Chocolade boter (Choba) maar dan gezond! (suikervrij, glutenvrij en e-nummervrij!)

Wie kent er de chocoladeboter van Brinkers, ofwel Choba? Ik vond het best lekker toen ik nog niet gezond at. Volgens mij was het vooral tijdens mijn eerste zwangerschap dat ik ineens zo’n trek kreeg in Choba en het weleens kocht. Zo’n kuipje ging dan nooit lang mee. 😉 Choba roept voor velen vooral gevoelens van nostalgie op en kennen het dus van vroeger toen het nog verpakt werd als boter in zilverkleurig papier. Het was vervolgens een tijdje niet verkrijgbaar tot het opnieuw geïntroduceerd werd in 2006. Een kuipje Choba kost slechts 78 cent, waardoor het voor het geld niet de moeite is om iets soortgelijks thuis te gaan maken omdat je dan waarschijnlijk duurder uit zult zijn. Maar wanneer ik kijk naar de ingrediënten van Choba dan zou ik het nooit meer kopen, en wel gewoon lekker zelf maken. 😉

De ingrediënten van Choba

Ik kocht een kuipje omdat ik dus even naar de ingrediënten wou spieken omdat ik die online nergens kon vinden. Choba bevat: Plantaardige vetten (soja lecithine), suiker, lactose (melk), magere cacaopoeder (7%), maïszetmeel, zout, aroma, Kaliumsorbaat (E202), toegevoegde vitamine A en D. 

 • Plantaardige vetten (soja lecithine): Plantaardige vetten (op kokos- en palmolie na) zijn vloeibaar (wonderlijk dat die nu ineens hard en smeerbaar zijn 😉 ). Dit gaat dan vaak ook om geharde plantaardige vetten, waarbij goedkope oliën een behoorlijke raffinage proces ondergaan om gehard te worden met als gevolg het ontstaan van ranzige vetten en ook transvetten die heel ongezond zijn.
 • Suiker: Het suikerverhaal is bij de meeste wel bekend. Doordat de suiker geen vitaminen en mineralen meer bevat onttrekt het lichaam vitamines en mineralen van de eigen reserves om het te verwerken.
 • Lactose (melk): Als je pure lactose (ook een suiker) uit melk haalt blijft er een geraffineerd product over wat de bloedsuikerspiegel op kan jagen. Daarbij is lactose zo zonder het enzym lactase die van nature in ongepasteuriseerde melk voorkomt ook voor de darmen veel moeilijker te verteren.
 • Magere cacaopoeder (7%): Lijkt me niets mis mee! 😉 Het is denk ik wel het gezondste ingrediënt in dit product.
 • Maïszetmeel: Het is een behoorlijk raffinageproces om zetmeel uit maïs te halen waarbij heel wat zwaveldioxide aan te pas komt (Bron).
 • Zout: We weten allemaal denk ik wel wat zout is. 🙂 Helaas is ‘gewoon’ zout vaak ook geraffineerd (gebleekt en ontdaan van mineralen en wordt er vaak een anti-klontermiddel aan toegevoegd) en zou ik persoonlijk altijd voor ongeraffineerd Keltisch Zeezout kiezen.
 • Aroma: Tja, als er aroma staat kan het natuurlijk van alles zijn. Via een andere bron heb ik vernomen dat dit waarschijnlijk om Vanilline gaat. Vanilline is een chemische smaakmaker dat enigszins naar vanille smaakt. Vanilline wordt gemaakt uit lignine (een naam om snel weer te vergeten 😉 ), dat een bijproduct is uit het papierindustrie (Bron). Eet smakelijk!
 • Kaliumsorbaat (E202): Dit gaat om een chemisch conserveermiddel met als risico’s astma, netelroos, neusverkoudheid en darmstoornissen en zelfs mogelijk geboorteafwijkingen zou kunnen veroorzaken. (Bron: Wat zit er in uw eten),
 • Vitamine A & D: Om het product nog enige voedingswaarde te willen geven zijn er kunstmatige vitamines toegevoegd. Kunstmatige vitamine A & D zijn echter niet aan te raden en kunnen zelfs ongezond zijn in tegenstelling tot natuurlijke vitamine A en D die het lichaam juist nodig heeft en bijvoorbeeld van nature aanwezig is in roomboter. (Bron: Nourishing Traditions)

choba-5

choba-7

choba-6
 
Kortom aan Choba is er weinig natuurlijks aan. Ik ben in ieder geval blij dat de fabrikant zelf geen rare claims op de verpakking heeft gezet. ‘Reuze lekker!’ staat er, en dat zal ongetwijfeld ook best zo zijn aangezien ik het best lekker vond ruiken. Maar… zelfgemaakte chocoladeboter is net zo lekker (misschien zelfs lekkerder!), bevat veel minder ingrediënten en bestaat uit alleen maar natuurlijke en voedzame producten zoals roomboter van grasgevoerde koeien (een geweldige bron van vitamine D, A, K2 en de goede vetzuren), onbewerkte honing (honing heeft van zichzelf antibacteriële eigenschappen en enzymen die de spijsvertering vergemakkelijken), cacaopoeder (goede bron van antioxidanten) en vanillepoeder van een echte vanilleboon. (Bron: Nourishing Traditions & Superfoods)

 Zelf chocoladeboter maken!

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Biologische roomboter Liefs van rauwe melk en grasgevoede koeien! 150 gr
 • Cacaopoeder 3 theelepels
 • Rauwe honing 2 eetlepels
 • Vanillepoeder 1 theelepel

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine (staafmixer kan overigens ook) en puls tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. Proef om te bepalen of die naar smaak is zodat je eventueel nog wat honing, cacaopoeder of vanille kan toevoegen. Ik bedenk me nu ook dat een snufje Keltisch zeezout ook erg lekker erbij zal zijn om de chocoladesmaak net dat extra ‘oemph’ te geven. 🙂 De chocoladeboter is heerlijk voor op (Paleo)brood en pannenkoeken (laat de pannenkoeken dan wel eerst afkoelen voordat je er chocoladeboter op smeert anders wordt het een knoeiboel, geloof me 😉 )

choba 2

choba-3

choba-4

watziterinuweten

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 19 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Klinkt heerlijk en ik denk dat ik onze zoon heeeeeeeeeel blij ga maken hiermee, morgen 🙂

 2. Ik kwam er een tijdje geleden (toevallig) achter dat roomboter met cacaopoeder en een klein beetje rietsuiker ook als choba smaakt, maar met honing klinkt ook lekker 🙂
  Maar uh… zit er in je gebruikte vanillepoeder geen vanillearoma/vanilline oid? Of is het gewoon schraapsel uit een vanillestokje?

  • De vanillepoeder is idd het schraapsel uit het stokje 🙂 Geen vanilline voor mij 😉

   • Je schrijft trouwens: “Aroma: Tja, als er aroma staat kan het natuurlijk van alles zijn. Via een andere bron heb ik vernomen dat dit waarschijnlijk om Vanilline gaat. ”

    Aroma hoeft niet perse vanilline te zijn 🙂 Ik ben benieuwd uit welke bron je dit hebt. Als er (natuurlijk) vanillearoma staat is het wel vanilline, maar in bijvoorbeeld de Keuringsdienst van Waarden aflevering over thee (hier: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1392216) laten ze zien dat de aroma in de Lipton thee bestaat uit 60-70% suiker en 30-40% smaakstof (kunstmatig gemaakt aroma dus), ik vermoed omdat suiker een makkelijk molecuul is om de smaakstof aan te verbinden.
    Verder is het niet logisch als “aroma” altijd “vanilline” is, want er zit ook aroma in bijvoorbeeld bepaalde pastasauzen of sojasauzen (en in nog veel meer, zoals bijvoorbeeld bepaalde smeerkazen). Dat zijn ook dingen waar een vanille-smaak echt niet bij past! In chocola is het wel altijd vanillearoma, al zijn er wel een paar merken zonder aroma (in de supermarkt: Verkade melk/puur/hazelnoot/extra puur, Jumbo huismerk bepaalde repen melk/puur, Tony Chocolonely).

    • Ik had na veel zoeken online een ‘oudere’ ingrediëntenlijst gevonden waarin er specifiek ‘vanilline’ werd genoemd terwijl verder alle andere ingrediënten hetzelfde zijn. Maar ik weet zo gauw niet meer waar ik het had gevonden, het is alweer even terug. Het kan inmiddels veranderd zijn natuurlijk maar ik stel ook niks met zekerheid en ik heb dit denk ik wel duidelijk gemaakt. 😉 met de zin als’Als er aroma staat kan het natuurlijk van alles zijn‘ en woorden als ‘waarschijnlijk‘ 🙂 🙂 Ik schrijf ook nergens dat aroma altijd vanilline is 😉 Maar je hebt verder ook helemaal gelijk wat betreft je verhaal over aroma’s. Altijd goed om te weten 🙂

     • Ah, je bedoelt dat de aroma in choba waarschijnlijk vanilline is 🙂 Je kan het ook in z’n algemeenheid interpreteren, wat ik dus had gedaan! Ja, in choba is dat ook wel waarschijnlijk inderdaad 🙂

     • diana

      😀 Ja misschien had ik het ook niet duidelijk genoeg geformuleerd, maar dat is wat ik dus bedoelde 🙂

 3. waar kun je choba boter nog kopen

  • Supermarkt 😉 Zelf had ik het bij de Bas vandaan.

 4. Ga ik maken vond die choba altijd zalig maar kreeg er ontzettende hoofdpijn van, deze ziet er prima uit en ook beter voor mijn kleinzoons, 2 chocopasta “verslaafden” van 4 en 6. ☺️

  • Deze is echt heel heel lekker 😛 Hopelijk valt het in de smaak!

 5. Ik heb de boter zacht laten worden en gewoon met een vork alles gemengd en het is fantastisch zelfs de structuur lijkt erop die vond ik altijd zo lekker bij choba.

  • Wat leuk om te lezen! 🙂

 6. Hoe lang kan je dit bewaren? En bewaar je het in de koelkast?

  • Ik heb eerlijk gezegd geen idee, het is bij mij altijd redelijk snel op 😉 Maar ik denk dat je het in de koelkast zeker een week kunt bewaren, maar echt zeker weten doe ik het niet. 🙂

 7. leuk recept!