Eerst aan de Fristi: nu drinkt ze water!

Ja jullie zien het goed: dit is een foto van mijn dochter die Fristi drinkt. Niet al te gechoqueerd kijken alsjeblieft. 🙂  Er was dus een tijd dat ik mijn dochter (hier op de foto rond haar 2e verjaardag) echt Fristi gaf. Niet altijd overigens. Thuis kreeg ze geen Fristi 😉 wel vruchtensappen en aanleng limonade (niet dat het veel beter was . . . ) Nu ik de foto terug zie kan ik haast niet geloven dat we nog steeds dezelfde ouders zijn.

Eerst dronk ze Fristi, nu drinkt ze voornamelijk water

Zo zie je maar, we hebben heus niet altijd zo gezond gegeten of altijd maar gezonde keuzes gemaakt. Simpelweg omdat we er niet zo bij stil stonden. Ik heb mijn dochter niet gelijk aangeleerd water te drinken en gaf haar heus ook weleens snoep te eten met e-nummers en geraffineerde suiker erin. Toch is het ons gelukt om haar water te leren drinken. Nu vraagt ze erom en vindt ze het lekker ook! Ook vraagt ze thuis en in de winkels bijna nooit om snoep en bijna altijd om fruit of één van mijn zelfgemaakte lekkernijen.

Het is nooit te laat om kinderen een gezonde gewoonte aan te leren

Wat ik hiermee dus wil zeggen: het is nooit te laat om kinderen goede en gezonde gewoontes aan te leren. Het vergt uiteraard wel meer inspanning en creativiteit van de ouder als sommige gewoontes er niet vanaf de geboorte met de paplepel zijn ingegoten (uitzonderingen daargelaten). Mijn zoontje weet bijvoorbeeld niet beter en lust graag water en we hebben daar nooit moeite voor hoeven te doen om hem dat te laten drinken. Bij mijn dochter, die niet echt gewend was water te drinken, hebben we daar dus meer moeite voor moeten doen.

Stap voor stap steeds minder zoete drankjes en steeds meer water

Eerlijk gezegd weet ik niet wat dé manier is om kinderen aan het water te krijgen als ze dat niet gewend zijn. Elk kind is anders en daar geldt weer een andere handleiding voor en natuurlijk verschilt het of je kind 2 is of 10 . 😉 Ik kan alleen vertellen hoe wij het voor elkaar hebben gekregen en wat gewerkt heeft bij onze dochter. Eerlijk gezegd denk ik dat een Cold Turkey methode minder goed zou werken bij haar, dus we hebben het bij haar in fases aan snoep en zoete drankjes laten ontwennen. Het ging heel geleidelijk aan en eigenlijk zonder al te veel strijd of moeite. Het lijkt alsof ik al die fases helemaal uitgedacht heb, maar dat is niet zo: We begonnen aan onze ontdekkingstocht met gezond eten en stelde daarin de keuzes steeds bij. Eerst weerden we e-nummers en daarna vond ik het bijvoorbeeld ook een beter idee om geraffineerde suikers te schrappen. Deze beslissingen nam ik weer mee in het aanbod drinken voor mijn dochter.

De fases: Het leren water drinken en lekker vinden

  • De eerste fase was het laten staan van drankjes met kleurstoffen en additieven en die vervangen voor drankjes zonder die troep. Daar zat uiteraard nog wel geraffineerde suiker in en weinig tot geen voedingswaardes. We kozen bijvoorbeeld voor geconcentreerde vruchtensappen, pure vruchtensappen of diksap zonder rare ingrediënten.
  • Stap 2 was het verwijderen van de geconcentreerde vruchtensappen. Wat overbleef waren alleen pure vruchtensappen, diksap of zelfgemaakte siroop.
  • Vervolgens begon ik de diksap en siroop steeds meer met water aan te lengen waardoor ze minder zoet werden. Ook begon ik afwisselend water aan te bieden die ze soms wel, soms niet dronk.
  • Wanneer de diksap, vruchtensap en siroop op ging kocht ik opgegeven geen nieuwe meer. Vruchtensappen waren nu alleen nog maar voor buitenshuis.
  • Tot slot: Thuis was ze inmiddels goed water gaan drinken en ook buitenshuis begon ik haar steeds vaker water aan te bieden.  Inmiddels drinkt ze ook buitenshuis, in restaurants, alleen nog maar water. Ze vraagt dan altijd lief aan de serveerster om bubbelwater met een schijfje citroen. Dat is dan voor haar echt genieten. 🙂 Pure verdunde appelsap of sinaasappelsap (aangelengd met water) drinkt ze nu alleen nog maar wanneer ze op een kinderfeestje is of wanneer we wat te vieren hebben.

Dit is dus het proces geweest die we doorlopen hebben met onze dochter, die denk ik in zijn totaal een jaar heeft geduurd ongeveer. Er zullen vast duizend en één tips en manieren bestaan. Ik vind het leuk om andere ervaringen hierover te lezen! 🙂

Wat ze naast water nu nog meer drinkt

Ze drinkt natuurlijk niet alleen water. Ter afwisseling bied ik soms wat kokoswater aan en rauwmelkse drinkyoghurt (kefir), rauwe melk of zelfgemaakte smoothies. Ook waardeert ze in de koudere maanden lauwwarme vruchten/kruidenthee, die ze in een thermoskan mee krijgt naar school. Zoals ik al hierboven schreef drinkt ze in horeca gelegenheden altijd graag bubbelwater met een schijfje citroen en op kinderfeestjes aangelengde appelsap of sinaassappelsap. Dit is trouwens de situatie van nu, ik weet natuurlijk niet wat haar voorkeuren zullen zijn wanneer ze ouder wordt en via school of vriendjes met ander drinken en snoep weer in aanraking gaat komen. Ik vertrouw er dan op dat ze dan voor haarzelf goede keuzes kan gaan maken en als dat eens een keer iets is wat minder gezond is, dan is dat zo. 😉

 

aan-de-fristi

 

 

Tags: , , , , , , ,

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Wij zijn vanaf januari zo veel mogelijk (geraffineerde) suikervrij en paleo gaan eten net twee jongens van toen 8 en 9. Was wel wat uitleggen maar vooral ondervinden voor nodig. Nu gaat naar school een fles water en een kleinere fles met coolbear mee. Ipv 3 boterhammen nog maar 1 spelt en een eiermuffin, pompoencake, tomaatjes, paprika en gehaktballetjes mee. Ze hebben heel weinig tijd om te eten op school 15 minuten… dus het moet makkelijk weghappen. Snoep is thuis vervangen door fruit, vers en gedroogd zonder toevoegingen. Vooral de jongste merkt het direct als ie fris drinkt of snoep. Druk in zn hoofd. Van de zomer had ie ongemerkt 3 glazen dubbelfris op bij vrienden en hij was er ziek van! Nu wil ie zelf niet meer! Fijn he!

    • 15 minuten eten is bizar. 🙁 Je doet het geweldig zo te lezen. 🙂 Stapje voor stapje. Inderdaad fijn dat hij nu zelf geen dubbelfris meer wilt drinken. Nu heeft hij het ook zelf ondervonden dat het toch niet zo gezond is, soms is dat de beste manier. 😉