Een verantwoorde en bewuste vleesconsumptie

Het is misschien een artikel wat een beetje buiten de boot valt op mijn blog waar overwegend vegetarische en veganistische recepten op staan. Maar, zoals je misschien al raadt, zijn we geen vegetariërs of veganisten. Wel eten we graag vegetarische en veganistische gerechten (wij worden erg blij van lekkere vega burgers zoals de Dutch Weedburger, hierboven afgebeeld) vandaar dat vega(n) recepten rijkelijk vertegenwoordigd zijn op mijn blog. Ik licht graag even toe hoe wij er nu in staan, met respect voor anders denkenden. 😉

Vlees past in een verantwoord en bewust eetpatroon

Persoonlijk geloof ik dat vlees (alleen biologisch vlees van gras gevoede dieren, zoals bijvoorbeeld wildernisvlees) past in een gezond en verantwoord eetpatroon en misschien zelfs onmisbaar is. Hierbij wil ik vegetariërs en veganisten niet voor het hoofd stoten, want ik geloof zeer zeker dat plantaardig eten genoeg eiwitten levert en heel gezond kan zijn. Het zijn dan ook niet de hoeveelheid eiwitten die me zorgen doen maken wanneer er dierlijke producten volledig worden uitgesloten, maar meer de mineralen zoals choline (aanwezig in eieren en orgaanvlees), vet oplosbare vitamines zoals A, D en K en natuurlijk vitamine B12 en de gezonde vetzuren. Nu weet ik dat supplementen een oplossing kunnen zijn, alleen geloof ik dat vitaminen en mineralen het best opneembaar zijn in de natuurlijke vorm. (Bron: Nourishing Traditions, Weston Price Foundation, De Groene Vrouw, Roos goes green) Ik bedoel, het is bijvoorbeeld ook geen goed plan om geen groente te eten en de voedingswaarde uit supplementen maar te halen. Zo werkt het ook denk ik met voedingsstoffen die alleen uit dierlijke producten verkregen kunnen worden.

Mijn zoektocht en conclusie

Dit betekent overigens niet dat ik geloof dat we nu gelijk kilo’s vlees per dag moeten consumeren 😉 (lijkt me ook niet verantwoord voor het milieu) en daarbij is het ene lichaam de andere niet. De ene persoon vaart wel bij een vegetarisch en veganistisch dieet met geen of weinig dierlijke producten, de ander ziet eruit als een zombie. Dat vlees past in een gezond en verantwoord eetpatroon is dus mijn bescheiden mening (ik bedoel… wie ben ik?), en is niet de absolute waarheid voor iedereen. Daarbij zullen er veel onderzoeken zijn over wel of geen vlees eten, die elkaar tegenspreken om de verwarring compleet te maken. Ik heb er zelf lang over getwijfeld: wel of geen vegetariër worden, wel of niet overwegend veganistisch eten en heb er ook daarom heel veel over gelezen. Uiteindelijk hebben we nu definitief besloten dat vlees voor ons wel kan en dat het zelfs een waardevolle aanvulling is op ons overwegend plantaardig eetpatroon, zeker ook omdat er hier kleine kinderen in het spel zijn. Als laatste wil ik graag toevoegen dat er meer zaken bijdragen aan een goede gezondheid: iemand die vlees eet, kan verder erg ongezond eten terwijl de ander die vegetariër of veganistisch is wel heel gezond eet. Andersom kan natuurlijk ook: een vegetariër en veganist kan erg ongezond eten en een carnivoor kan juist wel gezond eten. Het hangt er dan ook sterk vanaf hoe het gesteld is met het totale eetpatroon (de aanwezigheid van groente, noten, zaden, variatie en het weglaten van bewerkte producten). Ik hoop maar dat ik genoeg nuance aangebracht heb hier. 🙂

Hoe zit het dan met zuivel?

We consumeren nog steeds bijna geen zuivel en vermijden zo veel mogelijk koemelk. Ik geloof dat kleine hoeveelheden rauwe ongepasteuriseerde zuivel een goede toevoeging kan zijn in een gevarieerd voedselpatroon, maar het probleem is dus juist dat er bijna uitsluitend bewerkte zuivel te krijgen is. De zuivel in de supermarkt (ook de biologische supermarkt) is gehomogeniseerd om het melk ‘mooier’ te maken, vet is weggehaald bij halfvolle en magere melk (terwijl juist de vet nodig is om de vitamine die melk bevat op te kunnen nemen) en de melk is gepasteuriseerd waardoor er verteringsenzymen vernietigd worden die de lactose in melk beter doet verteren en de structuur van de melkeiwit (Caseïne) belastend wordt voor het lichaam. Bron: o.a. de Groene Vrouw. Wij eten vrijwel geen zuivel, gewoonweg omdat ik nog niet weet waar ik die ongepasteuriseerd in onze omgeving kan bemachtigen, op wat rauwmelkse geitenkaasjes na die ik gewoon bij de bio supermarkt kan kopen.

Eten buiten de deur

We zijn principieel tegen het eten van vlees dat afkomstig is van de bio industrie en om die reden eten we buitenshuis vrijwel altijd vegetarisch, tenzij we weten dat het vlees van biologische afkomst is. Dit betekent in de praktijk dat wanneer we eens uit eten gaan en blijkt dat het vlees op het menu niet biologisch is, er gekozen wordt voor iets vegetarisch. Meestal zoek ik eigenlijk vooraf altijd op wat voor vlees er in een restaurant geserveerd wordt zodat we meer keuze hebben. 🙂 Gelukkig groeit het aantal restaurants dat biologisch vlees en duurzaam gevangen vis op het menu zet!

Luisteren naar het lichaam

Vooralsnog luister ik altijd naar mijn lichaam. Het is een vaak herhaalde mantra in Foodie land: ‘Luister naar je lichaam’ en het blijkt vaak ook gewoon het beste te werken. In de zomer merk ik dat ik nauwelijks behoefte heb aan het eten van vlees terwijl nu het kouder en eerder donker wordt ik niet meer verzadigd ben wanneer ik een maaltijd zonder vlees heb gegeten. Laatst hadden we quinoa op met champignons en courgette (zowel de quinoa als de champignons zijn behoorlijk eiwitrijk) en toch bleef ik maar honger houden. Ik besloot er in eerste instantie niet aan toe te geven totdat ik zo hongerig werd dat ik om half tien ’s avonds besloot om toch maar een eitje te gaan bakken. Dit kwam zo vaak voor de laatste tijd, zelfs wanneer de maaltijd een ruime hoeveelheid peulvruchten bevatte, dat ik besloot weer wat vaker vlees op het menu te zetten. Het resultaat na een maaltijd met een beetje vlees  was dat ik voor de rest van de avond wel verzadigd was. Ik weet zeker dat wanneer het weer warmer zal worden in het voorjaar, dit weer over zal zijn. Zo werkt dit dus bij mij. 🙂

Ethische kwestie

Dan is er natuurlijk nog het hele ethische kwestie. Mogen er dieren gedood worden voor menselijke consumptie? Een interessante discussie erover kun je hier lezen. Het moge duidelijk zijn geworden dat ik vind dat het kan omwille van de gezondheid als het maar aan veel eisen voldoet zoals de leefomstandigheden van het dier, maar ook omstandigheden in slachthuizen (en hier valt nog veel op aan te merken helaas, ook bij dieren uit biologische veehouderij). Wel of geen vlees, wel of geen biologisch vlees, uiteindelijk gaat het erom dat mensen bewust worden van wat ze eten en waarom ze het eten, en dat vind ik nog altijd het belangrijkst. Misschien komen we in de toekomst tot nieuwe inzichten, maar zo staan we er nu in. Ik lees graag hoe jullie erover denken: wel of geen vlees. Ben heel benieuwd. Ik sta open voor andere meningen (graag zelfs!) als ze wel netjes en met respect worden geformuleerd. 🙂

Reactie 3 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

  1. Wat een goed stuk Diana! Ik ben het volledig met je eens, alleen weet ik niet of ik over de drempel kom om weer vlees te gaan eten… 😉

  2. Mooi betoog waar een duidelijke keuze gemaakt wordt. Ik leef ook min of meer volgens dezelfde principes als jij doet. Het dierenrijk zit nou eenmaal zo in elkaar: Eten en gegeten worden. Het liefst zou ik een bosrijke omgeving waar het toegestaan is zelfvoorzienend te zijn met de producten uit het bos. Ouderwets jagen en verzamelen!