Juglen Zwaan’s Supplementenwijzer!

Voor wie de gezondheidsblogs een beetje volgt zal het misschien niet ontgaan zijn: kort geleden verscheen het eerste boek van Juglen Zwaan: “De Supplementenwijzer“! Juglen Zwaan is de man achter ‘A healthy life‘, een informatief gezondheidsblog met een schat aan allerhande informatie die in korte tijd enorm veel volgers heeft gekregen. Het boek leek mij interessant en kwam al gauw op mijn ‘wishlist’ te staan. 🙂

Het Kerstcadeau

Ik maakte gebruik van de eerstvolgende gelegenheid om het boek te kunnen kopen. Mijn man had zichzelf namelijk op 24 december een speciaal bierpakket cadeau gedaan voor de kerst. Tja, toen vond ik dat ik ook wel iets leuks voor mezelf mocht kopen. Dat werd dus ‘De Supplementenwijzer‘. Het verschil moet er zijn he. 😉 De timing had niet beter gekund. Mijn dreumes had al een paar dagen hoge koorts, hij was erg zielig en had daar erg last van. Ik weet niet wat het is met jongetjes, maar mijn dochter was ‘stoerder’ op die leeftijd wanneer ze ziek was. 😉 Maar het neemt niet weg dat ik me na een paar dagen toch zorgen begon te maken toen de koorts nog niet gezakt was. Dat, en het feit dat ik ook iets leuks voor mezelf wou kopen voor de kerst, maakte dat ik niet hoefde te twijfelen toen ik het boek van Juglen Zwaan zag liggen in de boekhandel. Voor ik het wist stond ik in de lange rij voor de kassa. Al wachtend bladerde ik door het boek en ik was gelijk enthousiast. Ik wist dat ik geen spijt zou krijgen van deze aankoop. 🙂

Onvoldoende bewezen claims mogen niet meer vermeld worden

In Nederland mag al een tijdje niet meer bij voedingssupplementen worden vermeld waarvoor ze dienen, tenzij de claims goedgekeurd zijn door de EU. Hier kun je de goedgekeurde claims lezen, zoals misschien opvalt zijn dit er nog niet zo heel veel. Dit is op zijn zachts gezegd erg irritant. Toen ik een paar maanden terug op zoek was naar een natuurlijk middeltje tegen aften voor mijn dochter, kon ik daardoor niets vinden. Ik vond op een paar informatieve sites wel de namen van een paar kruiden die eventueel de genezing van aften konden helpen bespoedigen, maar ik kon geen namen of merken vinden van middeltjes waar die kruiden in verwerkt waren. Een optie was om de kruiden zelf als tinctuur te kopen en zelf proberen een mengseltje te maken. Maar ten eerste wist ik niet of de gevonden informatie op de betreffende site wel juist was en ten tweede had ik geen idee van doseringen en dergelijke. Ik durfde het dus niet aan, en wat moet je dan? Ik besloot met tegenzin maar naar de apotheek te gaan voor een chemisch middeltje. Gelukkig was de medewerkster heel behulpzaam en vond ze alle middeltjes te agressief voor een 4-jarig meisje. Ze verwees me naar de Groene Passage voor advies. Stom dat ik dat zelf ook niet bedacht had. 😉 Bij de Groene Passage kreeg ik een ‘anonieme’ spray mee van de medewerkster op de drogisterij afdeling. Zonder haar hulp had ik het nooit kunnen kopen want op de verpakking stond de werkzaamheid namelijk niet vermeld.

De Supplementenwijzer als antwoord

Als antwoord op de ontstane situatie door de strengere regelgeving is er nu ‘De Supplementenwijzer‘ op de markt gekomen en wat ben ik blij dat Juglen Zwaan dit boek heeft geschreven! Thuis zocht ik gelijk via de ‘zelfhulpwijzer’ op wat zou kunnen helpen tegen griep en verkoudheid in de hoop mijn zoontje zo de kerst door te kunnen helpen. Met allerlei middeltjes al in huis, en nog een snel bezoekje aan ‘De Tuinen’ vlak voor sluitingstijd, had ik nu tenminste het gevoel iets te kunnen doen. De kleine koppige dreumes stond niet te springen wanneer ik weer eens een lepel voor z’n gezicht hield. 😉 Manlief hield zijn hoofd en handjes stevig vast terwijl ik hem allerlei natuurlijke middeltjes voerde. Na 24 uur leek hij eindelijk op te knappen en was hij eindelijk koortsvrij.

Praktisch en overzichtelijk

De Supplementenwijzer is zeer compleet en overzichtelijk ingedeeld in vitaminen, mineralen, aminozuren, vetten & oliën, superfoods, kruiden & specerijen, antioxidanten, paddenstoelen en overige supplementen. Alle informatie in het boek is gebaseerd op traditioneel overgeleverde kennis in combinatie met de nieuwste wetenschappelijke inzichten en ook de bronvermeldingen ontbreken niet. De supplementenwijzer leest prettig weg, en ik vind snel de informatie die ik nodig heb. Wat je er niet vindt is informatie over doseringen omdat dit persoonlijk is en afhankelijk is van de vorm. Wel had ik graag gezien waar je op moet letten als je een bepaald supplement wilt aanschaffen: welk vorm is het beste (druppels, tincturen, capsules etc)? Bij het kruid Echinacea stond dit trouwens wel vermeld. Sommige supplementen worden in zo veel verschillende vormen aangeboden dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie als ik een goede keus wil maken en het schijnt soms wel uit te maken. Wat meer informatie over bijvoorbeeld vulmiddelen of andere ingrediënten waar je op zou moeten letten was ook wel handig geweest. Ik ben inmiddels getraind om ongewenste ingrediënten te detecteren maar lang niet iedereen weet waar hoe daar op te letten. Ik vind het persoonlijk dan ook jammer dat deze informatie ontbreekt. Ik denk dat deze punten zeker overwogen zouden moeten worden bij een herdruk van het boek. Hoe dan ook, het boek is een waardevolle aanwinst voor het hele gezin en ik vermoed dat het nog vaak van pas zal komen. 🙂 Ik vind het een aanrader voor iedereen die graag bewuste keuzes maakt als het om gezondheid en ziekte gaat.

supplementenwijzer1

 

supplementenwijzer2

 

supplementenwijzer4

 

Reactie 4 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat goed dat je dit boek promoot.
  Ik wist niet dat dit op de markt verkrijgbaar was.
  Dit is iets wat een mens zo hard nodig heeft. Goede info omtrent ons dagelijkse voedsel.
  Silvia Videler had wel eventjes contact met jou mogen opnemen om jouw hele blog te kopieren.
  Ik denk dat ik dit boek van Julgen Zwaan wel koop.
  Mooi blog heb je. Ik zal het doorgeven aan mijn vrouw die een goed netwerk op facebook heeft opgezet met positief ingestelde mensen zoals jij.

  • Dankjewel voor de complimenten Eddy! 🙂

 2. Goed boek. Overzichtelijk en duidelijk geschreven.

  Ik ben 36 en na het stoppen met de pil een jaar geleden kwam mijn acne in alle hevigheid terug.
  Van alles geprobeerd en niets hielp. Ik wilde geen troep meer in mijn lichaam en ben de instructies gaan
  opvolgen die ik vond in dit boek.
  Ik slik nu alweer 3 maanden vit B complex, zink en vit E en de acne die ik voornamelijk had op mijn
  rug en in mijn nek / hals (flinke ontsierende ontstekingen) begint nu echt weg te trekken.

  En dat terwijl ik dacht dat ik er mee moest leren leven.

  Bedankt Julgen

  • Oh wat goed zeg!! 🙂