Kokosmelk kefir hangop!

Als je kefirkorrels explosief groeien kun je gaan experimenteren. Zo ging ik aan de slag met kokosmelk. 🙂 Wat blijkt, waterkefir korrels kunnen ook prima éénmalig gebruikt worden om kokosmelk – kefir te maken.

Ik heb begrepen via diverse artikelen online dat melk-kefirkorrels beter werken met kokosmelk en dat ze dan ook vaker gebruikt kunnen worden. Water – kefirkorrels groeien wel in kokosmelk, maar de korrels worden wel kleiner, een teken dat zo toch minder goed gedijen in kokosmelk. Maar het werkt wel, en als je net als ik, echt te veel korrels over hebt, dan is eenmalig gebruik niet zo’n probleem. 🙂

Vervolgens maakte ik er kefir hangop van. Op het Weston Price Congres serveerden ze er heerlijke hangop gemaakt van Kefir, vandaar dat ik op het idee kwam. 🙂 Het resultaat is zeer romig, wel met een typische kefir smaak en hier thuis vonden ze het vooral erg lekker met wat fruit en rauwe honing. Zo naturel vonden ze erg wennen.

500 ml kokosmelk is goed voor één portie.

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

  • Kokosmelk 500 ml
  • Water-kefir-korrels 50 gr
  • Oerzoet 35 gr
  • Halve biologische citroen 1 stuk

Hoe maak je het?

  • Doe de kokosmelk met de kefirkorrels, oerzoet en citroen in een glazen pot en laat het 48 uur staan.
  • Ontlucht elke ochtend even de pot om explosiegevaar te voorkomen ( 😉 ).
  • Na 48 uur zie je dat de kokosmelk en het water zijn gaan scheiden.kokosmelkkefir1
  • Doe alles door de zeef.kokosmelkkefir2
  • Leg een schone theedoek in een kom en giet de kokosmelk-kefir daarin.kokosmelkkefir3
  • Pak de uiteindes van de theedoek en maak een knoop, hang het op en plaats er een kom onder, zodat de wei eruit kan druppelen. Na een uur is het klaar.kokosmelkkefir4
  • De kefir hangop is nu klaar. 🙂 Serveer met lekker fruit en wat honing (zo vinden we het hier thuis het lekkerst!).kokosmelkkefir6kokosmelkkefir5
  • De wei die je hebt opgevangen kun je enkele maanden in de koelkast bewaren en kan bijvoorbeeld gebruikt worden om bijvoorbeeld mayonaise langer houdbaar te maken. 🙂kokosmelkkefir7

Uiteraard kun je ook hangop maken van melk-kefir of yoghurt. 🙂

Ook aan de slag met Kefir? Bij mij kun je gratis Waterkefir korrels krijgen!

nourishing-traditions2

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 8 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Moet deze kefir hangop met waterkefir korrels dan donker staan, of kan hij gewoon licht staan, zoals gebruikelijk wanneer je waterkefir maakt?

    • Gewoon de gebruikelijke manier, in het licht 🙂

  2. Super, dank voor het antwoord.
    Vandaag dit gemaakt. Waterkefir ongebruikt weggooien is o zo zonde. (En…het klonk héél erg lekker) Ben benieuwd of het lukt en laat je dit zeker nog even weten.

    • Je moet wel van de specifieke smaak houden als je dit maakt. 🙂 Ik ben heel benieuwd naar je feedback! 🙂

  3. Het is helemaal niets geworden. Kokosmelk bleef koksmelk. Totaal geen afscheiding van wei, er viel niets te scheiden. We even geproefd, smaakte wat ‘zurig’, maar dat komt ongetwijfeld door de citroen. (Die smaak was duidelijk aanwezig) Ook het zoet (suiker) was duidelijk aanwezig. Ik had net zo goed kokosmelk, wat citroen en suiker kunnen doen, dan had ik hetzelfde resultaat.
    Ik heb het weggegooid. Jammer, want ik was wel heel erg benieuwd. Niettemin, leuk, leerzaam projectje. 🙂

    • Oh dat is jammer! 🙁

  4. Hi, Misschien een beetje suffe vraag, maar ik ben redelijk nieuw op gebied van suikervrij, maar ik vond op internet een starterpakket om water-kefirkorrels zelf te kweken, alleen staat op de ingredientenlijst dat er glucose in zit en sucrose, maar dat zijn toch gewoon chique benamingen voor suiker??? of gebruik je een speciaal soort??

    • Hoi Manon,

      Klopt, glucose en sucrose klinkt als geraffineerde suiker. Zelf gebruik ik voor het laten groeien van kefir korrels oerzoet of palmsuiker. 🙂