan lever zeker ook als een superfood gekwalificeerd worden. Het bevat veruit meer voedingsstoffen dan gewoon vlees, zoals te zien is in onderstaand grafiek (Bron: Chris Kresser: Natures most potent superfood). Voor meer informatie over lever, verwijs ik naar het artikel: Natures most potent superfood en de boeken van Sally Fallon.

lever-chriss-kesser

Als je net begint: verstop lever in bijvoorbeeld gehaktballetjes

Ik was in ieder geval ervan overtuigd om lever te gaan eten. Ik bestel eens in de zoveel tijd rundvlees van grasgevoerde wilde koeien via Wildrundvlees.nl en daar kan ik dan ook gelijk lever mee bestellen. Het is ook nog eens veel goedkoper dan het vlees. 🙂 Wij verwerken lever vooral in gehaktballen en hamburgers, of in een gehaktbrood. Zo proef je het eigenlijk nauwelijks en de kinderen eten het gretig op. 🙂

Gehakte lever met spekjes

Het recept is geïnspireerd van een recept die ik tegenkwam in het het geweldige kookboek van Nom Nom Paleo. Dit keer werd de lever nergens meer in verstopt, dus ik vond het wel een beetje spannend. Maar het was eerlijk waar lekker! Het is heel lekker als dip (stuk komkommer erin dippen), als bijgerecht of op een (graanvrij) toastje. Je proeft wel wat van lever, maar de smaken zijn goed uitgebalanceerd. Zo vind ik lever wel lekker hoor. 🙂

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Spekjes van Pure Graze 250 gr
 • Champignons 100 gr
 • Runderlever 500 gr
 • Gekookte eieren 3 stuks
 • Ui 1 stuk
 • Bosje peterselie 1 stuk
 • Peper en Keltisch Zeezout naar smaak snufjes

BEREIDING:

 1. Kook de eieren.
 2. Doe de spekjes in een pan en bak ze op midden-hoog vuur krokant.
 3. Zeef de spekjes uit de pan en hou ze apart.
 4. Snij de champignons en de ui en bak ze in het spekvet op laag vuurtje tot de uitjes glazig zijn geworden.
 5. Snij de lever in stukken en doe ze in de pan. Bak tot ze gaar zijn.
 6. Bestrooi het geheel met Keltisch zeezout en vers gemalen zwarte peper naar smaak.
 7. Doe de lever, champignons en ui in de keukenmachine samen met de gekookte eieren en een groot deel van de peterselie.
 8. Hak alles tot er een grof mengsel ontstaat.
 9. Serveer het in een kom, garneer met het overgebleven peterselie en de spekjes.

chopped-liver1

chopped-liver-2

nourishing-traditions2

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens