Commotie alom: het voedingscentrum doet een uitspraak over Superfoods

De afgelopen week kwam het voedingscentrum met een standpunt over Superfoods. Zo zou je alleen gezond blijven door gevarieerd te eten en niet door het nemen van Superfoods; het zou voornamelijk een marketingshype zijn; er zou een gevaar zijn dat mensen te eenzijdig gaan eten door alleen Superfoods te gaan nuttigen. Iedereen raakte in rep en roer en er werd volop veel over gesproken en gediscussieerd op de Social Media kanalen.

Waarom ik het voedingscentrum niet meer serieus neem

Eerlijk gezegd kan het me verder niet zo veel schelen wat het voedingscentrum allemaal te zeggen heeft. Volgens het voedingscentrum zou ik spontaan neer moeten vallen vanwege de grote hoeveelheid (verzadigd) vet in mijn voedingspatroon en het ontbreken van een grotendeels van brood en granen afkomstige koolhydraten. Persoonlijk heb ik niet veel baat gehad met hun voedingsadviezen: Ik at keurig volgens de schijf van vijf; ik vermeed vet als de pest, telde obsessief calorieën en ik koos vaak voor het ‘kies bewust‘ logo in de supermarkt, denkende dat ik zo gezonder bezig was. Ik kan het nu eigenlijk niet geloven, maar er was echt een tijd dat ik geloofde dat biologisch eten onzinnig en onnodig was en dat als e-nummers echt zo slecht waren dat de overheid of het voedingscentrum daar vast een stokje voor zou gaan steken en dat verzadigd vet de duivel was. Maar tja, ik was wel 20 kilo zwaarder en zat alles behalve goed in mijn vel. Toen ik biologisch ging eten, puur en onbewerkt, zonder e-nummers, toegevoegde suiker en lekker veel vet in mijn voedingspatroon, pas toen begon ik met afvallen!

Waar maakt het voedingscentrum zich druk om?

In mijn ogen zou het voedingscentrum zich om belangrijkere dingen moeten druk maken dan haar tijd en aandacht te besteden om Superfoods in een kwaad daglicht te zetten. Mensen die Superfoods eten zijn over het algemeen mensen die zich bewust zijn van wat ze in hun mond stoppen en over het algemeen een gezonder voedingspatroon erop na houden (uitzonderingen daargelaten). Maar er is een nog groter deel van de bevolking die kampt met overgewicht en allerlei degeneratieve ziektes zoals kanker, diabetes, chronische vermoeidheid en hart- en vaatziektes die vaak ontstaan door verkeerde voedselkeuzes en het ontbreken van puur en onbewerkt eten en in plaats daarvan te veel bewerkt voedsel met weinig voedingswaarde en te veel onnodige toevoegingen. Daarbij haalt het overgrote deel van de bevolking niet eens de aanbevolen twee ons groente en twee stuks fruit per dag. Er ligt dus veel werk om Nederland gezonder te maken, maar in plaats daarvan maakt het voedingscentrum zich druk om Superfoods.

Wat denk ik over Superfoods?

Als je het hebt over Superfoods dan denk je vaak aan allerlei poeders, besjes en zaadjes met exotische namen: Macapoeder, Spirulina, Acai besjes, Hennepzaadjes en Chiazaadjes. En dan heb ik er nog maar een paar genoemd. Ze worden Superfoods genoemd omdat het voedingsmiddelen zijn met een hoge concentratie aan voedingsstoffen. Ze komen vaak van ver, en zijn ook niet goedkoop. Zijn ze momenteel een hype? Ja, misschien. Zullen er mensen en voedingscoaches rijk van worden? Ongetwijfeld. Maar toch lig ik er niet wakker van. 😉

Gezond eten moet de basis zijn

Ik geef het voedingscentrum gelijk als ze zeggen dat gezonde en gevarieerde voeding de basis moet zijn, maar ik geloof ook dat wanneer je te kampen hebt met bepaalde klachten of tekorten, dat Superfoods zeker een goede aanvulling kunnen zijn op het voedingspatroon. Heel veel mensen kampen met tekorten door een jarenlange onvolwaardige voedingspatroon, dus zo gek vind ik het niet eens als mensen hun tekorten met o.a. Superfoods proberen aan te vullen. Maar dat kan uiteraard door ook veel andere voedingsmiddelen aan het eetpatroon toe te voegen die officieel geen Superfoods genoemd worden. Vooral de laatste tijd heb ik ontdekt dat er meer voedingsmiddelen bestaan die zeer gezond zijn omdat ze bol staan van de voedingsstoffen en deze mogen wat mij betreft ook de titel Superfood krijgen: zelfgemaakte bottenbouillon bijvoorbeeld; van runderbotten of kippenbotten, lever van gras-gevoerde dieren, eieren, gefermenteerde levertraan, avocado’s, borstvoeding (voor baby’s, dreumesen en misschien zelfs peuters), rauwe melk en boter van gras-gevoerde koeien, broccoli, boerenkool, noten, blauwe bessen en gefermenteerde groente (en de lijst is vast niet helemaal compleet!). Waarom worden deze ook geen Superfoods genoemd? 🙂

Geef ik mijn geld uit aan Superfoods?

Supefoods zijn vaak behoorlijk aan de prijs dus mijn prioriteit gaat uit naar het kopen van goede en gezonde voeding van goede kwaliteit. 🙂 Als ik soms weleens iets extra te besteden heb dan koop ik weleens Chiazaadjes, Macapoeder, rauwe cacaopoeder of Hennepzaadjes. Van alle Superfoods die er zijn gebruik ik momenteel weleens Macapoeder voor meer energie omdat ik soms nog weleens energie tekort kom (door de schade die de gluten-intolerantie heeft aangericht). Maar waar ik vooral mijn geld aan wil uitgeven zijn eigenlijk vooral voedingsmiddelen zoals groente en fruit van het seizoen (zo gevarieerd mogelijk), rauwe zuivel van gras-gevoerde koeien, lever van gras-gevoerde dieren, botten van gras-gevoerde dieren om bouillon van te trekken, gefermenteerde levertraan, gras-gevoerd vlees en wild gevangen vis. Dit is mijn rijtje Superfoods. 🙂 😉 Iemand nog leuke aanvullingen? 🙂 Ik ben benieuwd!

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Waar kan je botten van grasgevoerde dieren vinden ?