Friet zonder aardappels: maak kennis met de taro!

Algemeen wordt aangenomen dat het Paleo dieet een ‘low carb’ ofwel een koolhydraatarm dieet is. Maar dat is niet per definitie zo. Veel Paleo voedingscoaches hameren op het belang van een stabiele bloedsuikerspiegel maar zeggen vervolgens niet dat je alle natuurlijke koolhydraten moet vermijden. Of je meer of minder koolhydraten moet eten hangt erg per persoon en omstandigheden af: wil je afvallen, geef je borstvoeding, ben je zwanger en/of sport je veel of beweeg je juist weinig en zo is er nog wel wat te bedenken.

Ons geval:

Zelf eten wij wel met regelmaat zetmeelrijke groentes en neem ik geregeld een handje gedroogde vruchten als tussendoortje omdat ik mijn jongste nog borstvoeding geef, overdag flink wat afwandel en me dus prettiger voel met ietsjes meer koolhydraten. Overigens eet ik nog steeds minder koolhydraten dan iemand met een regulier voedingspatroon. Volgens de Eetmeter van het voedingscentrum eet ik gemiddeld 90 gram aan koolhydraten per dag en dat is volgens het voedingscentrum veeeeeeels te weinig. Het is een wonder dat ik nog overeind sta als ik hun adviezen moet geloven. 😉 Maar ik lijk er eigenlijk prima op te functioneren, beter dan toen ik wel overwegend veel koolhydraten at. Ook bij de kinderen let ik erop dat ze voldoende natuurlijke suikers (naast de hoognodige gezonde vetten en eiwitten) binnen krijgen omdat ze nog volop in de groei zijn.

Mijn favoriete koolhydraatbronnen

Voorheen waren granen onze voornaamste bron van koolhydraten. Die heb ik inmiddels vervangen door zetmeelrijke groentes als bakbananen, zoete aardappels, pompoen, cassave en de taro. Daarbij eten de kinderen overdag  de hele dag door veel fruit. Ook gebruik ik weleens wat cassavemeel (tapiocameel) en kastanjemeel, allebei wat meer koolhydraatrijkere melen, in mijn baksels.

Het gemis van de aardappel

Mijn man en kinderen houden enorm van zelfgebakken frietjes. Maar helaas kunnen mijn dochter en ik niet goed nachtschades in grote hoeveelheden verdragen. Vooral ik ben er de laatste jaren steeds sterker op gaan reageren. De laatste keren dat ik een uitzondering maakte en flink ervan had gegeten, kreeg ik een kapot gehemelte waar ik dagenlang last van heb gehad, pijnlijke gewrichten en zat ik geregeld op de wc op een dag. Best heftig dus. Het afgelopen jaar hebben wij heel wat zoete aardappel frietjes gegeten. Hoewel manlief het wel te eten vond, vond hij het geen waardige vervanger voor de aardappel. Dochterlief liet zich al helemaal niet in de maling nemen. Voor haar waren dat geen patatjes en ze at ze na een jaar nog steeds niet. Zoonlief had nergens moeite mee, die vond ze lekker zoet. 😉

De taro

Toen ontdekten we de taro, ook wel de Chinese aardappel genoemd of de Eddoe of Eddo, en iedereen is weer tevreden thuis. De aardappel wordt officieel niet meer gemist. We kunnen nu weer af en toe genieten van een patatje zonder bijwerkingen. 😉 Het zijn harige, donkere knollen waarvan je echt niet zou zeggen dat ze zo lekker smaken. Het smaakt gebakken of geroosterd in de oven bijna net als aardappel. Ook qua structuur komt het echt heel dicht in de buurt. Gekookt heb ik ze echter niet geprobeerd, dus hoe dat smaakt durf ik niet te zeggen. 😉 Ik koop ze zelf altijd op de Blaak markt in Rotterdam bij de Surinaamse kraampjes, maar ze zijn ook te vinden in de toko’s.

Hoe bereid je de taro tot friet

Een kind kan de was doen: Je schilt de taro’s. Taro’s zijn geschild wel wat anders van structuur dan de aardappel. Wat gladder en misschien zelfs een beetje slijmerig. Ze zijn ook veel minder geel dan aardappels. Nadat je ze geschild en gewassen hebt, snij je ze in frietvormpjes. Dep ze droog en bak ze in een stabiele vet, zoals bijvoorbeeld ontgeurde kokosolie. Bestrooi het met Keltisch zeezout en eet smakelijk.  🙂

IMG_9768-copy

IMG_9770-copy

IMG_9772-copy

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 26 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Ik ga zeker kijken of ik ze hier in de buurt (Papendrecht) ook ergens kan krijgen!
  Bedoel je bakken in een pan of frituren met kokosolie?

  groetjes,
  Claudia

  • Wij frituren ze in kokosolie, maar bakken in de pan kan ook gewoon prima! Het is maar net wat je voorkeur heeft. 🙂

 2. Hee die liggen hier volgens mij ook altijd gewoon in de supermarkt, maar wist nooit wat het was. Wat goed zeg, ik ga ze eens proberen!! Nu al zin in.

 3. Ik ga ook eens kijken of ik ze ergens kan vinden. Van de week heb ik zelf mayonaise gemaakt en mijn oudste zat er echt van te smullen.

 4. Mmm, dit was echt heel lekker! We aten het eergisteren bij de barbecue en ik ben vandaag snel weer naar de toko gereden om een hele zak te halen 🙂 Mijn dochtertje en het buurmeisje vonden ze ook heerlijk!

  Heb jij ze wel eens gemaakt en daarna ingevroren? Ik denk dat ze daar wat slap van worden, maar het is toch wel heel verleidelijk om een flinke portie in één keer te maken en ze dan in zakjes in te vriezen…

  • Ja lekker zijn ze he? 😀 Ik heb laatst toevallig een hele hoop laten schillen en in frietjes laten snijden door manlief en dat in de koelkast ongebakken bewaard, maar dat kan denk ik ook wel ingevroren worden. En dan gewoon bakken/ontdooien wanneer jullie ze willen eten. 🙂

   • O, dat is natuurlijk ook een goed idee! Dank 🙂

 5. Heeft iemand wel eens geprobeerd ze in de oven te bakken? Zo ja, wat was het resultaat?

  • In de oven worden ze ook lekker! 🙂 Het gedraagt zich net als aardappels in de oven. 😉

 6. Pingback: Frietjes van cassave, nachtschadevrij en net echt! |

 7. Veel dank voor het terug brengen van echte frietjes in ons dieet!
  (Ook namens kinderen en manlief)
  Na de niet zo in de smaak gevallen bataat en pastinaak probeersels, eindelijk weer een echt lekker patatje op t menu!

  • Wat leuk om te horen Pien! 🙂

 8. Oeps! Kom er net achter dat ik voor onze frietjes geen Taro maar Tayer heb gebruikt!
  Komen wel uit dezelfde familie maar schijnen toch iet helemaal hetzelfde te zijn….
  Tayer kwam ik tegen bij een bekende XL supermarkt en ging er vanuit dat het taro was.
  (dit dorpse blondje moet nog veel leren 😉
  Hoe dan ook, de frietjes waren super!

  • Ik wist niet beter dat Tayer en Taro’s hetzelfde waren! Weer wat geleerd 🙂

 9. Dank je wel voor het recept. Hier groeien die knollen gewoon en ze heten Yautilla. Tenminste, zo spreekt mijn vrouw het uit. Gekookt zijn ze ook heel lekker, al smaken ze minder naar aardappelen. Je moet het gewoon een keer proberen. Wij eten heel veel knolgewassen, omdat het beter past in een diabetes dieet dan rijst.

 10. ik wil het ook graag proberen omdat ik met een koolhydraatarme leefwijze toch mijn frietjes wel mis .
  ik ben inm wel 10 kilo afgevallen en heb totaal nergens anders moeite mee.
  kun je me vertellen wat die knollen kosten en kun je ze elke dag eten?

  • Beste opa willem,

   De taro frietjes bevatten ook gewoon koolhydraten, net als de aardappel, dus als je echt geen koolhydraten eet of wilt/kan eten, dan denk ik niet dat ze geschikt voor je zijn om ze met regelmaat te consumeren. Ze kosten verder zo’n 3,50 a 4,00 per kilo, afhankelijk van waar je het koopt.

   Groetjes,
   Diana

 11. wij eten al zeker 10 jaar eddo en cassave als aardappel vervanger . De eddo kun je idd bakken als frites ,maar ook als kleine blokjes roerbakken en in een stoompan stomen om later te husselen met groentes . Cassave kun je in de lengte in 4 stukken snijden ,de harde kern eruit halen en dan in kleine ,dunne plakjes in de stoompan gaar stomen, dan husselen met groente of als ze ,net als bij patat, een beetje afgekoeld zijn frituren .

  • Bedankt voor de toevoeging! 🙂

 12. Hoi ,
  Even een vraag hoe lang moet ik de taro bakken ivm. de gifstoffen. of zijn zijn ze er al uit groet ilka

  • Hoi Ilka, ik kan helaas je vraag niet beantwoorden. Het zou kunnen dat de taro antinutriënten bevat (al weet ik het niet zeker), maar heb nog niet eerder gehoord dat ze gifstoffen bevatten? Ik weet wel dat normale aardappelen gifstoffen bevatten, bedoel je dat? Groetjes, Diana

   • Hoi ,
    Nee dat bedoel ik niet de gifstoffen vergaan door verhitting je kunt ook irritatie krijgen door het schillen en je mag ze absoluut niet rauw eten ze moeten goed gaar zijn dus mijn vraag aan jouw is hoe lang bak je de taro .
    groet ilka

    • Ah zo, je bedoelt dat ze zo wie zo niet rauw gegeten kunnen worden. 🙂 Ik bak ze altijd door en door gaar. Tot ze knapperig en goudbruin zijn. 🙂 Ik hou nooit de minuten bij, maar kijk naar de kleur en textuur.

 13. Ik had nog nooit gehoord van de taro/tayer/chinese aardappel/yum (blijkt allemaal hetzelfde te zijn), en ben erg blij met deze ontdekking van inderdaad een waardige aardappel/frites-vervanger. 🙂 Nu ik me heb ingelezen kom ik inderdaad ook overal tegen dat je deze knol eerst moet koken of een nachtje moet weken, voordat je hem verder bereidt en consumeert. Wij hebben het gisteren voor het eerst gegeten, volgens het recept hierboven. Was heerlijk, voedzaam en vullend, en heb geen last gehad van mogelijke reacties op het gif. Voor de zekerheid (en om het verschil te ervaren) ga ik ze de volgende keer toch wel even voorkoken. (Deed ik met gebakken aardappels ook altijd, maar dat was vooral omdat het dan de baktijd aanzienlijk verkort.) Hoe dan ook ben ik héél blij dat deze knol op mijn pad is gekomen, nadat ik hem mijn leven lang heb genegeerd in de supermarkt… 😉

  • Haha, niet yum, maar yam natuurlijk! 🙂
   En ik lees net dat er dan toch wel wat verschillen zijn in de onderlinge soorten, vergelijkbaar met dat “wij” een “stoompieper niet hetzelfde vinden als een pureepatat”, dus de ene soort is wat geschikter om te koken, de ander om te bakken enz. Ook verschilt het gehalte aan oxalaat – het “gif” wat nogal heftige reacties aan handen en gehemelte kan veroorzaken – per soort. Dit kan variëren van flinke huiduitslag bij het schillen, tot verlammingen van de mond en kaak tijdens het eten als het produkt niet voldoende gaar is. Aangezien de grote blauwe supermarkt alleen maar de tayer aanbiedt, zal dit dan wel een mildere soort zijn, anders zou de voedselinspectie dit produkt vast wel al hebben uitgebannen. 😉

  • Tayer is een knol. Dus een taro is een tayer. Maar niet alle tayer is taro. Je hebt ook andere soorten tayer, zoals pomtayer. Yam is een soort cassave. Het zijn dus echt allemaal andere dingen die je ook niet op dezelfde manier klaarmaakt. Taro is ook lekker om mee te koken in een groentesoep.