Psylliumvezels, wat zijn het en waarom gebruik ik het in mijn recepten?

Psylliumvezels zijn echt één van de fijnste ontdekkingen van de laatste tijd sinds ik glutenvrij / graanvrij eet. 🙂 Wanneer ik bak, dan gaan er vaak ook Psylliumvezels in. Ik gebruik ze ook in mijn ontbijt e-boekje ‘Begin de dag goed‘ en wanneer ik feedback erover krijg, dan is één van de dingen die ik te horen krijg over het gebruik van de vezels met die ingewikkelde naam. Niet geheel onbegrijpelijk, de naam klinkt nogal exotisch en roept bij menigeen vraagtekens op. Hoog tijd dus om er een blog over te schrijven: Wat zijn die Psyllium-dingen nou eigenlijk, waarom gebruik ik ze en waar zijn ze verkrijgbaar?

Psylliumvezels zijn goed voor de darmen

Psylliumvezels (ook wel Vlozaad vezels genoemd) zijn afkomstig van de Plantago Ovata zaadjes. De Plantago Ovata is een éénjarige kruidachtige plant die groeit in warmere gebieden zoals de Canarische eilanden, Zuid Spanje, Noord – Afrika, het Arabische schiereiland, Pakistan en India. Van de zaden worden de zaadhuiden gebruikt en die worden Psylliumvezels genoemd. De slijmstoffen en vezels die in de zaadhuid voorkomen geven de Psylliumvezels die specifieke eigenschappen die handig zijn voor glutenvrij bakken, maar die ook bevorderend zijn voor de stoelgang. 😉 Psylliumvezels worden dus eigenlijk vooral ingezet om verstopping of diarree te behandelen.

psylliumvezels1

Psylliumvezels als glutenvervanger in glutenvrij bakken

Om succesvol te bakken zijn gluten bijna essentieel voor het eindresultaat en hebben als het ware een skeletfunctie. Wanneer je dan ook begint met glutenvrij bakken dan zul je ondervinden dat de meeste baksels uit elkaar vallen, minder elastisch zijn en sneller droog worden door het ontbreken van de gluten. In het glutenvrij bakken wordt dit vaak opgelost door het gebruik van gommen: Xanthaangom of Guargom. Deze gommen kunnen bij sommigen irriterend werken op de darmen. Schadelijk of ongezond wil ik deze gommen niet noemen, maar het zijn voor mijn gevoel toch best bewerkte producten. Als je voorkeur meer naar natuurlijke oplossingen uitgaat, dan kom je al gauw bij Psylliumvezels terecht. Die slijmstoffen die ik net al noemde werken fantastisch in cakes, broden en taartjes en houden het baksel bij elkaar, geven het stevigheid en elasticiteit. De Glutenfree Girl heeft een leuk filmpje over de handige eigenschappen van Psylliumvezels gemaakt:

Waar zijn Psylliumvezels te koop?

Omdat Psylliumvezels eerder bekend staan als hulpmiddeltje voor darmproblemen kun je ze vinden bij reformwinkels, de betere drogisten en natuurvoedingswinkels (en dus niet bij de bakproducten 😉 ). Voor zo’n 300 gram betaal je tussen de 10 en 15 Euro. Aangezien die vezels bijna niks wegen is 300 gram best veel. 😉 Gelukkig heb je er ook nooit veel van nodig en gaat zo’n bus of potje best lang mee. Check de ingrediënten, je wilt het liefst alleen Psylliumvezels hebben zonder toevoegingen (zoals bijvoorbeeld inuline) voor het beste resultaat.

Persoonlijk gebruik bij darmproblemen

Persoonlijk ben ik echt heel blij met de Psylliumvezels. Niet alleen lukken mijn baksels er beter door, maar nadat ik volledig stopte met het eten van gluten knapte ik aanzienlijk op, maar… ik kon niet meer naar de wc. Het is een veelvoorkomend probleem bij mensen met een gluten-intolerantie. Ik denk dat mijn darmen voorheen contstant geïrriteerd waren door de gluten met als gevolg dat ik wel naar de wc ging (maar vraag me niet hoe) en toen ik glutenvrij ging kwam de hele boel stil te liggen met hele lange en pijnlijke wc sessies tot gevolg. Toen ik Psylliumvezels ging toevoegen werden de wc gangen weer meer regulier en minder pijnlijk. 🙂 Ahhh verlichting! Voor mij zijn die vezels met die rare naam dus een win – win. 🙂

Het gebruik van Psylliumvezels in mijn e-boekje ‘Begin de dag goed’

Overigens zullen de recepten uit mijn e-boekje heus niet allemaal mislukken als je die Psylliumvezels weglaat (hoewel sommigen misschien wel) maar de meesten zullen gewoon net wat beter lukken met. Pannenkoeken die minder snel uit elkaar vallen tijdens het bakken of brood of cake dat net wat sponziger wordt. 🙂

psylliumvezels2

N.B. Ik ben er echter wel achtergekomen dat in de Paleo – wereld mensen minder te spreken zijn over Psylliumvezels. Wat en waarom dat moet ik nog uitzoeken. Het argument is vooral dat je de vezels gewoon uit groente en knollen moet halen… Helemaal waar… maar wat als dat ook niet helpt, zoals bij mij het geval? Andere argumenten vond ik zelf nog niet overtuigend genoeg en ik moet me er nog beter in verdiepen. Vooralsnog ben ik een tevreden gebruiker van Psylliumvezels en zie ik er geen kwaad in.

Tags: , , ,

Reactie 17 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Hoi Diana,
  Ik heb je glutenvrije brood met psylliumvezels uit het e-book gemaakt en hij was heerlijk! Echt een hele verademing vergeleken bij het glutenvrije brood van de natuurwinkel. Ik ga m’n xanthan gom in het vervolg vervangen voor de hierboven genoemde vezels. Ik had er nog nooit van gehoord.
  Het enige wat ik tegen vond vallen was de prijs. Als ik alle ingrediënten optel kom ik toch nog op zo’n 3 euro.
  Maar goed, goedkoper kan geloof ik niet.

  groetjes,
  Claudia (was ook bij het glutenvrije diner)

  • Hoi Claudia, wat leuk om te horen!!! 🙂

   Ja ik heb het brood nog enigszins budget-proof gehouden door geen notenmeel te gebruiken maar tapiocameel. 😉 Als je het elke dag wilt eten kan het idd wel wat duur zijn, maar als je het vergelijkt met kant en klaar glutenvrije broden uit de natuurvoedingswinkel dan valt het volgens mij wel mee idd 🙂

 2. Ik gebruik de vezeltjes ook overal in maar weet niet zo goed hoeveel er nu eigenlijk in moet. Heb jij daareen richtlijn voor?

  • Ik doe ongeveer een eetlepel, tot twee, afhankelijk per recept 🙂

 3. Vandaag ging ik op zoek naar glutenvrije meel met de verwachting om een van de komende dagen de Psylliumvezels ergens anders te gaan kopen. Ik werd dus blij verrast toen ik ze bij de Jumbo vond. Het product komt uit Zweden en heeft daarom het naam Fiber Husk. Misschien wordt jij daar ook blij van.

  • Dankjewel Emilie! 🙂

 4. Hallo Diana,

  Ik heb zojuist psylliumvezels gekocht maar had jouw stukje nog niet goed doorgelezen. Nu zie ik dat je het beter zonder de toevoeging inuline kunt nemen en helaas zie ik nu dat deze er wel in zit. Werkt het dan niet bij het glutenvrij bakken?

  • Ik heb geen ervaring met toegevoegde inuline… Dus ik weet niet wat voor resultaten dit gaat geven bij het bakken.

 5. Pingback: Zelf maken: dit heerlijke Oathie recept - one hand in my pocketone hand in my pocket

 6. wat zal ik zeggen, ik heb nog steeds gevoelige buikpijn gebruik 1 zakje 5 mg per dag., daarbij
  gebruik in nog 1 zakje forlax 10 gr per dag. weet niet of dit samen kan, kan niemand mij zeggen (misschien jullie wel) het divertikels op uiteinde dikke darm. hoor graag iets hierover
  dank u

  • Hoi Emmie,

   Psyliumvezels is niet voor iedereen! Het kan ook irriterend werken bij sommigen. Ik kan je verder helaas niet echt advies geven want wat voor de één werkt, werkt voor de ander absoluut niet. Heel veel sterkte,
   Diana

 7. Leuk stukje Diana en handig die Psylliumvezels. Ik wist niet dat ze ook de plakeigenschap van gluten hadden. Handig.

 8. Moeten de vezels worden gemalen, ik heb hele zaadjes?

 9. ik wist echt niet wat psylium vezels waren achteraf gebruiken mijn huidige man en mijn dochter zakjes op voorschrift van de arts ivm darm problemen wat ben ik blij met alle info in dit stukje en ik wi u dan ook erg danken. ik heb met plezier de info gelezen en opgeslagen om na te kunnen lezen. ik ga ze zeker gebruiken en onze bak steil aanpakken en veranderen, met vr gr trixy
  ps ik wou 5 sterren ingeven maar dat lukt niet, bij deze dus *****sterren

 10. Pingback: Het lekkerste low carb brood - Daily Cup of Bla Bla Bla

 11. Hi Diana,
  Heb al heel wat van je geleerd, toch enkele vragen:
  Moet ik psyllium wel of niet weken voordat het in het deeg gaat? of is het voldoende als ik het deeg een poos laat rusten om ‘wakker’ te worden? Als ik het toevoeg aan een bestaand recept, moet ik vocht toevoegen. Maakt het niet uit wat voor vocht?
  Voor knapperige kruidnootjes lukt het niet met psyllium denk ik? ze zullen vermoedelijk zacht blijven?