Italiaans Paasbrood (Paleo, graanvrij, glutenvrij, suikervrij, zuivelvrij)

Dit recept is een afgeleide van het Italiaanse Paasbrood: Colomba di Pasqua. Je zou het kunnen vergelijken met de Nederlandse Paasstol, alleen luchtiger en zonder spijs. De Colomba is het broertje van het Italiaanse kerstbrood: de Panettone. Er is echter wel een degelijk verschil tussen de Panettone en de Colomba. Alleen al de vorm: de Colomba is in de vorm van een duif (Colomba betekent dan ook duif) en de Panettone is rond. Ook heeft de Colomba een glazuur en die heeft de Panettone weer niet. Als je de ingrediëntenlijst bekijkt zijn er ook kleine verschillen. De traditionele bereidingswijzes zijn wel ongeveer gelijk: Eindeloos veel keren laten rijzen en weer kneden voordat het eindelijk de oven in kan. 🙂 Hoe dan ook, ze zijn beiden heerlijk. Ik ben er zelf mee opgegroeid en deze broden waren volgens de Italiaanse traditie altijd aanwezig op feestdagen en ik mis ze nu eigenlijk wel. 🙁

Dus ik deed een poging om een Paasbrood te maken dat me doet denken aan de Colomba Pasquale, en die ik wel kan eten. 🙂 Ik heb echter mijn Italiaanse Paasbrood niet in de vorm van een duif gemaakt 😉 maar recht toe recht aan, in de vorm van een cake. Verder heb ik het zo aangepast dat het helemaal glutenvrij/graanvrij/suikervrij/zuivelvrij is. Helemaal precies namaken kan denk ik niet omdat de belangrijkste ingrediënten daarvoor te veel verschillen met het originele recept. Hoe dan ook, het is een feest om dit brood op het ontbijttafel te zetten. 🙂

Ingrediënten voor het Paasbrood

100 gram tapiocameel
40 gram kokosmeel
75 gram gesmolten kokosolie
75 gram rozijnen
4 eieren
50 gram palmsuiker
50 ml sinaasappelsap
rasp van 1 sinaasappel
rasp van 1 citroen
2 eetlepels psylliumvezels
1 theelepel vanillepoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
1 eetlepel appelazijn

Ingrediënten voor het glazuur

2 eiwitten
30 gram blanke amandelen
25 gram palmsuiker
20 gram geraspte kokos
snuf citroenrasp en snuf sinaasappelrasp

BEREIDING:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt de kokosolie en laat het even afkoelen.
  3. Doe de kokosolie, de eieren, sinaasappelsap en palmsuiker in de keukenmachine en draai tot er een luchtig mengsel ontstaat.
  4. Doe de tapiocameel, kokosmeel, sinaasappelrasp, citroenrasp, psyliumvezels, natriumbicarbonaat en de appelazijn erbij.
  5. Meng alles in de keukenmachine tot een mooi glad beslag.
  6. Roer er de rozijnen doorheen.
  7. Bekleed een kleine cakevorm (16 cm) en giet het beslag erin.
  8. Doe het voor 20 minuten in de oven.
  9. Bereid ondertussen het glazuur.
  10. Hak de amandelen grof in de keukenmachine.
  11. Doe daar de palmsuiker, geraspte kokos, eiwitten en het beetje citroenrasp en sinaasappelrasp bij en mix alles goed.
  12. Wanneer de eerste 20 minuten verstreken zijn haal je het brood uit de oven en bestrijk je het met het glazuur.
  13. Doe het brood weer in de oven en bak het nog voor 40 minuten.
  14. Check, wanneer de baktijd verstreken is, met een satéprikker of het brood gaar is.
  15. Laat het een kwartier in de vorm afkoelen. Haal het daarna voorzichtig uit de vorm en laat het nog een uur op een afkoelrooster verder afkoelen.

IMG_9896-copy

IMG_9898-copy

IMG_9904-copy

IMG_9903-copy

gerelateerd-ontbijtrecepten

Tags: , , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens