Het Weston Price congres!

Gisteren was het Weston Price congres. Het was het allereerste Weston Price congres in Nederland. Twee maanden terug ontstond er het idee om een congres te organiseren en vervolgens is er in twee maanden tijd alles opgezet, georganiseerd en het hele congres was uitverkocht. Complimenten voor de organisatie, alles was voortreffelijk geregeld!

Wie is Weston Price?

Nu denk je misschien, ‘Weston Price? Weston wat?’ Weston Price was een tandarts (1870 – 1948) die begin vorige eeuw een praktijk had in Cleveland, Ohio. Hij zag steeds meer kinderen met scheve tanden en een slecht gebit en hij vroeg zich af wat daar de oorzaak van kon zijn. Hij ging daarna op reis en bezocht vele natuurvolkeren die van een traditioneel dieet leefden. Zijn eerste reis was naar een klein, moeilijk te bereiken geïsoleerd dorpje in Zwitserland. De plaatselijke bevolking liet geen voedsel van buitenaf komen (op zout na) en at volledig lokaal. Ze leefden van grote hoeveelheden rauwe zuivel, roggebrood, wat vlees en wat knolgewassen. Het viel hem op dat de bewoners in uitstekende gezondheid verkeerden en concludeerde dat bijna iedereen een gaaf gebit had met rechte tanden. Hij bezocht nog vele andere volkeren die geen verwesterd voedsel aten: een afgelegen dorp in Schotland, de Eskimo’s in Alaska, Indianen in de VS, Eilandjes in de Zuid Pacifische Oceaan, Hawaï, de Aboriginals en Afrikaanse stammen. Hij concludeerde dat wanneer volkeren van hun traditionele dieet af stapten er een vorm van fysieke degeneratie optrad en door tekorten aan waardevolle nutriënten het gebit en de kaken onderontwikkeld waren, er meer depressies voorkwamen en allerlei degeneratieve ziektes.

WP-zwisters

De verschillen en overeenkomsten van alle verschillende traditionele diëten

Weston Price concludeerde dat alle volkeren heel verschillend aten:

 • Sommige aten alleen dierlijk voedsel
 • Sommige aten een beetje dierlijk voedsel
 • Sommige aten grotendeels gekookt voedsel
 • Sommige aten grote hoeveelheden rauw voedsel
 • Sommige gebruikten zuivel, sommige niet
 • Sommige aten granen, sommige niet
 • Sommige aten fruit, sommige niet

Maar de grote overeenkomst was dat alle volkeren voedsel consumeerden die geconcentreerd waren in voedingstoffen, alle diëten bevatte ruime hoeveelheden vitamine A (dierlijke), vitamine D, vitamine K2 en ruime hoeveelheden Omega 3. Ze waren niet bang voor verzadigde vetten en er waren ook geen volkeren die compleet plantaardig leefden en allemaal hadden ze op één of andere manier dierlijke producten in hun dieet: in de vorm van rauwmelkse zuivel, insecten, vlees, vis en eieren. Ook aten alle volkeren verschillende vormen van gefermenteerd voedsel.

Het allereerste Weston Price congres in Nederland

Nu weer terug naar het congres. 🙂 Er waren 3 sprekers: Professor Frits Muskiet over het Paleo dieet. Zijn boodschap was vooral: probeer je bloedsuikerspiegel stabiel te houden door niet te veel brood en granen te eten, voldoende te bewegen en genoeg slaap te krijgen. Vervolgens gaf Sally Fallon haar presentatie in het Engels. Haar presentatie was eigenlijk Nourishing Traditions in een notendop en ook vertelde ze wat over het werk van Weston Price en zijn bevindingen. We zagen een documentaire over de kaasboer van Nederlands lekkerste rauwmelkse kaas: Remeker en zijn bijzondere manier van koeien houden. De laatste spreker was de eigenaar van het kleine Amerikaanse familiebedrijf Green Pastures die de bijzondere gefermenteerde levertraan maakt, de enige die ik ooit zou slikken.

wp-buitOok waren er verschillende standjes met rauwmelkse producten, zoals de heeeeerlijke yoghurt en kefir van Rauw Power, de heerlijke Remeker kaas, paté van grasgevoede Jersey koeien, keltisch zeezout, Green Pastures met alle levertraan producten, uitgeverij Succesboeken en ik vergeet er vast nog een aantal. Er werd geadviseerd om een koeltasje mee te nemen. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, zo kon ik ze hier thuis verassen met heerlijke rauwmelkse hangop yoghurt, Melkkefir, Remeker Kaas en Paté.

wp-lunchLunch was onvergetelijk lekker en helemaal Weston Price proof. 🙂 Ikzelf at overigens alleen de gerechten zonder granen en peulvruchten waaronder soep, paté, eiersalade en de heerlijke Remeker kaas. Het was echt heerlijk. 🙂

 

Ik was zelf met Sharon (VoedZo) en ik heb ook nog even een praatje mogen maken met Nienke, de Groene Vrouw en haar compagnette Judith en Juglen Zwaan (ahealthylife) (leuk jullie ontmoet te hebben! 🙂 )  en Sharon en ik zijn op de foto geweest met Mrs Sally Fallon herself! 🙂

met-Sally-Fallon-paleofamilie

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat leuk om te lezen! Ik overwoog ook om te gaan en realiseerde me zojuist dat ik daarover niet meer echt een besluit heb genomen, maar het gewoon helemaal ben vergeten. Nu ik dit lees baal ik wel dat ik er niet bij was. Maar dankje voor je verslag! 🙂

  • Hoi Afieke, wat jammer! 🙁 Er zijn plannen om volgend jaar weer een congres te organiseren. Hopelijk kun je er dan wel bij zijn! 🙂

 2. en…zou je zo willen eten…ik vind het zo verwarrend wat is nu waar, en wat is het beste (ook bijv bij osteoporose) paleo, westonprice (wel verzurend), gaps, aip, vega (dat denk ik niet) etc

  • Ja is ook lastig. Er bestaat helaas geen perfect dieet dat voor iedereen werkt. Iedereen moet voor zichzelf uitvogelen wat wel of niet werkt.