Chocolade cheesecake met banaan (suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij)

Ik kom niet zo heel vaak meer in de Albert Heijn maar wanneer ik er ben, gris ik meestal een Allerhande mee voor de inspiratie. Zo ook dit weekend. Er doorheen bladerend kwam ik een lekkere cheesecake tegen met chocolade en banaan. 🙂 Alleen wel één en al geraffineerde suiker en zuivel. Gelukkig had ik wel een idee hoe ik het zou kunnen omtoveren tot een meer verantwoorde variant met gezonde en voedende ingrediënten. Zondag ochtend ging ik na het ontbijt gelijk aan de slag in de keuken. Het is echt een makkelijk recept en in tegenstelling tot de Allerhande variant hoeft deze niet in de oven. Het is een gegarandeerd succes. Blijer kon ik ze hier thuis niet maken toen de taart op tafel kwam. Hoewel… mijn man was minder blij toen hij de ravage in de keuken aantrof, maar hij was wel zo lief om het voor me op te ruimen. 🙂

Ingrediënten €0.00 (1 Portie)

 • Pecannoten Voor de bodem 100 gr
 • Gedroogde vijgen Voor de bodem 150 gr
 • Keltisch zeezout Voor de bodem 1 snufje
 • Rauwe honing Voor de bodem 4 eetlepels
 • -------------------------------------------------------------------- ---- stuks
 • Cashewnoten Voor de vulling 300 gr
 • Rijpe bananen Voor de vulling 4 stuks
 • Reep Chocolade Vivani 92% Voor de vulling (2 stuks a.k.a. 160 gram) 2 stuks
 • Kokosolie (koudgeperste) Voor de vulling 50 gr
 • Troebele ongepasteuriseerde apelazijn Voor de vulling 1,5 eetlepel
 • Rauwe Honing Voor de vulling 2 eetlepels

N.B. Voor de veganisten: honing kun je natuurlijk vervangen! 🙂 Bijvoorbeeld door rijststroop, dadelstroop etc.

BEREIDING:

 1. Week cashewnoten zo’n 6 uur in water.
 2. Begin met de bodem. Bekleed een taartvorm (ongeveer een diameter van 18 cm) met bakpapier.
 3. Maal de pecannoten samen met de vijgen, keltisch zeezout en honing tot een plakkerig deeg in de keukenmachine.
 4. Verdeel het mengsel goed over de bodem van een taartvorm en druk het aan.
 5. Voor de vulling: spoel de geweekte cashewnoten af.
 6. Smelt de twee repen chocolade au bain marie.
 7. Doe de cashewnoten in de keukenmachine samen met de gesmolten chocolade, bananen, kokosolie appelazijn en honing en laat de keukenmachine draaien tot er een mooi glad en romig mengsel ontstaat. Proef of de vulling naar smaak is, zoet eventueel nog wat bij.
 8. Giet de vulling over de taartbodem en laat het 3 uur in de koelkast opstijven.

IMG_8802-copy

IMG_8803-copy

IMG_8805-copy

IMG_8806-copy

 

raw-sweetness

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Reactie 12 Reacties

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Jouw gegevens

 1. Ik neem de Allerhande ook graag mee ter inspiratie. Ik zag deze cheesecake er ook in staan, en was eerst aangenaam verrast. Ik verwachtte door de banaan in de naam een suikervrij/arm recept, maar het mocht niet zo zijn ;). Jij hebt er wat moois én geraffineerde suikerloos van kunnen maken, je taart ziet er echt heerlijk uit!

  • Ik had dezelfde gedachte, ik was ook verbaasd dat er nog zoveel suiker moest ondanks de bananen 🙂 Mijn versie zal ongetwijfeld ook minder zoet zijn, maar zoet genoeg vonden we hier thuis. 🙂

 2. Ziet er goed uit! Scheelt mij weer een recept te bedenken 🙂 wilde namelijk een chocoladecheesecake proberen als vulling voor die cheesecakepops! Dubbel chocola jummie jummie. O je bent vergeten de hoeveelheid cashewnootjes te noteren of lees ik er nu overheen?

  • Ha nee je had gelijk! Ze waren weggevallen 🙂 Maar het moeten 300 gram cashwenoten zijn. Ik heb het hersteld 🙂 Bedankt voor je oplettendheid. Klinkt goed, die cheesecakepops! 🙂 Ben erg benieuwd 🙂

 3. Deze heerlijke taart gemaakt afgelopen weekend met de Sinterklaas.
  Maar helaas mijn bodem bleef zacht en plakkerig. Wat heb ik verkeerd gedaan?
  Hij heeft de hele nacht in de koelkast gestaan.
  Alvast bedankt voor de tips!

  • Ik zit te bedenken wat er fout zou kunnen zijn gegaan. De noten en vijgen voor de bodem heb je niet laten weken in water toch? Alleen voor de vulling moesten de noten geweekt worden. Anders zou ik het zo gauw niet weten. De bodem mag wel wat plakkerig zijn trouwens, maar niet super zacht.

 4. Super! Bodem iets te zoet, volgende x wat minder honing, verder perfect!

  • Leuk om te horen! 🙂

 5. Er zit honing in, dus dit is niet vegan..

  • Veganisten kunnen dit vervangen voor ahornsiroop e.d. 😉

 6. Misschien kijk ik er overheen, maar hoeveel gram cashewnoten heb je nodig?

  • Oh ik zie het in een andere reactie, 300 gr 😉