Amandelen in prijs gestegen door bijensterfte

Misschien is het je al opgevallen hoe bizar duur de amandelen zijn geworden in de winkels. Een kilo amandelmeel kost bij de natuurvoedingswinkel al bijna 18 Euro… een potje amandelpasta rond de 8 Euro… Ook webwinkels die relatief goedkopere amandelen verkochten zoals Gekruid hebben hun prijzen verhoogd. Dit is niet zo leuk voor de gezonde eters onder ons. Amandelen zijn namelijk een populair voedingsmiddel als je gezond wilt bakken en koken. Wij zijn gek op amandelen en ik kocht zeker een kilo per maand aan amandelen die ik verwerkte tot amandelmelk, amandelmeel, in snoepjes of als garnering over de pap. Maar ook zo uit het handje zijn ze heerlijk en voedzaam.

Oorzaak prijsstijging amandelen: bijensterfte!

Wat is er dan eigenlijk aan de hand? Via een snelle zoekopdracht via Google kwam ik het volgende artikel tegen uit de Volkskrant. Oorzaak van de prijsstijging van amandelen is dus bijensterfte. Het gaat namelijk slecht met de bijen. Oorzaak? Onder ander het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw… Met name het gebruik van insecticiden als neonicotinoïden beïnvloeden het immuunsysteem van de bijen waardoor ze sneller sterven en minder bestand zijn tegen parasieten en parasieten maken ze weer minder bestand tegen de insecticiden. Dit is even heel kort samengevat, maar hoe dan ook, het is behoorlijk ernstig. Alleen al in Nederland verdwijnen er complete volkeren per jaar. Bijen zijn verantwoordelijk voor het voortbestaan van zo’n 70% van onze groente en fruit. De bijen zijn dus extreem belangrijk voor ons, de toekomst van ons voedselvoorziening en het hele ecosysteem.

Wat te doen tegen bijensterfte?

Bizar is dan ook dat er nog geen adequate maatregelen genomen worden door regeringen. De Europese Commissie verbiedt nu het gebruik van 3 soorten bestrijdingsmiddelen maar dat is lang niet genoeg. Uiteraard kunnen we ook zelf in actie komen!

  1. Koop zo veel mogelijk groente en fruit biologisch (Het koopgedrag van de consument heeft meer invloed dan je denkt).
  2. Teken de petitie van Greenpeace.
  3. Gebruik zelf bij het tuinieren ook geen giftige chemische bestrijdingsmiddelen.
  4. Steun lokale imkers door bijvoorbeeld honing van ze te kopen (Is ook nog eens veel gezonder!).
  5. Plant bloemen en plantjes die bij-vriendelijk zijn!

bijensterfte

Check ook deze tips van Greenpeace

 Op zoek naar alternatieven voor Amandelen

Nu even weer terug naar de amandelen. Het is natuurlijk heel jammer dat ze nu zo duur zijn geworden. Voor ons zijn ze eigenlijk niet meer betaalbaar en ik zal amandelen nu echt meer als uitzondering gaan gebruiken in plaats van dagelijks. Dat wordt dus op zoek naar meer betaalbare alternatieven. Vooral nu we Paleo zijn gaan eten zijn graanvrije alternatieven welkom, dus dat wordt dan maar weer meer experimenteren in de keuken. 🙂 In de tussentijd hoop ik dat de bijensterfte serieus genomen gaat worden door de overheden!

Header immage: Een bezige bij op een bloeiende amandelboom. Copyright immage (creative common license): Ferran Pestaña

groendoen

Reactie 2 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. 80 % van amandelen komen uit vs. Hier was geen last van bijensterfte maar van extreme droogte. Ook de vraag naar amandelen is wereldwijd toegenomen. Prijs dus giga hoog