Alle granen en peulvruchten eruit: Paleo!

Eén van mijn voornemens was om in 2014 Paleo te gaan eten. Oud & Nieuw is inmiddels alweer een aantal weken terug en normaal gesproken ben ik echt niet van de goede voornemens. Als ik echt iets wil, dan doe ik het meestal gelijk en wacht ik niet tot 1 januari. 🙂 Nadat ik vernomen heb dat ik echt glutenvrij moet eten ging ik me er meer over inlezen. Een paar keer stuitte ik op het Paleo dieet die o.a. glutenvrij is. Het was voor mij niet onbekend, want soms maakte ik weleens een recept van blogs als Elana’s Pantry of van Against All Grain, allebei hele bekende Paleo blogs uit de VS.

Bekende Paleo bloggers/schrijvers die eerst gezondheidsproblemen hadden

Toen ik hun sites wat vaker begon te bezoeken viel me op dat de grote namen in Paleo land voornamelijk mensen zijn met een auto-immuunziekte. Elana Amsterdam van Elana’s Pantry heeft coeliakie en multiple sclerosis, Kelly Brozyna van The Spunky Coconut is een coeliakie patiënt, Danielle Walker van Against all Grain heeft Colitis Ulcerosa en Rob Wolff, schrijver van de Paleo Solution, heeft ook Colitis Ulcerosa. Allemaal zweren ze bij het Paleo dieet en zeggen hun herwonnen gezondheid daaraan te danken te hebben. Vooral het verhaal van Daniëlle vond ik inspirerend: hoe zij van ernstig ziek, 6 maanden per jaar in en uit het ziekenhuis, helemaal beter is geworden door in eerste instantie het SCD dieet te gaan volgen en vervolgens het Paleo dieet. Als zij met zo’n ernstige aandoening beter kan worden, dan moet mij het zeker lukken! Mijn interesse was gewekt en ik ging me er meer in verdiepen.

Paleo kan helpen bij darmproblemen en auto-immuunziektes

Ik ben dus al een tijdje bekend met Paleo, maar vond het eigenlijk allemaal wat te ver gaan. Granen schadelijk voor onze gezondheid? Vond het maar wat overdreven. Maar eigenlijk wou ik stiekem mijn pasta niet missen. 🙂 😉 Of het Paleo dieet voor iedereen zal werken, of iedereen er baat bij zou hebben om granen te laten staan, dat weet ik niet. Ik geloof niet dat er één dieet werkt voor iedereen. Wel geloof ik dat als je te kampen hebt met een auto-immuun conditie, je wel enorm geholpen kan zijn met het Paleo dieet omdat je alles wat je auto-immuun systeem triggert, elimineert. Ook schijnt het Paleo dieet geweldig te zijn voor mensen met darm problemen omdat je bijna alles wat de darm irriteert of kan beschadigen gewoon niet meer eet, net als het SCD dieet. Het hele anti-granen verhaal ga ik nog weleens uitgebreid vertellen in een aparte blog. 😉 Ik besloot dat ik Paleo een kans wou gaan geven. Baat het niet, schaadt het niet, toch? Ik kreeg rond de kerst mijn eerste Paleo Kookboeken in huis: Against all Grain van Danielle Walker en Practical Paleo van Diane Sanfilippo. Ik werd alleen maar enthousiaster en kon niet wachten om de recepten te gaan uitproberen.

Wat eet je niet?

Als je een strikt Paleo dieet volgt dan laat je het volgende staan:

 • Alle granen (ook de glutenvrije granen)
 • Geraffineerde suiker
 • Geraffineerde zuivel
 • Alle Peulvruchten (inclusief soja en pinda)
 • Chemische toevoegingen
 • Geraffineerde plantaardige olieeën zoals zonnebloemolie, soja olie etc.

Wat eet je wel?

 • Groente
 • Fruit
 • Biologisch vlees (liefs grasgevoerd)
 • Vis (wildvangst)
 • Noten en zaden
 • Biologische eieren
 • Veel gezonde vetten zoals kokosolie, olijfolie en dierlijke vetten
 • Rauwe ongepasteuriseerde zuivel (daar heerst verdeeldheid over in Paleoland, er zijn erbij die strikt zuivelvrij zijn, maar er zijn er ook die weleens rauwmelkse boter of melk/kaas gebruiken.)

Voor een meer gedetailleerd overzicht kun je op onderstaande afbeelding klikken (PDF download van de site van Diane Sanfilippo):

guide-to-paleo-foods

Theorie achter Paleo

De theorie is eigenlijk dat je eet zoals de jagers en verzamelaars aten, nog voor de intrede van de landbouw. Genetisch gezien zouden mensen niet goed in staat zijn om granen te verteren. In hoeverre dit allemaal wetenschappelijk bewezen is weet ik niet, omdat ik me daar nog niet genoeg in verdiept heb. Al moet ik erbij zeggen dat het mij verder ook niet zo interesseert. 😉 Wil je daar meer over weten dan is het pas verschenen boek “Het Oerdieet” van Remko Kuipers misschien wel interessant, met het ‘waarom’ en ‘hoe’ Paleo. 🙂 Wil je meer praktische informatie over hoe je Paleo specifiek kunt toepassen in je leven en lekkere recepten daarbij, dan is Practical Paleo (wel in het Engels) echt een aanrader! Ik zal daar binnenkort een review over schrijven

oerdieet Practical-Paleo-by-Diane-Sanfilippo-1

 

3phase-paleo-gerelateerd

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens