Natuurlijk hulpmiddeltje tegen oorpijn: Propolis druppels

Zo lang ik het me kan herinneren wordt ik van tijd tot tijd gekweld met oorpijn: zowel door een chronische gehoorgang ontsteking als door middenoorontstekingen. Eerlijk is eerlijk, die terugkerende gehoorgang ontsteking is mijn eigen schuld doordat ik het niet kan laten om met wattenstaafjes mijn oren schoon te maken, hoewel ik wéét dat het erna weer ontstoken raakt. Ik heb een tik: ik kan gewoon niks in mijn oren verdragen, ook geen beetje oorsmeer. Gek genoeg vind ik het ook nog eens een heerlijk gevoel, dat wattenstaafje in mijn oor. Dit is een gewoonte dat ik mezelf echt moet afleren. 😉 Die middenoorontstekingen zijn echter een heel ander verhaal.

Lage weerstand en oorontsteking

Wat mijn eigen gezondheid betreft zijn mijn oren altijd een zwakte geweest. Mijn moeder zegt me tot op de dag van vandaag: “Je had nooit ergens last van, maar wanneer je ziek werd, dan was het altijd een oorontsteking“. Nu hoor je dit natuurlijk wel vaker bij kinderen, maar ook op latere leeftijd blijven die oorontstekingen altijd opspelen. Vliegen kan bij mij, wanneer ik een lage weerstand heb, zo weer een oorontsteking veroorzaken. Een verkoudheid of griep ook, en die gaan dan ook altijd gepaard met een milde middenoorontsteking, en als ik pech heb een flinke dubbele middenoorontsteking. Gelukkig is mijn weerstand de laatste jaren flink verbeterd door goede voeding waardoor ik haast niet meer verkouden of grieperig wordt (dat was voorheen wel 6 keer in het jaar!) en me dus ook de ooronstekingen bespaard blijven. Toch heb ik tegenwoordig altijd Propolis druppels in huis, voor het geval dat! 🙂

Wat is Propolis?

Ik las voor het eerst over Propolis in een boek van David Wolfe (Superfoods). Propolis wordt gemaakt door bijen uit onder andere de knoppen en de bast van bomen en planten. Bomen scheiden deze hars af ter genezing en voorkoming van ziekte. Een drukbevolkte bijenkorf is heel gevoelig voor ziektes en de slimme bijen beschermen zichzelf tegen bacteriën en virussen door de cellen van de bijenkorf met Propolis af te dekken.

De goede eigenschappen van Propolis

Volgens het boek ‘De Supplementenwijzer‘ van Juglen Zwaan en ‘Superfoods‘ van David Wolfe, zijn er in verschillende onderzoeken aangetoond dat Propolis een pijnstillende en anti-microbiële en anti-virale werking heeft en de Grieken en Romeinen waren al goed op de hoogte van de medicinale werking ervan. Propolis is tevens rijk aan mineralen, vitaminen, aminozuren en bioflavonoïden. Propolis zou verlichtend werken bij aften, mondzweren, voorhoofdholte ontstekingen en ook wordt het succesvol ingezet bij oorontstekingen. Vooral toen ik dat laatste las, was mijn interesse gewekt en haalde ik Propolis (olie) oordruppels in huis.

Onze ervaringen met Propolis oordruppels

Die druppels stonden een tijdje ongeopend in de kast. Na een tijdje dacht ik dat ik wellicht onnodig geld eraan had uitgegeven aangezien ik het toch niet nodig had (niet dat die druppels duur waren overigens!). Tot ik op een avond spontaan last begon te krijgen van mijn oren. Het was dit keer niet mijn gehoorgang die opspeelde omdat het echt van binnenuit scheen te komen. Daarbij begonnen mijn oren behoorlijk te suizen en kon ik ineens niet meer goed horen. Ik ging slapen en was ervan overtuigd dat het de volgende ochtend waarschijnlijk weer over zou zijn. Maar toen ik opstond was het nog net zo erg aanwezig, en het leek er niet beter op te worden. Tijd om die Propolis druppels dus uit te gaan proberen. 😉 Om de paar uur druppelde ik wat olie in mijn oren. Ik had verder geen hoge verwachtingen ervan, maar eerder de gedachte dat het in ieder geval geen kwaad kon om het te proberen. Halverwege de middag waren de klachten bijna helemaal afgenomen, en de volgende dag zelfs helemaal weg. Ik durfde niet met zekerheid te zeggen dat het door de Propolis kwam, maar ik sloot het zeker niet uit.

Toen kreeg mijn dochter oorpijn

Gisteravond begon dochterlief ’s avonds ineens te huilen. Ze had pijn aan haar rechteroor. Ze had echt nog nooit eerder geklaagd over oorpijn en persoonlijk denk ik dat de zwemlessen, waar ze net mee is begonnen, de boosdoener is. Het ging van kwaad tot erger: ze wou niet meer eten, jammerde, huilde en riep constant: ‘Au, au, au mijn oor doet zo’n pijn‘. Uiteraard gebeuren dit soort dingen bij ons altijd in het weekend en tijdens feestdagen wanneer je geen huisarts kan bellen. 😉 Vrijwel gelijk pakte ik de Propolis druppels erbij. 🙂 Het is ontzettend moeilijk om je kind zo te zien en als geen ander weet ik hoe pijnlijk een oorontsteking kan zijn en hoeveel last het kan geven. Gelukkig kon ik voor mijn gevoel tenminste iets proberen in plaats van machteloos toekijken. Die druppels leken verlichting te geven: Rond elf uur ’s avonds toen ze even wakker werd zei ze me dat haar oor nog maar een ‘beetje pijn deed‘, ze sliep daarna de hele nacht door en vanmorgen had ze nergens last van!  🙂

Disclaimer

Ik mag en wil hier op mijn blog natuurlijk niet stellig beweren dat Propolis druppels helpen bij oorpijn. Ik kan alleen maar vertellen wat onze ervaringen hiermee zijn. Bij ons hielp het in twee gevallen heel snel. 🙂 Ik denk eerlijk gezegd dat dit was omdat ik er twee keer heel snel bij was. Ik weet natuurlijk niet of de druppels ook zo snel verlichting geven als er al volop een ontsteking aan de gang is, al geloof ik best dat die druppels de genezing ervan zouden kunnen bespoedigen. 😉 Ik wil dit graag als tip geven omdat ik weet hoe vervelend een oorontsteking kan zijn bij kinderen en ik me kan voorstellen hoe wanhopig je als ouder kan worden als je kind constant geteisterd wordt door oorontstekingen. Uiteraard is het eigenlijk vooral belangrijk om de algemene weerstand van het kind te verhogen door o.a. volwaardige en goede voeding. Nog meer goede en natuurlijke tips tegen oorpijn? Check dit artikel van de Groene Vrouw eens. 🙂 
P.S: Ik mag overigens niet schrijven waar ik de druppels heb gekocht omdat er in Nederland al een tijdje een wetgeving van kracht is dat men niet meer over voedingssupplementen en natuurlijke middeltjes mag schrijven met een link naar het betreffende product, als de claims van de eigenschappen ervan niet goedgekeurd zijn door de EU. Zelf googlelen mag natuurlijk wel. 😉 
Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens