Vervolg: het zit niet tussen mijn oren

Vandaag ging ik terug naar de natuurarts. Er was natuurlijk heel wat duidelijk geworden toen ik de uitslag kreeg van het onderzoek en nu was er tijd om het e.e.a. toegelicht te krijgen.

Zoals ik in mijn vorige blog schreef is er waarschijnlijk sprake van een gluten-intolerantie en wellicht ook een kans op coeliakie. Verder is er uit het onderzoek gekomen dat er ontstekingen in mijn darmen zijn, dat het auto-immuunsysteem voor problemen zorgt op het moment dat er gluten binnen komen, met name in mijn dunne darm. Ook blijkt dat er een verstoorde opname is van voedingstoffen: ik verteer de koolhydraten, groente en vetten niet goed. Vooral de hoeveelheid vetten die mijn lichaam weer verlaten was volgens hem te veel en is er een kans op een tekort aan vetoplosbare vitamines (A, D en K).  Het is voor hem duidelijk dat ik absoluut op een glutenvrij dieet moet. Het was voor hem ook logisch waarom ik zo vermoeid ben. Veel vage klachten, zoals pijntjes overal en bijvoorbeeld het syndroom van Raynaud, zijn te verklaren aan de hand van de onderzoeksuitslagen.

Nu nog een officiële diagnose

Omdat ik verder zo veel vragen had en hij wel tussen al mijn vragen door merkte dat ik eigenlijk behoefte heb aan erkenning van de reguliere medische sector en absolute zekerheid wil, vond hij het een goed plan ook als ik me door de huisarts zou laten verwijzen naar een internist. Een internist kan dan via een biopsie van de dunne darm met absolute zekerheid coeliakie vaststellen (of eventueel uitsluiten). Alleen dan heb je volgens hem 100% zekerheid en dat heb ik inderdaad ook gelezen toen ik me over coeliakie aan het inlezen was. 😉 Het is belangrijk dit te weten want er is namelijk een verschil in hoe streng je een glutenvrij dieet moet volgen als er sprake zou zijn van coeliakie of slechts een gluten-intolerantie.

Het onderzoek die de natuurarts heeft laten uitvoeren was bij een normale laboratorium waar vele reguliere artsen ook mee samenwerken en het schijnt ook aan een universiteit verbonden te zijn. Dus aan de hand van de uitslagen zou mijn huisarts niet moeilijk moeten doen voor een doorverwijzing. Wel is het zo dat een bloeduitslag i.p.v. een ontlastingsonderzoek, de gebruikelijkere manier is in de reguliere medische circuit om antistoffen te bepalen. Ik heb gelijk gebeld en a.s. dinsdag kan ik al terecht bij mijn huisarts. Ik ben eigenlijk behoorlijk benieuwd naar haar reactie en best zenuwachtig. Ik moet even wachten weer. 😉

Reactie 8 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Wat vervelend zeg! Dat is wel heftig, want gewoon vrijwillig glutenvrij eten is toch heel wat anders dan het moeten vanwege coeliakie! Het lijkt me wel een opluchting dat je dit nu weet!
  En zo’n onderzoek met zo’n biopt wat ze gaan nemen, valt best mee. Ik heb het met een roesje gedaan en dat ging echt prima! Zo’n roesje is best gezellig haha.

  • Ja ik weet nu dat ik, of coeliakie heb, of een glutenovergevoeligheid/intolerantie. Biopt is enige manier om zekerheid te geven welk van de twee het is en glutenvrij eten lijkt me in beide gevallen enige manier om beter te worden. Maar ik wil natuurlijk wel weten in welke mate ik gluten moet vermijden, want met coeliakie moet je al uitkijken met een broodkruimel.

   Maar vooralsnog is mijn huisarts niet happig erop om mij door te verwijzen en trekt ze deze hele onderzoek in twijfel… nu moet ik eerst een bloedonderzoek laten doen… maar die fecestest is gevoeliger dan een bloedtest (heb even gemaild met het lab) en ik kan nu niet zomaar een bloedtest laten doen aangezien ik te weinig gluten heb gegeten in het afgelopen jaar. Maar ook dat gelooft mijn huisarts niet. Maar ook dat heb ik nagevraagd bij het lab… en zij zeggen ook dat ik zeker een tijdje gluten moet eten voordat er een correcte uitslag uit een bloedonderzoek kan komen… Dus nu kan ik even helemaal niks. En ik weet even nu niet wat te doen… 🙁 Ze had me gewoon door moeten verwijzen. Ik ben nu op zoek naar een huisarts die me wel gewoon wilt doorverwijzen.

 2. Via de site van hooimadam.nl kwam ik op je blog terecht. Ken je ook de site en boeken van Rineke Dijkinga: weten van (h)eerlijk eten deel 1 en 2? Geweldige (kook)boeken.

  • Ik ken haar boeken ook 🙂 Idd ook goede boeken! 🙂

  • Ja ik ben daarvan op de hoogte. De arts had me dat ook bij de eerste consult verteld. Volgens mij is de berichtgeving omtrent het verliezen van zijn registratie wat overtrokken: hij is arts, maar staat achter dingen die in de medische wereld niet als bewezen worden geacht. Daarom is hij zijn registratie kwijt geraakt. Het ging vooral om een bepaalde therapie, namelijk Chelatie therapie, dat als omstreden wordt gezien. Ik weet niet wat ik zelf van Chelatie therapie moet denken behalve dat ik er ook positieve verhalen over heb gehoord. Namelijk het verhaal van een meisje dat autisme kreeg door vaccinatieschade. Ze bleek enkele zware metalen te hebben en met behulp van chelatietherapie zijn haar autisme symptomen verbeterd. Voor meer info over dit meisje kun je de blog van The Spunky Coconut eens lezen. Maar goed, een normale consult met een regulier onderzoek is gewoon goed gegaan. Hij heeft me geen rare dingen verteld of dingen die niet waar zouden kunnen zijn. Daarvoor doe ik mijn huiswerk ook te goed. 😉 Hij stond er ook achter dat ik bij een regulier arts verdere onderzoek liet doen. Maar mocht je er geen goed gevoel bij hebben dan moet je het niet doen natuurlijk.

   Als je alleen interesse hebt in zo’n ontlastingsonderzoek, die kun je ook zonder hulp van een (natuur)arts aanvragen bij dezelfde laboratorium! Via Darmklachten.nl Ikzelf heb een basispakket darmflora en parasieten als onderzoek gehad. Dat scheelt je consultkosten. Ik weet alleen niet in hoeverre de onderzoeksuitslagen worden uitgelegd. Voor mijn dochter heb ik nu ook een coeliakietest aangevraagd.

   Ik weet verder zo gauw niet een andere goede natuurarts in Rotterdam. Wie een paar namen heeft, deel het, wie weet hebben andere lezers er ook wat aan, die toch liever niet naar het PMC willen gaan.

 3. Ik ben toch maar eerst naar mijn huisarts gegaan vanmorgen, dan kan ik altijd nog naar een natuurarts.
  Zelf heb ik goede verhalen gehoord en gelezen bij deze natuurarts http://www.pgpraktijk.nl/ zij neemt door familieomstandigheden alleen geen nieuwe patiënten aan. Ik dus ook nog op zoek naar een goede vervanger! Bedankt voor de uitgebreide reactie trouwens, ik lees altijd met veel plezier je blogs!

  • Ik hoop dat je huisarts je kan helpen en dat hij met je mee wilt denken! Dank voor je natuurartstip 🙂 en heel veel succes, ik hoop dat je hoe dan ook van je klachten af gaat komen! Groetjes!