Boerderijtjes bezoeken in West Brabant

Afgelopen weekend waren we in Brabant. Mijn schoonouders waren een weekendje weg en wij mochten in hun huis gaan zitten. Ook hadden we hun auto tot onze beschikking zodat we wat leuke dingen konden ondernemen. Als je de hectiek van de grote stad gewend ben, is het ook weleens erg fijn om de rust op te zoeken. 🙂 De kinderen kunnen dan heerlijk in de tuin spelen en wij genieten van de stilte. Niets moet, alles kan. 🙂

Boerderijtjes bezoeken in de omgeving

Het leuke is dat er in de omgeving best een aantal biologische boerderijen zijn met een boerderijwinkel. Een overzicht van boerderijen in de omgeving vond ik op de site van Bewust Biologisch. We hadden toch wat boodschapjes nodig dus het leek ons leuk om die bij lokale boerderijen te halen. 🙂 We vinden het gewoon heel fijn als de lijn ‘van het land – naar de consument‘ kort is en dat onze kinderen zien waar ons voedsel vandaan komt. 🙂 Als leuke bijkomstigheid heb je gelijk een leuk dagje uit, en vooral de kinderen vonden het geweldig. 🙂

Biologische tuinderij de Heulhoeve in Hoeven

We reden eerst naar Hoeven, naar tuinderij de Heulhoeve voor verse boodschappen. Veel groente is van eigen teelt en daardoor scheelt het enorm in prijs met biologische groente uit de supermarkt. We kochten bijvoorbeeld biologische komkommers van eigen teelt voor maar 60 cent per stuk. 🙂 Mijn man was aangenaam verrast toen we het totaal te betalen bedrag hoorden en riep dat ook luid aan de kassa: “Zo dat is goedkoop!” 🙂 Ze hebben naast groente en fruit ook kaas, vlees, eieren en houdbare biologische producten. Zo een beetje alles kun je er vinden en de prijzen van die producten zijn ongeveer te vergelijken met de reformwinkel of bio supermarkt.

Biologische zorgboerderij De Beukenhof in Breda

Van Hoeven reden we door naar Breda, naar zorgboerderij De Beukenhof. De Beukenhof is echt een hele gezellige en grote boerderij. Er is een klein boerderijwinkeltje, je kunt er de koeien bekijken, je kunt er op het erf rondlopen en op een terrasje zitten en wat drinken. We kochten er een hele lekkere oude boerenkaas die minstens 4 jaar gerijpt was. Die kaas was errug lekker, misschien wel lekkerder dan de beroemde Italiaanse kaas Parmigiano Reggiano. 🙂 Daarna liepen we door naar de koetjes: ze waren op stal lekker hooi aan het eten. Ze leken het prima naar hun zin te hebben en ze waren ook best nieuwsgierig en kwamen dichterbij ons staan om even te kijken wie we waren.  Het is een biologisch – dynamische boerderij en dat betekent onder andere dat de koeien niet onthoornd worden. Alle koeien hebben een naam en bij elke koe staat vermeld wie de vader en moeder zijn en de geboortedatum. We zagen ook zakken met aanvullend voer liggen en ik kon het niet laten om even naar de ingrediënten te spieken. De inhoud bestond o.a. uit granen en ook een beetje soja. Tenminste, ik neem aan dat het een beetje is, omdat het als één van de laatste ingrediënten vermeld stond. Toch jammer…

Melktap De Kleine Meren in Rijsbergen

Op de vraag of er op de Beukenhof ook rauwe melk verkocht werd, was het antwoord helaas ‘nee’. Wel gaf ze ons een foldertje mee van een boerderij in de buurt die melk op de tap verkocht. Dit was boerderij ‘De Kleine Meren‘ in Rijsbergen (tussen Etten – Leur en Breda in). De boerderij ligt haast verborgen in een mooi en groen gebied. Je kan er zeven dagen per week dagverse melk tappen van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds. 🙂 Zo tapten we 5 liter melk voor maar 3,50 Euro. 🙂 Een glas melk aftappen was ook mogelijk voor 20 cent. Er hing ook een briefje dat de boerin als hobby rauwmelkse kaas maakt en dat die er ook te verkrijgen is. De boer liep gewoon op het erf, dus die sprak mijn man aan: “Wij willen wel een stuk kaas kopen!” De boerin werd erbij gehaald en we kochten een kaasje voor 4 Euro. Het melk aftappen vonden we echt een hele leuke belevenis. 🙂 Zelfs een beetje spannend.

Boerderij De Beukenhof

IMG_9822-copy

 

IMG_9841-copy

 

IMG_9845-copy

 

IMG_9847-copy

 

IMG_9843-copy

 

IMG_9844-copy

 

IMG_9840-copy

 

IMG_9839-copy

 

IMG_9836-copy

 

IMG_9832-copy

 

IMG_9834-copy

 

IMG_9830-copy

 

IMG_9831-copy

 

IMG_9827-copy

 

IMG_9823-copy

 Oeroude kaas (minstens 4 jaar gerijpt)

IMG_9881-copy

Rauwe melk aftappen bij de Kleine Meren

IMG_9850-copy

 

IMG_9878-copy

 

IMG_9876-copy

 

IMG_9874-copy

 

IMG_9872-copy

 

IMG_9869-copy

 

IMG_9853-copy

 

IMG_9852-copy

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Wat leuk, ik ga de adresjes onthouden. Laatst ook op een bio boerderij geweest met de kleine meid en samen heerlijke kaasjes geproefd (en gekocht)