Niet alle dokters zijn helers en niet alle helers zijn dokters

Het is wat stil geweest op mijn blog maar het betekent niet dat ik niks te melden heb. Ik was behoorlijk bezig met allerlei nieuwe dingen op het gebied van gezond eten in de hoop dat ik me beter ga voelen. Vandaag ben ik al 18 dagen bezig met het Paleo auto-immuun dieet en daar ga ik binnenkort wat meer over vertellen. Inmiddels heb ik nog geen officiële diagnose via het reguliere medische circuit en ik heb besloten het hierbij te laten.

Niet alle dokters zijn helers

Helaas verliep het bij mijn huisarts helemaal niet zoals ik had gehoopt. Ze nam de onderzoeksuitslagen waaruit bleek dat gluten voor problemen zorgen en dat ik een ontsteking heb in mijn darmen, niet serieus en wou me niet direct doorverwijzen. Eerst wou ze zelf het onderzoek over doen door middel van een bloedonderzoek. Toen ik vertelde dat ik al glutenvrij at en dat er daardoor een vals-negatieve uitslag uit zou kunnen komen, zei ze dat dit helemaal niet klopte. Maar een bezoekje aan het coeliakie forum en een mail naar het lab die het eerste onderzoek had gedaan, bevestigde wat ik al wist: glutenvrij eten beïnvloed de uitslag van een bloedonderzoek. Ook gaf ze aan dat als er uit het bloedonderzoek niks zou komen dat daarmee de kous af was. Ik was op zijn zachts gezegd teleurgesteld in mijn huisarts en het was ook nog eens niet de eerste keer. Ze is een lieve en meelevende huisarts maar ze doet voornamelijk aan symptoombestrijding en als er in eerste instantie niks uit een eerste onderzoek komt, dan word je met lege handen naar huis gestuurd. In het verleden moest ik aanhoudend terug gaan en blijven zeggen dat ik last had van iets voordat ze er eindelijk wat aan deed, zoals het geven van een doorverwijzing. Hierdoor heb ik te lang met een zwakke bekkenbodem rondgelopen voordat er wat aan gedaan werd, wel kreeg ik tig keer onnodig antibiotica voorgeschreven terwijl ik dat niet nodig had. Ook heeft mijn dochter te lang met een verstopt traanbuisje rondgelopen met de ontstekingen en risico’s die daarbij kwamen kijken en heb ik moeten smeken voor een doorverwijzing. In het oogziekenhuis bleek dat een ingreep noodzakelijk was en werd haar traanbuisje doorgeprikt. Ik moest denken aan een citaat uit Clean Gut van Alejandro Junger: “Niet alle dokters zijn helers, niet alle helers zijn dokters“. Voor mij was mijn huisarts geen heler. Ik had er geen vertrouwen meer in.

Tijd voor een ander huisarts

Mijn man vond dat het tijd was voor een ander huisarts, iemand die mijn klachten wel serieus neemt. We zijn overgestapt naar een antroposofische huisarts die ik ken via bezoekjes aan het consultatiebureau voor mijn zoontje. Ik had hem het hele verhaal gemaild en gevraagd of hij me aan de hand van de onderzoeksuitslagen wel zou willen doorverwijzen. Zijn mail was positief en we waren welkom. Het besluit was dus snel genomen. 🙂 De huisarts zit wel in een andere wijk en huisbezoeken kunnen daardoor niet gegarandeerd worden maar dat vonden wij geen probleem. In de tussentijd begon ik vlak voor de feestdagen weer gluten te eten voor een eventueel vervolg onderzoek. Na twee weken stopte ik weer omdat al mijn klachten enorm verergerden: ik had elke dag buikpijn, hield kilo’s vocht vast, ik had afwisselend last van misselijkheid en oprispingen, overal jeuk en ik kon alleen maar slapen. Terwijl de overstap geregeld werd besloot ik de wachttijden te checken bij een paar ziekenhuizen hier in Rotterdam. Voor een maag-lever en darmspecialist moet je gemiddeld 4 maanden wachten voor een eerste consult. 🙁

Laat die officiële diagnose dan maar zitten

Mijn man vond het een onzinnig idee om nog 4 maanden mijzelf met gluten ziek te moeten eten. Zeker ook omdat ik hier 2 kleine kindjes heb rondlopen en ik er voor ze moet zijn. Ik kan moeilijk mijn dagen slapend doorbrengen. 😉 Hij had gelijk en gezien de symptomen erger waren geworden door het eten van gluten was het duidelijk dat ik toch beter af ben zonder. En zo besloot ik 6 januari radicaal te stoppen en paleo te gaan en alle granen uit mijn dieet te gooien. Niet zomaar paleo, maar auto-immuun paleo. 🙂 Hierover volgt meer.

Copyright immage (creative common license): Pieter van Marion

Tags: , , , ,

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Ik hoop voor je dat je je energieker gaat voelen door auto-immuun paleo te eten! En je man heeft gelijk, laat die officiele diagnose zitten. Zeker als je weet waar je last van hebt. Vier maanden wachten… en je vier maanden beroerd eten? Dat je zo lang op een MDL arts moet wachten. Volgens mij kon ik er sneller terecht. Maar misschien ligt dat per regio/ziekenhuis?

    • Ja het verschilt inderdaad per regio, in de randstad is het wel vaak dramatisch gesteld met de wachttijden. Maar het viel me ook op dat van alle specialismes, de maag-lever-darm polikliniek één van de langste wachttijden had in alle ziekenhuizen. Toen ik heel wat jaren terug naar een internist moest kon ik ook sneller terecht, dus het zal ook wel iets van deze tijd zijn.

      • Misschien is het handig dat je via je zorgverzekering de kortste wachttijd laat uitzoeken. Ik werk nu al 10 jaar op de mdl en onze wachttijd is maximaal 6 wkn. Ik zou gewoon even bellen. Misschien kunnen zij wat betekenen voor je

        • Hoi Yavanna, bedankt voor je tip, ik zal er over nadenken 🙂