De ecovriendelijke droger

Wil je pas echt groen en budgetvriendelijke bezig zijn, dan gebruik je geen droger. Dat is gewoon zo. Zo lang je zonder droger kan, dan moedig ik je vooral aan om zo door te gaan. Deze gedachte weerhield mij er de afgelopen jaren van om überhaupt aan een droger te denken. Ondanks alle irritaties, wasachterstanden, gebrek aan ruimte om de was ergens kwijt te kunnen… hield ik voet bij stuk. Soms opperde mijn man of mijn schoonmoeder om een droger in overweging te nemen, maar ik zag gelijk torenhoge energierekeningen voor me. Nee, een droger kwam er bij ons niet in en ik hield mezelf voor dat we best zonder konden.

Warmtepomp drogers vs condensdrogers

De omslag kwam op de dag dat Anoesjka (van Maid at Home) vertelde over een superzuinige warmtepomp droger en het verschil met reguliere condensdrogers. Ze heeft de afgelopen maanden mij geholpen hier thuis enigszins orde in de chaos te scheppen en ze heeft me veel geleerd en nieuwe inzichten gegeven als het ging om opruimen, het indelen en optimaal benutten van onze kleine ruimtes. Ze gaf als tip om op Greenem.nl te kijken. Greenem is een handige site die witgoed vergelijkt aan de hand van hoe zuinig en duurzaam ze zijn. Dit gaf stof om over na te denken. Ik was al zo een geweldige huisvrouw… (#kuch #sarcasme) en ons wasprobleem maakte het er beslist niet makkelijker op. In de zomer was het bijhouden van de was nog wel te doen, aangezien alles dan snel droogt en we ook een deel op ons mini balkon kwijt konden. Maar in de winter doet de was er een eeuwigheid over om te drogen (gerust 3 dagen), en tot die tijd hebben we gewoon geen ruimte om een nieuwe op te hangen… met als gevolg: ophopende was, uitpuilende wasmanden, gebrek aan schone kleding, enorme wasachterstanden en heeeeeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeeel irritaties. Daarbij stond de wasrek eigenlijk enorm in de weg en belemmerde dat onding de doorgang in onze achterkamer waardoor je er niet eens normaal kon lopen zonder je te stoten.

Warmtepompdroger van Bosch: de Avantixx 6

Reden genoeg dus om gelijk Greenem uit te pluizen. 🙂 We vonden al gauw een droger die een goede prijs/kwaliteit verhouding had. Een A+++ droger, heel zuinig in gebruik en desondanks niet extreem duur (uiteraard duurder dan de condensdroger, maar dit betaalt zich op lange termijn zeker terug door een lagere energie rekening). Ik heb het over de warmtepomp droger van Bosch (De Avantixx 6 – WTW84361NL). Mijn man en ik hadden niet veel tijd nodig om erover na te denken, we waren overtuigd en een paar dagen later was de droger al in huis. 🙂

Wat vinden wij ervan?

Nou serieus, ik snap NIET, hoe ik het zolang ZONDER heb uitgehouden!!! Dat ding is geweldig. Ik hou van mijn droger. Ik ben van anti-droger helemaal pro-droger geworden. 😉 De Bosch Avantixx 6 heeft geen afvoer aansluiting nodig, het is stil, droogt goed en voldoet aan al onze eisen. Nu kan ik gewoon in het weekend alles wassen en drogen en daarmee gebruik maken van het voordeligere weekend tarief. Het is niet zo dat ik nu zomaar alles in de droger gooi. Zo hang ik de wasbare luiers en kleine wasjes nog steeds op (als die er zijn) en wanneer het weer warmer weer zal worden in het voorjaar, zal ik natuurlijk van de waslijn op ons minibalkon gebruik maken. Maar tot die tijd helpt deze fantastische zuinige droger ons de winter door.

En die hogere energie rekening dan?

Eerlijk gezegd vind ik het niet zo heel erg als we daarvoor een wat hogere energierekening moeten betalen. Want als dit betekent dat ik elke week daardoor weer helemaal bij ben met de was, we weer schone kleding hebben, meer ruimte hebben om te lopen, er geen enorme was achterstanden meer zijn, uitpuilende wasmanden en overal wasgoed op de grond… dan hebben we het er voor over. Ik bedoel, ik wil graag groen en zo zuinig mogelijk in het leven staan maar het moet ook nog leuk blijven. Zo hopen we een mooie middenweg te hebben gevonden en voel ik me maar een beetje schuldig. 🙂 Ik pleit nog steeds voor een droger-loze bestaan als dat haalbaar is hoor 🙂 maar voor gezinnen met kinderen die ook nog eens wat kleiner behuisd zijn en mama’s, die net als ik, al niet zulke fantastische huisvrouwen zijn, kan het echt een uitkomst zijn. 😉

droger3

droger2

droger1

 

natuurlijk-huishouden

 

Tags: , , , , , , , ,

Reactie 0 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens