Kruidnoten (suikervrij, glutenvrij, zuivelvrij)

In het laatste weekend voor pakjesavond besloten we hier thuis een flinke lading kruidnoten te bakken. Zo kan ik morgen ook naar school wat meegeven zodat er voor dochterlief een gezond alternatief voor handen is. We hebben ze al een aantal keer gebakken sinds de goedheiligman in het land is, en één keer heb ik ze per ongeluk laten aanbranden in de oven. Oops. 🙂

Helemaal leuk was dat Sara’s juf met de kinderen in de klas gezonde kruidnoten ging bakken met spelt, amandelmeel en kokosbloesemsuiker. De kinderen kregen ze vervolgens mee naar huis met een leuke foto van ze in actie en het recept zodat ouders eventueel ook thuis ermee aan de slag kunnen. Dat vond ik zo een leuk initiatief, dat ik het maar even vermeld hier op mijn blog. 🙂

Zelf kruidnoten en pepernoten bakken is heel makkelijk en daarbij ook nog eens ontzettend leuk om met je kinderen te doen. 🙂 Er zijn talloze gezonde recepten en variaties ervan te vinden op het internet, dus mogelijkheden genoeg! 🙂 Wanneer je meer lekkere recepten zoekt voor 5 december dan is het e-boekje Gezonder(e) Sinterklaasrecepten misschien een aanrader (100% glutenvrij). 🙂

Hier is onze variatie. Het recept is goed voor ongeveer 2,5 a 3 bakplaten

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

  • Boekweitmeel 500 gr
  • Kokosbloesemsuiker 120 gr
  • Biologisch ei 1 stuk
  • Gemalen groene stevia poeder Om eventueel bij te zoeten 1 theelepel
  • Kokosolie Gesmolten 100 gr
  • Kokosmelk 75 ml
  • Vanillepoeder 2 theelepels
  • Gedroogde sinaasappelrasp 2 theelepels
  • Koekkruiden 4 theelepels
  • Speculaaskruiden 3 theelepels
  • Wijnsteenzuur bakpoeder 2 theelepels
  • Keltisch zeezout 1 snufje

BEREIDING:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en meng ze goed.
  3. Voeg vervolgens de natte ingrediënten toe en mix tot een goed stevig en plakkerig deeg in de keukenmachine.
  4. Proef of het deeg op smaak is en voeg eventueel nog koek en speculaaskruiden toe. Wil je geen groene gemalen stevia gebruiken, dan kun je eventueel nog wat meer kokosbloesemsuiker gebruiken.
  5. Leg op een bakplaat wat bakpapier .
  6. Rol kleine balletjes en druk ze een beetje plat en leg ze op de bakplaat. Laat ongeveer 1 cm ruimte tussen de kruidnoten.
  7. Om de productiviteit te verhogen kun je ook eventueel een lange sliert uit het deeg maken van zo’n 30 cm lang en 2 cm breed. Snij vervolgens met een mes stukjes van ongeveer 1,5 cm, rol daar balletjes van en druk ze lichtjes plat (tip van mijn man die wat ongeduldig werd 😉 ). Zie de derde foto hieronder.
  8. Zet ze in de oven en bak ze vervolgens af in ongeveer 18 minuten.
  9. Laat ze goed afkoelen en probeer ze dan maar eens te weerstaan. 😉

IMG_8978-copy

IMG_8981-copy

IMG_8989-copy

IMG_8991-copy

IMG_8992-copy

IMG_8994-copy

IMG_8995-copy

IMG_8996-copy

IMG_9001-copy

IMG_9002-copy

IMG_9005-copy

 

 

 

 

Tags:

Reactie 6 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Nog 2 nachtjes slapen.. en dan is de oven er, eeein-de-lijk!! 😀

    • Zijn deze eigenlijk knapperig, of zacht? 🙂

      • Ertussen in eigenlijk!

  2. Leuk recept, ga ik zeker eens maken…handig met ingredienten die ik altijd wel in huis heb 🙂

  3. leuk! Is kokosolie te vervangen?
    En welke melk gebruikte u?
    vr. gr

    • Kokosolie kan je vervangen door roomboter of geklaarde boter 🙂 en heb zelf amandelmelk gebruikt. 🙂 Groetjes,
      Diana