Maakt (tarwe)brood dik, ziek en moe?

Als ik eraan denk, dan sta ik er versteld van hoe eenzijdig mijn ‘gezonde’ eetpatroon van vroeger was. Bij het ontbijt at ik vetvrije kaakjes van Tarwe met een grote kop caffe latte. Het middageten bestond uit een paar Tarwe boterhammen met zo mager mogelijk beleg en het avondeten bestond uit pasta van Durum Tarwe met een magere saus en wat groente en soms ook wat vlees. Vrijwel alle tussendoortjes waren koolhydraatrijk en bevatte, je raadt het al, Tarwe. Het is misschien niet zo gek dat ik in die periode (van mijn 23e tot mijn 27e) zo’n 20 kg (!) aankwam zonder dat ik bijzonder veel at. Toen ik bijna twee jaar terug begon met gezond eten kwam er meer variatie in mijn eetpatroon te komen en vlogen de kilo’s eraf. Dan hebben we het niet eens gehad over mijn chronische gebrek aan energie en de buikklachten.

Beter door minder / geen brood en gluten

Ik viel 20 kg af door tarwe te vervangen door spelt, veel glutenhoudende granen te vervangen door andere glutenvrije granen, geraffineerde suiker helemaal te schrappen en ook zuivel weg te doen. Brood (vaak van spelt of rogge) aten we hooguit nog maar 1 tot 2 keer per week. Verder verminderde mijn buikpijn en mijn vermoeidheid leek wat minder te worden (al was die nog altijd behoorlijk aanwezig alleen leken de scherpe randjes minder te zijn geworden). Toen ik nog steeds te veel last bleek te hebben van mijn buik, die vermoeidheid en nog wat andere klachten, besloot ik naar de natuurarts te gaan, en toen kwam er gluten-intolerantie naar boven. Ik schrapte voor twee weken alle gluten, echt helemaal, inclusief alle mogelijke gevaren van kruisbesmettingen. In eerste instantie werd ik nog vermoeider en nam mijn buikpijn toe, maar na die eerste week begon ik me beter te voelen. Mijn buik werd helemaal rustig en was zelfs helemaal plat geworden. Geen schijnzwangere buikjes meer. Wat me ook opviel was dat mijn huid helemaal gaaf was geworden! Dat was een leuke bijkomstigheid. πŸ˜‰

Twee weken weer brood (en gluten) eten en wat zegt mijn weegschaal?

Na die twee weken begon ik weer gluten te eten, omdat er anders uit een vervolg onderzoek misschien niks uit zou kunnen komen (als je stopt met het eten van gluten, dan maakt je lichaam geen anti-lichamen meer aan). De afgelopen twee weken ging ik bijna weer terug naar mijn oude eet patroon (op de geraffineerde suiker, e-nummers en zuivel na dan). Ik at 4 Γ  5 keer per dag iets met tarwe of spelt: ontbijt met tarwe (regelmatig in de vorm van brood), lunch met tarwebrood, avondeten met spelt of tarwepasta, tussendoortjes met spelt of tarwemeel. Met de kerst heb ik genoten van kerststollen en rond Oud & Nieuw van lekkere suikervrije bio – oliebollen. Het resultaat? Ik ben er beroerder aan toe dan ooit! Mijn buikklachten zijn weer helemaal volop aanwezig: ik heb veel buikpijn, het is enorm opgezet (alla 5 maanden zwanger) en ik kom de dagen niet door zonder extra bij te slapen. Wanneer ik de hele nacht heb doorgeslapen wordt ik de volgende ochtend wakker met het gevoel de hele nacht gefeest te hebben. Nu had ik dit al heel vaak, maar het is wel erg extreem nu. Gelukkig was mijn man de afgelopen week vrij, want anders zou het behoorlijk zwaar zijn geweest met twee kleine kinderen in huis. Nu is het op zich wel logisch dat ik me zo voel na het enorme gluten-bombardement van de afgelopen weken als ik een gluten-intolerantie heb. Maar het meest frappante was toch wel dat de weegschaal aangaf dat ik 5 kg zwaarder ben geworden! Nu lig ik niet wakker om een paar kilo meer… maar serieus, 5 kilo, in twee weken?! Ik heb de argumenten dat je van tarwe en gluten dikker zou worden altijd maar met een korrel zout genomen, maar nu vraag ik me toch serieus af… Maakt brood toch dik, ziek en moe? Als ervaringsdeskundige kan ik nu antwoorden: Mij blijkbaar wel. πŸ™‚

Photocredit: jlastrasΒ (creative common license)

 

broodbuik

 

Reactie 18 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Tjonge, wat een verschil! Wel duidelijk voor jou dat je tarwe moet laten staan.
  Ik eet zelf nu ook eigenlijk (bijna) geen brood meer en ben gestopt met geraffineerde suikers eten. Bij mij vlogen de kilo’s eraf. Ben zo’n 10 kilo kwijt (en ik woog op zich maar 65 kilo). Als ik nu weer brood eet, voel ik mij helemaal opgezwollen en sloom. Dat kan niet goed zijn lijkt me.
  Ik heb zelf Colitis Ulcerosa, dus gevoelige darmen heb ik zeker. Ik denk zelf niet aan glutenallergie, want ik reageer niet op spelt en op rogge. Weet jij hoe je reageerde op dat type graan? Hoe ben je erachter gekomen dat je de gluten helemaal moet weren?

  Groetjes, mevr. Gewoontjes πŸ˜‰

  • Bizar he dat die kilo’s er dan ineens afvliegen? πŸ™‚ Ik heb gehoord dat men bij Colitis Ulcerosa baat kan hebben door gluten, granen en peulvruchten te laten staan en dat de klachten juist weer verergeren als er weer tarwe en/of gluten geconsumeerd wordt. Dus het verbaasd me dan niet zo dat je erop reageert. πŸ˜‰

   Er is een ontlastingsonderzoek gedaan bij de laboratorium waarbij naar voren kwam dat ik antilichamen aanmaak tegen gluten en tegen transglutaminase (mijn eigen darmweefsel). Dit zou een teken kunnen zijn dat mijn auto-immuunsysteem getriggerd wordt en mijn darmen beschadigd worden. Daarbij was er ook waarschijnlijk een ontsteking van de darmslijmvlies gaande op het moment dat het onderzoek gedaan is (sterk verhoogde calprotectine waardes). Verder heb ik het afgelopen jaar vooral gemerkt dat de reacties op tarwe heftiger waren dan op spelt of rogge, vandaar dat ik die laatste twee er wel af en toe in heb gehouden het afgelopen jaar, hoewel ze ook nooit echt lekker vielen. Een officiΓ«le diagnose heb ik verder niet, maar de wachtlijsten zijn nu zo lang (4 maanden) dat ik twijfel of ik wel nog zolang wil wachten terwijl ik me ziek moet eten. Dilemma. πŸ˜‰

   • De vraag is dan, heb je het resultaat van het ziekenhuis nodig, als je weet dat je je veel fitter voelt als je het laat staan…

    Mijn MDL arts denkt trouwens dat voeding geen invloed heeft. Zolang ik maar “Normaal” eet. Tja, wat is normaal??? Ik trek me er nik van aan, en heb hulp gezocht bij een orthomoleculair dietiste. Nu ben ik langzaamaan medicijnen aan’t minderen. Als mijn reguliere arts er trouwens heel negatief tegenover blijft staan, dan kijk ik of ik misschien naar een andere arts kan. Die niet alleen heftige medicijnen wil geven (leggen in het beenmerg het immuunsysteem plat.. of iig een beetje) met nare bijwerkingen… Fijn dat er medicijnen zijn, en ik slik ze nu ook. Maar die heftigere medicijnen heb ik naar mijn idee niet nodig. Zo ziek ben ik niet.

    Nu hopen dat het rustig blijft. Dat van de peulvruchten wist ik niet.. het is natuurlijk wel wat lastiger verteren (heb je met sommige groentes ook), maar daat voel ik me volgens mij wel prima bij.

    Ik ontbijd nu met pannenkoeken spelt, rogge, boekweit, amandelmeel, rijstmeel en sojamelk. En dat gaat prima πŸ™‚ Ik kreeg op een gegeven moment voor mijn gevoel ’s morgens niet echt genoeg binnen. En wat ga je dan eten? Ipv brood, yoghurt….

    Ik hoop dat jij je energie weer terug krijgt! En je oude gewicht πŸ™‚ hoewel dat eigenlijk bijzaak is!

    • Nee, 4 maanden opofferen terwijl ik hier kleine kinderen heb rondlopen… dat lijkt me geen slim plan. Ik wil gewoon zo graag en snel weer beter worden. En gewicht is idd bijzaak, het was voor mij een constatering dat Tarwe voor gewichtstoename kan zorgen. Maar die gaan er wel weer af straks πŸ™‚

     Ja het is bizar hoe onwetend artsen zijn over voeding! Ik heb heel veel succes verhalen gelezen over Colitis Ulcerosa patiΓ«nten die helemaal beter zijn geworden, zonder medicijn gebruik, door gewoonweg alle granen, peulvruchten, zuivel, geraffineerde suiker en soja te laten staan (eigenlijk dus volgens PALEO of SCD richtlijnen waarbij alles wat je auto-immuunsysteem kan triggeren weghaalt). Bijvoorbeeld het verhaal van deze blogster (http://www.againstallgrain.com/2013/07/13/my-health-transformation/). Haar artsen geloofden ook niet in voeding en schreven alleen medicijnen voor, maar zij was echt 6 maanden per jaar ernstig ziek. Toen is ze met hulp van een natuurarts en eigen onderzoek op het web, naar haar voeding gaan kijken, en nu is ze inmiddels al 2 jaar helemaal beter πŸ™‚ Het is interessant om naar Paleo, SDC en Colitis Ulcerosa eens te googlelen πŸ™‚

     Groetjes, Diana

     • Ik ken haar verhaal! Ik zag de foto’s en tjonge wat een verschil! Gelukkig ben ik er niet zo ziek van!
      Ik kom trouwens best tegenstrijdige verhalen tegen. Opmerkingen als “het werkt niet voor iedereen, het is een lastig dieet dus waarom doen?” … nou, als je er beter van wordt bijvoorbeeld…

      Ik eet nu wel soja (ipv zuivel) en wel andere granen ipv tarwe, en daardoor ook iets meer peulvruchten… Misschien het proberen waard. Nu heb ik zelf niet het idee dat ik op soja en peulvruchten reageer. Maar ja, proberen kan geen kwaad.

      Ik wacht even as. woensdag af. Ga ik weer naar de arts en ik heb net bloed geprikt. Eens kijken hoe de ontstekingswaarden nu zijn…

      Ik ga iig niet alleen af op de mening van de arts. Of eigenlijk helemaal niet nu. Eens kijken wat die nu weer gaat zeggen. Ik denk dat hij ook over mijn gewicht begint… want ik mocht de vorige keer niet meer afvallen (alsof ik daar wat aan kon doen…). Ik blijf nu iig wel op gewicht, want minder lijkt me ook niet zo goed.

     • diana

      Het lijkt me het proberen waard, als men het niet probeert dan weet men ook niet of het werkt dus het argument ‘het werkt niet voor iedereen, dus waarom doen’ vind ik wat zwak πŸ˜‰ Soms moet het dieet wat aangepast worden omdat blijkt dat de een op iets reageert waar de ander geen last van heeft. Als je begint met het dieet dan volg je eerst de 30 dagen auto-immuunprotocol en dat betekent dat je de eerste 30 dagen ook eieren, noten en nachtschade weglaat. Na die 30 dagen introduceer je die weer geleidelijk. Met het Paleo dieet of het SCD, vallen heel veel voedingsmiddelen af, dat geef ik toe, je gaat terug naar de basis als het ware. Verder is de blogster van Against all Grain met het Paleo dieet juist aangekomen en inmiddels op goed gewicht, want ze was veel te mager doordat ze de voedingstoffen niet goed kon opnemen. Ik heb ook haar kookboek en ik moet zeggen dat het eten er heerlijk uit ziet en de recepten zijn echt goed en makkelijk uit te voeren. πŸ™‚ Verder schrijft de blogster van http://www.thepaleomom.com veel over het auto-immuunprotocol: http://www.thepaleomom.com/autoimmunity en ook het boek Practical Paleo legt hier veel over uit (www.balancedbites.com). Ik weet hier toevallig nu het e.e.a. vanaf omdat ik al deze info tegenkwam toen ik voor mezelf aan het zoeken was. πŸ™‚ Ik ga er denk ik ook het e.a. nog over bloggen, maar gezien de ernst van mijn klachten nu, wil ik 30 dagen de auto-immuunprotocol volgen en daarna zo veel mogelijk Paleo, tot ik weer helemaal beter ben. πŸ™‚ Ik was verder nooit zo van vlees eten en daarom al helemaal niet pro-Paleo, maar nu ben ik eigenlijk wel enthousiast.

      Heel veel succes woensdag! πŸ™‚ Ik ben benieuwd!
      Groetjes

     • Ik volg je blog, dus ik lees graag mee. Ik hoop voor je op goede resultaten!
      Toch zelf nog maar eens nadenken of ik nog meer aanpassingen in mijn voeding ga maken… (ben nu sinds juni 2013 er mee bezig). We laten het eens even bezinken. Thanks voor je reacties! Toch fijn internet dat je zo ervaringen kunt uitwisselen!

     • diana

      Ik kwam dit net nog tegen: http://scdlifestyle.com/category/specific-carbohydrate-diet-success-stories/page/2/ πŸ™‚ πŸ™‚

      Het is veel informatie zo in eens, maar laat het gewoon inderdaad eerst allemaal bezinken πŸ™‚ Ikzelf heb er ook eerst weken en weken over gelezen voordat ik ervan overtuigd raakte dat ik het ook eens wil gaan proberen. Ik moet wel zeggen dat ik al sinds begin 2012 met voeding bezig ben, veel al geprobeerd heb, maar niks mij blijvend van mijn klachten heeft afgeholpen, maar wel verlichting hebben gebracht. Er is ook niet één dieet advies wat voor iedereen werkt, heb ik nu wel ondervonden. Dat heeft me er nu ook wel toe gezet dat ik dit nu wil gaan proberen. πŸ™‚

      Heel veel succes, en ik ga jouw blog ook volgen! Ben benieuwd πŸ™‚

     • Ik kijk net op deze site http://scdiet-kookboek.tripod.com/id2.html over wat je wel en wat je niet mag eten met scd, lijkt redelijk op hoe ik nu eet. Nou ja, redelijk, met uitzondering van de granen, aardappels en bananen. Ik weet trouwens niet of ik alle granen zou laten staan. Vooral omdat ik op dit moment best wel rust in mijn darmen heb. En als het goed gaat… waarom dan veranderen?

      Ik ben me nav jouw tips/links toch eens wat meer aan het verdiepen in scd. Wie weet heb ik het toch nog nodig…

     • diana

      Ja je hebt gelijk hoor! Daarbij zijn niet alle patienten met colitis ulcerosa hetzelfde, de een zal er wel meer baat bij hebben omdat de klachten wellicht ook erger zijn dan bij een ander. Maar het is altijd leuk om je in de materie te verdiepen πŸ™‚

     • Bij mij zijn inmiddels mijn bloedwaarden normaal πŸ™‚ Geen ontsteking meer te meten… ik denk dat er nog wel een lichte ontsteking is, maar nu niet meetbaar in bloed :). We zijn dus op de goede weg, heel fijn!
      Het eerste bezoek aan de arts (nadat ik mijn eetpatroon had aangepast) had ik juist meer ontstekingswaarden. Dat viel ff tegen. Maar ja, je lijf moet zich ook aanpassen. Nu zijn de ontstekingswaarden niet te meten. Dus doorzetten heeft nut :). En volgens mij heb ik gaandeweg toch nog meer aangepast in mijn voedsel. Maar het gaat eigenlijk heel geleidelijk hier. Want volgens mij eet ik nu bijv. helemaal geen tarwe meer, eerst heel weinig en nu niks. Gaat vanzelf…

     • diana

      Dat is toch heel fijn nieuws als ik het zo lees!! πŸ™‚ Wat je doet, werkt dus πŸ™‚

 2. Ik tob al jaren met vermoeidheid maar ook met mijn darmen. Bijna een jaar geleden gestopt met geraffineerde suikers, geen light-dranken meer en letten op e-nummers. Sinds een maandje of 2 is daar op advies van (ook) een natuurarts het glutenvrij bij gekomen want niet glutenintolerant waar zeker wel glutensensitief.

  Mijn vermoeidheid heeft waarschijnlijk (helaas) een andere oorzaak dus daar (nog) geen winst, maar mijn darmen zijn er erg blij mee. Rond 5 december at ik een heerlijk stuk gevulde speculaasstaaf. Combi van suikers en tarwe en dat heb ik geweten! Ben met de feestdagen dus braaf om alles heen gegaan en worden steeds creatiever met zelfbaksels. Appeltaart staat toch wel op nummer 1!

  Om op jouw laatste zin te reageren dat brood dik, ziek en moe maakt: het is niet alleen brood, maar vooral de bewerkte tarwe etc. wat voor zoveel problemen zorgt. Dik werd ik er trouwens niet van hoor, maar des te meer darmklachten.

  • Wat fijn dat glutenvrij eten helpt voor je darmklachten. Nu hopen maar dat je erachter komt wat je zo moe maakt.

   Ja je opmerking klopt helemaal hoor, de tarwe van vandaag is gewoon niet meer dezelfde tarwe van vroeger, daarom hebben waarschijnlijk meer mensen last ervan.

 3. Raar om te lezen… Het lijkt wel of ik zelf het begin..stukje heb geschreven???
  Lichaam lijkt zelfde te reageren… Sinds gisteren broodbuik boek en vandaag kijken wat ik moet laten staan. Hoop dus dat dit gaat werken! Maar ik begrijp niet waarom je alsnog weer zo bent gaan eten als je je juist zo goed voelde??? Ik ben voor het eerst op je blogg dus zal even door spitten
  ( net appeltaart gemaakt van amandel kokosmeel… Eh ruikt niet geweldig en erg korrelig..nog tips

  Ik ga nog een keer je stukje lezen omdat het zo’n rare gewaarwoording was om het lezen ( gaat het over mij πŸ˜‰ Mijn dochter is zwanger , maar ik heb de buik haha

  • Hoi Lois, ik ben het weer gaan eten omdat er voor een correcte diagnose gluten gegeten moet blijven worden omdat er anders een kans is op een vals negatieve uitslag. Als je geen gluten meer eet, maakt het lichaam geen antilichamen meer aan en is het niet meer te meten, gaat de darmwand zich geleidelijk aan weer herstellen waardoor er uit een biopsie misschien ook niks uit kan komen. Ik heb namelijk een gluten-intolerantie maar er zou gekeken moeten worden of er ook sprake is van coeliakie of niet. Vandaar dat ik weer aan het brood ging πŸ˜‰ Maar ik ben er inmiddels mee gestopt omdat de wachtlijsten voor vervolgonderzoek ruim 4 maanden zijn, en ik geen zin heb om me ziek te eten.

   Wat je appeltaart betreft? Heb je een bepaald recept gevolgd? Er kan namelijk zo veel zijn dat er mis is gegaan πŸ™‚ Mijn tip: als je net begint te bakken met amandelmeel of kokosmeel, volg precies een recept zodat je leert hoe het werkt. Het is namelijk nogal lastig om met kokosmeel te bakken als je er verder geen ervaring mee hebt. πŸ™‚

 4. Vijf kilo, wat een verschil… ik eet sinds kort ook weinig brood en tarwe, maar ik weet eigenlijk niet of ik me er beter door voel, doordat ik mijn hele eetpatroon heb omgegooid. Een minder opgezwollen buik heb ik inderdaad, misschien komt het wel door het weglaten van het brood.

  • Ja zou kunnen. πŸ™‚ Het lastige is dat elk lichaam anders is, en anders reageert door het eten van bepaalde voedingsmiddelen of het weglaten ervan. Maar ik hoor vaak dat als er minder brood gegeten wordt mensen ook minder last hebben van een opgezette buik. πŸ™‚