‘Italian style’ ontbijt Wortel-Blondie (suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij, paleo)

Het was bijna zondag, dus ik wou weer iets speciaals voor het ontbijt maken. In ons bio groentepakket van de afgelopen week zaten veel wortels en het leek me leuk die te verwerken in een ontbijtcake. In gedachte had ik een Italiaanse Wortelcake die ik ooit eens lang geleden had gemaakt, toen we net begonnen waren met e-nummervrij eten, met tarwebloem en geraffineerde suiker (die overigens wel heel lekker was!).  Ik werd enthousiast bij de gedachte en ik ging zaterdagavond aan de slag in de keuken zodat we de volgende dag praktisch gelijk aan tafel konden gaan schuiven (lees: zodat mama een beetje langer in bed kon blijven liggen op de zondagochtend zonder zich om het ontbijt te hoeven bekommeren 😉 ).

De cake werd een Blondie

Het was een experiment omdat ik geen exact recept had die ik kon volgen en de cake moest nu immers glutenvrij worden met alleen maar verantwoorde ingrediënten. De uitkomst was een beetje spannend dus. De eerste poging was lekker, maar ik vond hem persoonlijk té zoet en was nog niet tevreden over de cakestructuur. Het liet me niet los en ik had al gelijk ideeën hoe ik de cake kon verbeteren, dus zondagavond deed ik nog een poging: ik liet wat ingrediënten compleet weg, voegde wat meer eieren toe en iets minder wortel en de uitkomst was … totaal niet iets wat ik in gedachten had! Het leek net een Brownie, of eigenlijk heet het dan een Blondie als er geen chocola aan te pas komt. Het is trouwens wel heel lekker en de kinderen bleven om meer stukjes vragen. 🙂

Ik heb de Wortel-Blondie weer niet al te zoet gemaakt zodat het belegd kan worden met lekkere suikervrije jam, kokosolie en roomboter. Uiteraard sta je vrij om zelf wat meer kokosbloesem- of palmsuiker te gebruiken. Ikzelf heb 50 gram gebruikt, dit kun je eventueel vermeerderen naar 75 gram. Het is een kleine Blondie maar je hebt ook maar een klein stukje nodig om verzadigd te zijn. 😉

Oh enne… deze Blondie is altijd lekker, niet alleen bij het ontbijt. . .  🙂

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Wortels 250 gr
 • Biologische eieren Op kamertemperatuur 6 stuks
 • Palmsuiker of kokosbloesemsuiker 50 gr
 • Gesmolten kokosolie 50 gr
 • Kokosmeel 70 gr
 • Citroen Sap en rasp (uiteraard biologisch!) 1 stuk
 • Wijnsteenbakpoeder 1 theelepel
 • Keltisch zeezout 1 snufje

BEREIDING:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Hak de wortels zeer fijn in de keukenmachine.
 3. Smelt de kokosolie en laat het even afkoelen.
 4. Meng de eieren, kokosolie, citroensap en citroenrasp in een kom.
 5. Meng de kokosmeel, palm- of kokosbloesemsuiker, wijnsteenzuurbakpoeder, snuf zeezout in een andere kom.
 6. Doe alles bij elkaar in een kom en meng tot er een glad beslag ontstaat.
 7. Meng met een spatel de fijngehakte wortels erdoor.
 8. Bekleed een kleine cakevorm (16 cm) met bakpapier (rond of rechthoekig). Een grotere cakevorm kan ook, maar dan wordt de Blondie wel platter.
 9. Giet het beslag in de cakevorm.
 10. Doe het geheel in de oven en bak tot het gaar is voor ongeveer 55 minuten.
 11. Prik met een satéprikker om te kijken of het gaar is.
 12. Laat het even afkoelen en laat het vervolgens verder afkoelen op een rooster.
 13. Optioneel: decoreer de Wortel-Blondie met kokosslagroom en wat geraspte wortel zoals op de afbeeldingen.

worteltaart-5

worteltaart-4

worteltaart-3

worteltaart2

worteltaart1

 

gerelateerd-paleo-toetjes

Tags: , , , , , , , , , ,

Reactie 7 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Mijn wortelblondie is nu in de oven…. Zooooo benieuwd! 🙂

  • Spannend 🙂 Ben benieuwd! 😀

   • Het is heeeeel erg plakkerig. En vettig…Klopt dat? Ik heb het uit de bakblik gehaald en met bakpapier zo nog even op 100 graden terug in de oven….t is idd niet erg gestegen… Als de smaak maar goed is 🙂

    • Nee het hoort niet plakkerig te zijn of vettig (er zit maar 50 gram kokosolie in het recept). Misschien is die dan nog niet gaar, lijkt me. Als je er met een satéprikker in prikt, moet die er wel droog uit komen.

     • Claudia

      Satéprikker is droog, ik heb een stuk geproefd en was idd nog niet gaar 🙁 nog even erin 🙂

     • diana

      Hopelijk is het inmiddels gelukt! 🙂