Doe het zelf: Groente fermenteren

Maandag schreef ik al over de voordelen van fermenteren. Vandaag beschrijf ik hoe je het moet doen. 🙂 Zoals ik al eerder schreef, er is echt niks moeilijks aan. Toch heeft het lang geduurd voordat ik het aandurfde en ik zelfvertrouwen kreeg. Ik had toch een soort van angst dat het dan niet zou lukken en alles zou bederven of zo. Maar die angst was ongegrond, en tot nu toe zijn al mijn fermentaties goed gegaan.

Wat heb je nodig:

 • Gesteriliseerde potten die je luchtdicht kan afsluiten (weckpotten of type Mason Jars)
 • Een grote kom
 • Keltisch Zeezout, ongeveer 2 eetlepels.
 • Te fermenteren groente. Mijn favorieten (omdat deze lekker simpel zijn): witte kool, rode kool, koolrabi, wortels / penen en rode bieten. Slappe groene bladgroentes zou ik niet doen. Zelf heb ik 1 rode kool gebruikt en 2 halve liter potjes. Voor het gemak noem ik het nu verder ‘kool’ maar het kan dus ook andere groente zijn.

Hoe ga je te werk, met stap voor stap foto’s:

groente-fermenteren1

 • Snijd de kool in smalle reepjes. Zelf deed ik het in de Magimix met een julienne snijder.
 • Doe de kool in een grote kom.
 • Strooi het Keltische Zeezout erover heen en meng het door de kool. Begin met een beetje zout, en proef dan of het geheel niet té zout wordt. Strooi geleidelijk naar smaak meer zout bij. Het zout onttrekt vocht uit de kool en zorgt ervoor dat het niet gaat schimmelen tijdens het fermentatieproces.
 • Je kunt ook ter variatie nog wat andere groente toevoegen zoals wortel, koolrabi of zelfs appel. Ook kun je kruiden naar smaak toevoegen, maar daar heb ik zelf nog niet mee geëxperimenteerd.
 • Laat alles een half uurtje staan.

groente-fermenteren2

 •  Na een half uurtje ga je met je handen in de kool knijpen zodat het geheel nog meer vocht los laat. Dit kun je trouwens ook doen met een vijzel door voorzichtig op de kool te stampen/drukken.

groente-fermenteren3

 • De kool is klaar wanneer er veel vocht uit komt wanneer je erin knijpt.

groente-fermenteren4

 • Doe de kool in de gesteriliseerde potjes en druk met een vijzel het geheel goed naar beneden tot alles goed onder eigen vocht staat. Het geheel zet nog uit tijdens het fermenteren, dus maak de potjes niet te vol.

groente-fermenteren5

 • Laat dan de potjes minstens 3 dagen op kamertemperatuur staan, bijvoorbeeld op het aanrecht.
 • Ontlucht elke ochtend de potjes even.
 • Na 3 dagen is het in principe klaar. Je kunt ze ook veel langer laten staan zodat er meer smaak ontwikkelt.
 • Na het aanbreken van een potje in de koelkast bewaren.
 • En nu allemaal aan de slag ermee! 🙂

nourishing-traditions2

 

Tags: , , , , , , ,

Reactie 27 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Oh super dit! Leuk, nu ga ik het ook proberen. Ik miste nog een helder stappenplan en was een beetje te lui om het zelf uit te zoeken 😉 Maar die Mason jars he, ik heb die ook van Dille en Kamille, maar als je die goed afsluit, kun je ze daarna niet meer hergebruiken toch? Dan moet je volgens mij nieuwe deksels kopen. Of gewoon wat minder hard draaien, dan zijn ze ook goed genoeg dicht?

  Liefs, Linda

  • Volgens mij kun je gewoon gebruiken, tenzij ze door het zuur aangetast zijn, dan zou ik wel nieuwe halen. 🙂 Meestal kun je ze niet hergebruiken als je de potjes luchtdicht zijn gemaakt door ze in water even te koken bij andere inmaakprocessen. Maar dat is nu dus niet het geval. 🙂

   • Hoi Diana,

    Trek jij de potjes vacuüm voordat je ze voor langere tijd bewaart? Toen ik de mijne onderste boven zette, lekte al het vocht eruit! Denk dat mijn potjes niet geschikt waren om te fermenteren, of in elk geval niet om vacuüm te trekken. Ik heb de potjes (1 weckpot en 1 oude pindakaaspot) nu maar gewoon in de kelder gezet. Hopelijk blijven ze daar wel goed!

    Liefs

    • Nee heb geen potjes gekocht die vacuüm trekken, dat gebeurt min of meer vanzelf tijdens het fermenteren. Wel is het belangrijk dat je het luchtdicht kan afsluiten en dat de kool/groente helemaal onder zijn eigen nat staat.

     • Marlene

      Er trekt tijdens het fermenteren niets vacuüm! – er ontwikkelt zich juist gas waardoor de pot onder druk komt (vandaar dat ontluchten).
      Vandaar ook dat je potjes gingen lekken bij het ondersteboven zetten. Dat moet je dus niet doen! Ook al omdat het ‘zuur’ van het ferment daarmee in aanraking komt met de binnenkant van de deksel en daarmee een reactie kan aangaan (bijvb roesten).
      Succes!

     • diana

      Bedankt voor de toelichtiging Marlene!

 2. Wauw wat goed om te lezen dat het zo makkelijk is.. Hoe gebruik je de gefermenteerde groente? En hoelang kan je ze bewaren?

  • Ik gebruik ze door salades heen, of gewoon bij elk gerecht een klein beetje op mijn bord. 🙂 Je kunt het behoorlijk lang bewaren als ze goed afgesloten zijn (koel en donker), zelfs enkele maanden en misschien zelfs langer.

 3. Super, ga ik doen. Ik hou erg van zuurkool, vooral omdat het licht verteerbaar is. Daarom verwacht ik dit ook lekker te vinden.

 4. Ik zag vorige week weckpotten bij de Ikea. volgens mij iets rond de twee euro.

  • Oh dat lijkt me niet duur voor een weckpot!

 5. Hallo Diana,

  Mijn pot staat sinds gisteravond klaar. Nu maar hopen dat er gebeurt wat de bedoeling is, vind het toch wat spannend.
  Als je de groente aanbreekt wanneer deze klaar is en dus in de koelkast gaat, moet dat dan weer in een weckpot of kun je de opbrengst ook verdelen in kleinere ‘gewone’ potten met deksel?

  Groeten,
  Caroline

  • Hoi Caroline, wat leuk! Ben benieuwd na een paar dagen 🙂 Zal vast helemaal goed gaan! 🙂 Je kunt daarna idd eventueel in kleinere potjes verdelen, zolang die goed en luchtdicht afsluiten en voor de zekerheid op een donkere en koele plek bewaren. 🙂 Succes! 🙂

  • Dank voor de tip! 🙂

 6. Als je het vocht eruit knijpt gebruik je dat dan nog in het potje of gooi je dat weg?

  • Hoi Jantina, de vocht gebruik je gewoon voor in het potje 🙂 De groente moeten in zijn eigen ‘nat’ staan.

 7. Met het potje ontluchten bedoel je dan gewoon even openen en terug sluiten, begrijp ik dat goed?

 8. hoe “ontlucht” je de potten dagelijks?

  • Door de deksel er vanaf te schroeven, daarna weer erop. 🙂

 9. Hallo, kool is toch pas na ongeveer 12 weken klaar. Na 3 dagen is het nog heel hard en nog lang niet gefermenteerd. Na 3 dgn zet ik het in de koelkast en daar fermenteert het nog weken na. Pas na 3 mnd is de zuurkool (gefermenteerde kool) lekker zacht en eetbaar. Of doe ik wat fout?

  • 3 dagen is het minimum, dan is het al gefermenteerd en blijft het houdbaar (als de kamer temperatuur niet te laag is). Je mag het uiteraard veel langer laten staan, totdat je het zelf lekker vindt geworden.

 10. Kunnen er ook foute bacterién ontstaan?

  • Dat kan, maar dan merk je dat gelijk wanneer je het potje open maakt 😉 Dan ruikt het niet meer zoals het moet ruiken (fris zurig) maar dan ruikt het naar en bedorven. Bij twijfel altijd gewoon de batch weggooien. Probeer zo schoon mogelijk te werken om dit dus te voorkomen. 🙂

 11. Pingback: 8 tips bij maag- en darmklachten, let vooral op tip 4! – Norena Health