Melk direct van de koe: Rauwe melk!

Ik had niet zo lang geleden geschreven over waarom wij geen gepasteuriseerde melk drinken (zelfs niet als het biologisch is). Melk is van nature een gezond product maar pasteurisatie doodt de enzymen die wij mensen nodig hebben om melk goed te verteren en nodig hebben om de voedzame stoffen uit melk te kunnen opnemen. Daarbij verliest de melk ook een deel van de vitamines en mineralen als het gepasteuriseerd wordt. Je hebt dus eigenlijk twee keuzes: geen melk drinken of rauwe melk drinken.

Van geen zuivel, naar rauwe zuivel

We hebben een tijdlang helemaal geen zuivel gegeten. Op zich beviel dat wel, het enige wat we echt misten was vooral de kaas omdat daar niet echt goede vervangers voor zijn. 😉 Natuurlijk had ik weleens gehoord van rauwe melk, maar ik kon daar niet makkelijk aan komen en ik wist niet of het al die moeite wel waard was. Op de maandelijkse oogstmarkt kocht ik overigens weleens rauwmelkse boter en rauwmelkse geitenkaas. Mijn kijk op melk veranderde echter helemaal bij het lezen van Nourishing Traditions: een fantastisch Engelstalig kookboek met veel informatie over echte voeding en bereidingswijzes, gebaseerd op het werk van Weston Price. De voornaamste redenen waarom wij het nu wel drinken en over de verschillen tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk had ik hier al eens beschreven.

Rauwe melk en de Zwitsers

Ook het werk van Weston Price zelf en zijn bevindingen vond ik heel interessant: Met name het deel waarin hij schrijft over de geïsoleerde dorpjes in de Zwitserse Alpen. Die mensen leefden voornamelijk van rauwmelkse producten van koeien die alleen gras en hooi te eten kregen en in het voorjaar en zomer op groene grasvelden hoog in de bergen graasden. Deze mensen hadden een uitzonderlijke goede gezondheid en vertoonden nauwelijks tekenen van tandbederf.  Hij ontdekte ook dat de voedingswaarde van die melk (en het melkvet) vele malen hoger was dan van koeien die grotendeels op stal stonden en ook ander voer dan gras bijgevoerd kregen.

Maar die bacteriën dan?

Pasteurisatie wordt vooral gedaan om alle bacteriën te doden. Als de boer echt schoon te werk gaat en de koeien gezond leven, dan hoef je voor die bacteriën niet bang te zijn. Daarnaast bevat rauwe melk ook veel goede bacteriën die de slechte bacteriën in toom houden waardoor rauwe melk minder vatbaar voor bederf is dan gepasteuriseerde melk omdat wanneer er slechte bacteriën in gepasteuriseerde melk komen, ze al snel de overhand kunnen krijgen aangezien ze niet gestopt worden door de goede bacteriën. Je wilt trouwens geen rauwe melk uit de reguliere bio – industrie drinken omdat je daar WEL ziek van kan worden.

Waar kan je rauwe melk kopen?

Rauwe melk is niet heel makkelijk verkrijgbaar omdat het wettelijk niet is toegestaan het in de winkel te verkopen. Persoonlijk vind ik die wetgeving wat krom want we mogen wel rauw vlees (American Filet) en vis kopen (haring en oesters) en dat eten mensen wel massaal. Het komt er op neer dat je rauwe melk direct bij de boer zou moeten kopen. Hier en hier kun je adressen voor rauwe melk vinden. Zelf haal ik rauwe melk bij verschillende boerderijen in de omstreken van Rotterdam, hier vind je een overzicht van de adressen. Je weet niet wat je proeft als je rauwe melk drinkt. Heerlijk romig en vol van smaak. Je wilt dan echt niet anders meer. 🙂

Andere Rauwmelkse producten: RauwPower

Als je niet aan rauwe melk kan komen dan zijn er gelukkig nog andere alternatieven. De gefermenteerde melk producten van Rauw Power (de yoghurt en de kefir) bijvoorbeeld! De yoghurt is iets dunner dan de ‘gewone’ yoghurt uit de winkel, maar ontzettend lekker! Mijn kinderen drinken dat zo op, zonder iets erbij. Ook de kefir is heerlijk en die drinken we hier graag. Overigens verkopen ze ook heerlijke hangop van yoghurt en kefir. 🙂 Al hun melk komt ook nog van koeien die alleen gras eten. 🙂 Ik haal mijn Rauw Power producten op de boerenmarkt, bij Kuupmans Kaas, elke dinsdag op Eendrachtsplein in Rotterdam. Voor meer verkoopadressen kun je de website bezoeken.

Rauwmelkse Kaas

Er zijn ook tal van rauwmelkse kazen te koop, vaak te koop als boerenkaas. Het is een kwestie van even ernaar vragen bij een goede kaasboer. Ook de Marqt heeft een leuke selectie rauwmelkse kaas in het assortiment. De lekkerste rauwmelkse kaas vind ik Remeker! 100% grasgevoerd en met liefde gemaakt en een geweldige bron van vetoplosbare vitaminen. Ook de kaas van Remeker koop ik op de boerenmarkt, elke dinsdag op Eendrachtsplein bij Kuupmans Kaas, Rotterdam (UPDATE: en tegenwoordig is de Remeker kaas ook te koop bij de Groene Passage op de Mariniersweg). Wanneer je in omgeving Rotterdam woont kun je ook nog naar de Oogstmarkt voor lekkere boerenkazen van koe, geit en schaap! Wel altijd voor de zekerheid even vragen of ze rauwmelks zijn. 🙂

luca-drinkt-melk

rauwpower1

rauwpower2

nourishing-traditions2

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 16 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat een leuk artikel Diana! Erg informatief. Ik ben ook fan van de Rauwpower producten, vooral de kefir hangop is geweldig. Ik wist niet dat die op de boerenmarkt verkocht wordt. Dat scheelt voortaan een eind omrijden :-).

  • Hoi Leonie, wat leuk dat je een reactie achter hebt gelaten! 🙂 Ja handig dat het gewoon in Rotterdam te krijgen is he! 😀

 2. Hi Diana, Ik zou graag kefir maken met rauwe melk. Je geeft aan jou een mailtje te sturen voor adres(sen) voor rauwe melk in Rotterdam. Bij deze. Dank je wel alvast!

  • Ik zie je mailtje tegemoet, dan mail ik je het adres door 🙂

 3. Hallo paleo familie,
  als producenten van Rauwpower zijn we natuurlijk heel trots op mensen zoals jullie.
  Ga lekker door met waar je mee bezig bent.
  Voor ons geen betere PR denkbaar

  • Dank jullie wel 🙂 Voor jullie geldt natuurlijk ook: Ga zo door 🙂 Ik hoop dat steeds meer mensen jullie lekkere kefir en yoghurt mogen ontdekken 🙂

 4. Leuke blog. We zijn ons aan het oriënteren om naast grasgevoerd vlees ook rauwmelkse zuivel en kaas van 100% grasgevoerde koeien te verkopen. In dat kader vroegen we ons af of de door jou gegeten zuivel / kaas van 100% grasgevoerde koeien afkomstig was. Dit is namelijk meestal niet het geval, ook niet in geval van biologische producten. 100% grasgevoerd geeft in vlees en in zuivel een andere samenstelling oa qua vetzuren.

  • Hoi Ymkje,

   Bedankt voor je reactie! 🙂 Ik koop de kaas van Remeker (100% grasgevoerd) en de melk van Rauw Power (100% grasgevoerd) en soms Pure Graze melk. 🙂 Heeeel soms koop ik eens rauwmelkse kaas dat niet 100% grasgevoerd is, maar dat is eerder een uitzondering dan regel. 😉 Maar ik moet er wel bij zeggen dat het wel moeilijk is om aan grasgevoerde zuivel te komen… ik heb geluk dat mijn verkooppunten in de buurt liggen, maar lang niet iedereen heeft zoveel geluk.

   Leuk dat jullie ook interesse hebben om zuivel te verkopen! Ik ben heel benieuwd naar de eventuele ontwikkelingen. 🙂 Ik wens jullie heel veel succes!
   Groetjes,
   Diana

 5. Ik wil rauwmelkse producten in Rotterdam kopen. Heeft u een adres voor mij? Alvast bedankt, groetjes!

  • Hoi Victoria, Moet je me even een mailtje sturen. Groetjes, Diana

 6. Ik woon in crooswijk. Ik wil graag rauwe melk kopen, maar ik weet het niet waar kan ik kopen! Kun u mij adres sturen ?

 7. Die rauwpower is helaas erg duur, lijkt me lekker, hoe sta jij tegenover rauwe melk(producten) en osteoporose (dus als je het hebt)?

  • Als je rauwmelkse producten verdraagt en daar geen klachten van krijgt, dan kan je het zeker proberen te nemen. RauwPower is idd duur, goedkoper is om zelf kefir te maken van rauwe melk (google voor de korrels en recepten 🙂 ).

 8. Hoi Diana!

  Heel leuk en informatief artikel!!!

  Ik heb een zoontje van 8 maanden en ik wil hem geen melk uit de winkel geven. Zou de gefermenteerde yogurt en kefir van RouwPower geschikt voor hem zijn? Alvast bedankt! 🙂

  • Ik durf het niet te zeggen, je kan het proberen natuurlijk. 🙂 Het bevat wel veel voedingstoffen. 🙂